TUKAO SAM SVOJU ŽENU, A ONDA SE SVE PROMENILO: Ovo je jednostavan program koji od NASILNIKA stvara DOBRE MUŽEVE
Muškarce uče kućnim poslovima, Foto: Youtube printscreen

nasilje nad ženama

TUKAO SAM SVOJU ŽENU, A ONDA SE SVE PROMENILO: Ovo je jednostavan program koji od NASILNIKA stvara DOBRE MUŽEVE

Ruanda je došla do rešenja - i lakše je nego što ste mislili!

Objavljeno:

U Ruandi postoji program koji ima za cilj smanjenje nasilja u porodici, tako što muškarce uče kućnim poslovima - a u praksi izgleda da to i te kako ima pozitivan efekat, piše BBC.

Muhoha Žan Pjer je tukao svoju suprugu. Video ju je kao nekog koga je oženio samo da bi imali dece i brinuli o njima.

- Pratio sam primer svog oca. Moj otac nije ni pokušavao da radi kućne poslove - priča on.

- Kada bih se vratio kući i video da nešto nije urađeno, zlostavljao bih je. Nazivao bih je lenjom i beskorisnom, i pričao joj kako treba da se vrati roditeljima - priznaje Žan Pjer.

Ali onda se sve promenilo - i to kada je "naučio" da kuva i čisti. Bio je deo programa koji je sproveden u selu Mvulire, a u kom su muškarci ohrabrivani da preuzimaju uloge domaćica - uključujući i brigu o deci.

Žan Pjer tvrdi da je projekat "Bandebereho" (što znači uzor) promenio njegovo ponašanje. Učestovovao je na časovima u kojima su ustaljene rodne uloge dovedene u pitanje.

- Pitali su nas može li čovek da pobriše kuću, a mi smo odgovorili da može. A onda bi nas pitali ko od nas to i radi. Niko se nije javio - priča on.

Predavači programa su ga učili da obavlja kućne poslove koje radi njegova supruga. Kada bi otišao kući, Žan Pjer je naučeno primenjivao.

- Sada znam da kuvam. Znam da operem veš deci. - priča on.

Ipak, promena nije bila laka, jer su ga prijatelji nagovarali da to ne radi, govoreći mu da pravi muškarac ne radi kućne poslove.

- Prijatelji i porodica su pričali kako me je žena drogirala - priznaje Žan Pjer.

Ali on je video pozitivnu promenu u svojoj porodici. Postao je bliži svojoj deci, a i supruga ga posmatra drugačije.

- Ona me je maltretirala jer sam i ja nju maltretirao, ali sada razgovaramo i često se i složimo. Sada i ja radim, i ona radi, dok sam ranije bio ubeđen da ona mora da ostane kod kuće i bude tu kad god mi je potrebna - objašnjava.

Njegova supruga Musabjimana Delfine kaže da je ranije živela u strahu i bez slobode.

- Osećala sam se kao radnica, a onda pomislim "pa radnici bar imaju platu". Nisam ni sanjala da žena može da zarađuje svoj novac, jer nisam znala kako. Sada ne samo da imam slobodu u kući, već i radim i zarađujem kao svi - govori.

Delfine ustaje svako jutro u 5 i odlazi na pijacu da prodaje njihovo voće, dok Žan Pjer ostaje kući i brine o njihovo petoro dece.

- Dolazim kući opuštena, jer je ručak spremljen. - kaže.

Istraživanje nakon dve godine od pohađanja ovih časova pokazalo je da se među mnogim parovima nasilje smanjilo. Ipak, i dalje 52% muškaraca u Ruandi priznaje da je nasilno prema ženama.

Centar za muške resruse Ruande, koji je pokrenuo program, sada želi da ga proširi širom zemlje.

- I dalje postoje negativne društvene norme, negativne percepcije muškosti, kulturne barijere - i to su glavni faktori učestalog nasilja nad ženama u Ruandi. Tradicija je da muškarci ovde ne brinu o deci. Muškarci imaju kontrolu nad seksom, resrusima, i oni donose sve odluke - priča Fidel Rutajisir, predsednik organizacije.

Za Delfinu i Žan Pjera, program je bio pozitivan ne samo za njihov odnos, već i celu zajednicu.

- Sada smo ponovo na medenom mesecu, 10 godina od venčanja. Kada god dođe do konflikta u našem komšiluku naše mišljenje je dragoceno, jer u našem domaćinstvu nema problema - zaključuju oni.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.