PILOTI GREŠKOM BOMBARDOVALI SOPSTVENU ZEMLjU: Dugo nisu hteli da priznaju, a za sve su optužili ovog čoveka!
Ilustracija, Foto: Printscreen / Youtube

ISTINA JE IZAŠLA NA VIDELO

PILOTI GREŠKOM BOMBARDOVALI SOPSTVENU ZEMLjU: Dugo nisu hteli da priznaju, a za sve su optužili ovog čoveka!

Jedna od najvećih grešaka koja se dogodila nacističkim oružanim snagama Luftvafea bila je kada su bombardovali svoje ljude u gradu Frajburgu

Objavljeno:

Čak i u ratu se događaju greške, što pokazuje jedan primer iz Drugog svetskog rata. Jedna od najvećih grešaka koja se dogodila nacističkim oružanim snagama Luftvafea bila je kada su bombardovali svoje ljude u gradu Frajburgu.

Bilo je to 10. maja 1940. godine kada je počela nemačka invazija na Francusku. Poručnik Pol Sidel pripremao se za poletanje iz baze Landsberg-Lek sa svojom eskadrilom. Plan je bio da se bombarduje francuski grad Dižon, a u slučaju da se nešto neplanirano dogodi - imali su aerodrom Dol. U tim godinama navigacija je bila poprilično nepouzdana, a trema pilota mogla je u potpunosti da uništi celu misiju. Zato je pilotima dato jasno uputstvo - da slede reku Rajnu. Na putu su se izgubili, u letu među oblacima nad nemačkim Frajburgom bili su 100 odsto sigurni da su u Francuskoj i da im je meta na vidiku. Nešto pre 16 sati avioni su počeli da ispuštaju bombe, njih 69. Gradska protivvazdušna odbrana bila je potpuno nepripremljena za napad, videli su nacističke avione i pomislili su da su na putu prema Francuskoj. Napad nisu očekivali. Njihove bombe pale su u blizini železničke stanice i ubile 57 ljudi. Užas se uvukao na ulice grada. Nacisti nisu želeli da priznaju da su bitku za Francusku započeli takvom greškom pa su je predstavili kao neprijateljski napad. I ne bilo kakav napad, već brutalno nasilje s namerom da se povrede nenaoružani civili. Sledećeg dana, u lokalnim novinama je pisalo kako je reč o "podlom, kukavičkom vazdušnom napadu protiv svih zakona čovečanstva i međunarodnog prava". Sedam meseci kasnije, Hitler je za napad na civile optužio Vinstona Čerčila. Iako su njihovi vojni zvaničnici i dalje tvrdili kako je reč o savezničkom činu, istina je nekako isplivala na površinu. Istraživanja istaknutih istoričara naterala su ih da prihvate istinu. Tako je 1980. godine poznati pukovnik Josef Kamhuber rekao da je "očigledno" da je "napad na FrAjburg pogrešno izvela jedinica III /KG 51". 45 godina posle te katastrofe, gradonačelnik Rolf Bom otkrio je spomen-ploču posvećenu žrtvama tog napada. Nalazi se u blizini igrališta Hilda, gde je u napadu poginulo 20 dece.

BONUS VIDEO:

NAGRADA DOBRIČIN PRSTEN POSTHUMNO PRIPALA GLOGOVCU: Voja Brajović održao govor u čast velikana! SUZE U PUBLICI!

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.