ČEKAMO TAMU, POTPUNO SAM MIRNA: Majka je pre ulaska u GASNU KOMORU čuvaru dala PISMO za sina - sada je objavljeno
Frenkova majka, Foto: United States Holocaust Memorial Museum

žrtve holokausta

ČEKAMO TAMU, POTPUNO SAM MIRNA: Majka je pre ulaska u GASNU KOMORU čuvaru dala PISMO za sina - sada je objavljeno

"Moja majka je uvek dobro procenjivala ljude. U tome je uspela i kad je odabrala čuvara u logoru koji nam je kasnije prosledio pismo"

Objavljeno:

Frenk je imao samo 12 godina kad su nacisti uhapsili njegovog brata Džona (16).

Njihova majka je znala da ga vode u gasnu komoru i nije htela da dozvoli da ga odvedu samog pa je odlučila da pođe s njim.

Samo nekoliko trenutaka pred smrt napisala je pismo svojoj porodici i dala ga čuvaru u nadi da će ga on proslediti na pravu adresu. Na sreću, on je tačno to i uradio.

Mnogo godina nakon smrti roditelja Frenk je odlučio da pročita majčino pismo, koje je poklonio Muzeju Holokausta u SAD-u.

- Moja majka je uvek dobro procenjivala ljude. U tome je uspela i kad je odabrala čuvara u logoru koji nam je kasnije prosledio pismo - rekao je Frenk.

Nekoliko meseci kasnije, nastavio je Frenk, logor je oslobođen i on se ponovo našao sa svojim ocem.

- Rekao mi je da ima pismo od moje majke, koje je napisala malo pre nego što je ubijena. Kako mi je tada rekao, bilo je to oproštajno pismo u kojem mi je majka poželela da ostatak života provedem najbolje što mogu. Tad sam imao samo 12 godina i nisam ga mogao pročitati. Bolela me je sama pomisao na to - objasnio je Frenk.

Pismo Frenkove majke
Pismo Frenkove majke foto: United States Holocaust Memorial Museum

Njegov otac je preminuo 1967. godine, kad je Frenk odlučio da pročita pismo na kojem je stajao datum - 11. jun 1944. godine. U prvom delu pisma obraćala se Frenkovom ocu Kurtu.

- Tebi, mom jedinom, u izolaciji smo, čekamo tamu. Razmišljali smo o tome da se krijemo, ali smo odlučili da to ne činimo, budući da je sve beznadno. Kamioni su već stigli i samo čekamo neizbjžno.

Potpuno sam mirna. Uradili smo što smo mogli.

Ostajte zdravi, a zapamtite moje reči, vreme će izlečiti sve.

Vodi računa o mom malom zlatnom dečaku, i nemoj ga previše da razmaziti - napisala je Vilma.

U pismu im je obojici poželela da prožive divne živote.

- Do večnosti, Vilma - potpisano je.

Frenk je pismo predao muzeju u kojem su mu rekli da je to jedino svedočanstvo o mentalnom zdravlju zatvorenika iz tog perioda.

- Sećam se da sam pričao supruzi da se bojim da će moja majka biti zaboravljena. Međutim, sada kada se pismo našlo na izložbi u muzeju, znam da neće - zaključio je Frenk.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.