SA UŽASNIM BOLOM U STOMAKU JE SATIMA ČEKALA NA PREGLED: Kada je došla na red, postavili su joj POGREŠNU DIJAGNOZU
Uprkos užasnom bolu dali su joj samo antibiotike (ilustracija), Foto: Profimedia

PAKAO U BOLNICI

SA UŽASNIM BOLOM U STOMAKU JE SATIMA ČEKALA NA PREGLED: Kada je došla na red, postavili su joj POGREŠNU DIJAGNOZU

Samo par minuta nakon što je došla kući u Mirfild, gospođa Li je ponovno nazvala hitnu, uverena da umire

Objavljeno:

Žena koja je stigla u bolnicu Huddersfield Royal Infirmary (HRI) s jakim bolovima u stomaku poslana je kući s kutijom antibiotika - da bi nekoliko sati kasnije u drugoj bolnici dobila preliminarnu dijagnozu raka jajnika.

Džoj Vivien Li (61) došla je 14. januara u Kraljevsku bolnicu Hadersfild, gde je provela sate sedeći u čekaonici.

Kad je gospođa Li napokon došla do doktora, njena porodica tvrdi da on nije imao opremu potrebnu za proveru simptoma pa ju je otpustio s kanilom - plastičnom cevi koja isporučuje lekove i tekućine direktno u venu - još uvek u njenoj ruci.

Samo par minuta nakon što je došla kući u Mirfild, gospođa Li je ponovno nazvala hitnu, uverena da umire.

Ovaj put bolničari su je odveli u Opštu bolnicu Pinderfilds u Vejfildu, gde su doktori otkrili znakove raka jajnika koji su se možda proširili na kosti, piše britanski Daily Mail.

Gđa Li se vratila u bolnicu na još pregleda kako bi se odredila tačna dijagnoza.

- Od kraja oktorbra izgubila je dva kilograma i nije mogla da jede- rekao je njen brat Mark Oldham-Foks.

- Imala je bolove u stomaku i donjem delu leđa i bila je naduta, govorila bi da izgleda kao trudnica u devetom mesecu trudnoće - dodaje.

Kompjuterizovana omografija (CT) je otkrila da gđa. Li ima tamnu senku na dojkama- još jedan znak da se rak proširio. Već je bila u bolnici pre Božića, zabrinuta zbog bolova koje je osećala, ali joj je rečeno da je to verojatno povezano s gastrointestinalnim traktom i da nije ozbiljno.

Govoreći o 'lečenju' njegove sestre u HRI-ju, Oldham-Foks, koji je radio kao medicinski brat u odeljenju za mentalno zdravlje u istoj bolnici, je rekao da mu se činilo da joj je doktor propisao antibiotik širokog spektra, jer zapravo nisu znali šta se s njom događa.

- Bol je bila tako jaka da nije mogla ni da sedi, nego je legla u fetalnom položaju na plastične stolce u čekaonici. Samo pogled na to je trebao pdstaknuti doktore da reaguju a ona je tako ležala satima pre nego što je došla na red - objasnio je brat.

Gospođa je satima čekala na pregled (ilustracija)
Gospođa je satima čekala na pregled (ilustracija) foto: Pixabay

Dodao je da doktori u HRI-ju nisu zakazali ni pregled da bi videli kako njegova sestra napreduje.

- Uopšte zamisliti situaciju da iz bolnice otpuste pacijenta koji čim stigne kući ponovo zove hitnu jer je uveren da umire je šokantno. Radio sam u zdravstvu 30 godina i znam da je njen pregled bio nezadovoljavajuć. Njen tretman u bolnici je bila nehuman i jednak zanemarivanju - rekao je.

U najmanju ruku je trebalo da joj daju lekove protiv bolova, što nisu učinili, tvrdi Oldham-Foks.

- Ono što smatram neverovatnim je da ako ona nije bila pregledana kako treba, gde se nalazilo doktor koji je trebalo da kaže i da se njeno stanje treba dalje istražiti - rekao je.

- Da sam lekari, hteo bih da znam zašto se to događa. Jasno je da je bila u bolovima, nije mogla da sedi i ležala je preko stolica u čekaonici. Ne mogu da shvatim kako doktor može da otpusti nekoga bez da istraži simptome bolova. Vrlo sam uzrujan i ne mogu da prihvatim da je to prikladno za zdravstvenu zaštitu 21. vek - objasnio je Oldham-Foks.

Dodao da je cela njegova porodica besna zbog toga što se dogodilo i da su podneli tužbu direktoru bolnice. Čelnici HRI-a potvrdili su da su pokrenuli istragu.

Incident se dogodio samo nekoliko jeseci nakon što je istraga otkrila da je doktor na hitnom prijemu u HRI-ju poslao kritično bolesnog pacijenta kući bez obavljenih pregleda, koji je potom umro u Univerzitetskoj bolnici St.Džejms u Lidsu.

Džeki Marfi, glavna sestra u Kalderdejlu i NHS, koja vodi HRI, rekla je:

- Očito je to bilo uznemirujuće iskustvo za gđu Li. Žao nam je zbog iskustva koje je imala u našoj bolnici. Kontaktirali smo porodicu i temeljno ćemo istražiti šta se dogodilo - izjavila je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.