DEVOJČICU JE UBEDIO DA ĆE, AKO SPAVA S NJIM, SPASITI SVOJU PORODICU: Monstrumu su poverovali čak i njeni roditelji
Robert je bio jezivi pedofil, Foto: Youtube printscreen

strašna priča o pedofiliji

DEVOJČICU JE UBEDIO DA ĆE, AKO SPAVA S NJIM, SPASITI SVOJU PORODICU: Monstrumu su poverovali čak i njeni roditelji

On je uverio roditelje Boba i Meri En da je deo njegove terapije bio da provede nekoliko noći u krevetu sa Jan

Objavljeno:

Robert Berhtold nazvao je svoju prijateljicu Meri En, i rekao joj kako joj se ćerka prostituiše i prodaje drogu.

- O moj Bože - odgovorila mu je.

Jedna je to od šokantnih scena iz dokumentarca Abducted in Plain Sight o jednoj neobičnoj porodičnoj priči, njihovom prijatelju, ćerki koja je netragom nestala ali pre svega o naivnosti.

Neobična je to priča prikazana najpre u dokumentarcu iz 2017. godine Forever B, no puno više pažnje javnosti dobila je nakon što je objavljena na Netflixu.

Ali ta ista javnost ne može se načuditi oko onog što su mogli da vide. Bizarna je to priča, ona životna prikazan u dokumentarcu redatelja i producenta Skaja Borgmana o tome kako je 12-godišnja devojčica Jan Broberg uverena da može da spasi svet, ne samo može već i treba, i to seksom. Sa čovekom gotovo trideset godina starijim od nje same, Robertom Berhtoldom, kojeg je smatrala drugim ocem. I to iz jednog velikog 'čovekoljubivog' razloga - kako bi spasila svet i svoju porodicu.

Ovo vam se možda čini potpuno čudno i nepovezano s ičim, no takav je zapravo i celi dokumentarac. Čudan jer je takva i ta stvarna priča. Ideja "seksa za spas sveta" po svojoj čudnosti stoji ravnopravno rame uz rame ostalim "revolucionarnim idejama" iz života ove porodice u čiji je svet bila uključena pedofilija, preljuba, vanzemaljci, mormonska crkva, i roditelji, slepi pored zdravih očiju koji ne želeda vide šta se zapravo njihovoj ćerki događa, piše Vulture.

Porodični prijatelj Berhtold, Jan je bio poput drugog oca, a porodici iz zajedničke crkve Jesus Christ of Latter-Day Saints u Pokatelu u Ajdau, jako bliske. Na početku samog dokumentarca upravo on opisuje kako je poljubio Jan i kako ju voli više od "bilo koje druge žene", uprkos činjenici da je zapravo još uvek devojčica.

Njena majka Meri En bila je svesna toga od samog početka.

- Jan ga je fascinirala, što je bilo pomalo uznemirujuće- rekla je majka.

Njegov brat nije bio tako začuđujuće tupav u komentarima, pa je odlučno rekao "Moj brat je bio perverznjak". Koliko god se majci ta "fascinacija" činila uznemirujućom, nije ju podstakla da nešto po tom pitanju uradi. Pa je tako jednog dana Berhtold rekao Meri En da će Jan odvesti na jahanje a nakon toga nije ju vratio kući.

U oktobru 1974. godine pokupio ju je nakon časa klavira, a umesto na jahanje dao joj je tablete za koje je rekao da su tablete protiv alergije, a zapravo su bili sedativi. Zavezao joj je ruke i noge i u svojoj kamp kućici puštao joj preko zvučnika razne glasove dok je ona bila u nesvesti. Ti su glasovi navodno pripadali vanzemaljcima koji su joj rekli da mora začeti dete sa odabranim partnerom pre svoje 16, inače će se strašne stvari dogoditi njenoj porodici i celom svetu.

Naravno taj "odabranik" bio je Berhtold, kojeg je Jan zvala B. Drogirana, naivna i s potpunim poverenjem u njega ostala je u njegovoj kući dok su putovali prema Meksiku, gde ju je čovek kojeg je smatrala drugim ocem silovao, stalno, i prisilio na venčanje dok je ona imala samo 12 godina. Da, 12 godina.

Brakovi s decom zabranjeni su u Meksiku 2014. godine, no čak i danas mnoge mlade devojke ulaze u brak. Nakon što je slučaj izašao u javnost, izašle su i mnoge druge informacije. Čini se tako kako je Berhtold u više navrata pokušao da dopre do drugih porodica koje su imale mlade ćerke, a njegova crkva ga je čak i nekoliko puta zbog tog ponašanja ukorila.

The Atlantic tako piše kako je on uverio roditelje Boba i Meri En da je deo njegove terapije bio provesti nekoliko noći u krevetu sa Jan.

- Nije nam to bilo prijatno, ali to je bila njegova terapija - kaže Meri En.

Bizarna priča o ljudskoj naivnosti (možemo slobodno reći gluposti) postaje još bizarnija nakon novih detalja. Naime njeni roditelji nisu o njenom nestanku obavestili policiju nekoliko dana jer nisu hteli da uznemire Berhtoldovu suprugu, i ona ih je tražila da to ne učine. Kada se konačno upleo FBI agent je morao da uveri porodicu kako je on zapravo oteta.

- Ne znam kako smo mogli biti tako lakoverni, uz sve te crvene zastave koje su nam plesale pred očima- kaže njen otac u dokumentarcu.

Berhtold je uhapšen zbog otmice, ali su Brobergovi pod pritiskom povukli svoje najozbiljnije optužbe. Osuđen je na deset godina zatvora, ali je u njemu proveo samo 10 dana. Kako je rekao jedan od agenata koji je radio na slučaju, savetovali su roditeljima da prekinu svu komunikaciju s tom porodicom, što oni nisu učinili.

I dok se svi pitamo gde je njenim roditeljima pamet bila, važno je napomenuti kako se početkom 70-ih roditelji nisu baš puno bavili opasnostima kojima su izložena njihova deca, posebno među odraslima koje su poznavali i kojima su verovali. Te godine 1974. kada je Jan prvi put oteta, jer to nije bio poslednji put bilo je to pet godina pre slučaja Itana Paca, jednog od prvih nestalih dečaka čije se lice pojavilo na kartonskim kutijama od mleka.

Tih godina zapravo niko nije znao što su to pedofili, kako kaže agent Velš. I nikada ih tako nisu nazivali, naglašava. Ali većina ljudi oko njega znali su da je on pretnja. Nakon presude i kratkog boravka u zatvoru, ne samo da mu je dozvoljeno da bude među decom, već mu je dozvoljeno i da kupi i vodi "porodični zabavni centar". Roditelji su zapravo bili u nekoj čudnoj vrsti poricanja, svega, pa čak i stvarnosti koja im se smejala u lice.

Njena sestra Karen kaže kao se roditelji nisu zapravo pitali šta se između njih dogodilo, a ona sama sve je to držala u sebi.

- Bilo im je prebolno da se suoče sa činjenicom da su oni to zapravo omogućili - rekla je Karen.

Uloga dokumentarca Abducted in Plain Sight nije da posrami Brobergove, a Jan koja je sada glumica, dok objašnjava svoje razloge zašto je učestvovala u dokumentarcu (a napisala je i knjigu o tom iskustvu uz svoju majku) kaže kako želi pomoći roditeljima i deci da budu svesni tih predatorskih upozoravajućih znakova. Ona svoju majku ne krivi, i pokazuje puno razumevanja.

Redatelj koketira i s idejom koliko je religija imala svoje prste u celom slučaju. Verovali su mu jer su ga upoznali u crkvi, a o tome što se tada odgodilo nisu puno ni pričali upravo iz straha kako će se to odraziti na ugled unutar crkve i zajednice. Jan će sama reći kako je možda i na neki način poverovala u tu priču i vanzemaljcima i začeću upravo zbog svesnosti u važnost rođenja spasitelja, Isusa Hrista.

I dok se pitamo kako je ona sama preživela sve to što se dogodilo, zapravo ono najpotresnije iz ovog dokumentarca, koji je puno više od samo priče na ekranu, je činjenica kako je reč o stvarnom životu. O životu u kojem zapravo nikada ne možete znati šta je u stanju da učini neko u privatnosti, ni vaš prijatelj, mkomšija, pa čak ni vaši roditelji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.