MADE IN CHINA NIJE ISTINA: Evo čiju odeću ZAISTA nosimo!
Ovaj gradić na granici između Kine i Severne Koreje je prava "fabrika" tekstila!, Foto: Printscreen / Google Earth

otkrivamo

MADE IN CHINA NIJE ISTINA: Evo čiju odeću ZAISTA nosimo!

Kinezi sve više koriste fabrike, trgovce i firme u pograničnom gradu Dandongu, a potom robu nastalu tamo širom sveta plasiraju kao svoju

Objavljeno:

I Kinezi su se dosetili iskorišćavanja jeftinije radne snage u drugim zemljama, a robu kasnije plasiraju kao svoju!

Kineske tekstilne firme sve više koriste fabrike izvan svojih granica kako bi iskoristile jeftiniju radnu snagu, na isti način kao što to čini Zapad sa Kinom.

Ono što je interesantno je da oni varaju tržište – jer na odeću stavljaju prepoznatljivu oznaku “Made in China”, a robu umesto njih ustvari proizvode izrabljeni radnici u Severnoj Koreji, piše Reuters.

Kinezi sve više koriste fabrike, trgovce i firme u pograničnom gradu Dandongu, a potom robu nastalu tamo širom sveta plasiraju kao svoju.

Korišćenje Severne Koreje za proizvodnju jeftinije odeće pokazuje da se, usprkos UN sankcijama nametnutim toj zemlji, Kim Jong Un uspeva snaći uz pomoć “prijatelja”.

Naime, sankcije zbog severnokorejskog nuklearnog programa ne odnose se na zabranu izvoza tekstila.

Primamo narudžbe iz celog sveta – otkrio je jedan korejsko-kineski biznismen iz Dandonga, grada na granici te dve zemlje kroz koji se odvija većina trgovina Severne Koreje. Poput većine ljudi koji su govorili o toj temi, tražio je da ostane anoniman zbog osetljivosti cele stvari.

U Dandongu deluje dvadesetak agenata koji su posrednici između kineskih dobavljača i kupaca iz SAD-a, Evrope, Japana, Južne Koreje, Kanade i Rusije.

Često krajnji kupac nema pojma da se roba izrađuje u Severnoj Koreji – ističe izvor.

Tekstil je druga najveća stavka u izvozu Severne Koreje, nakon ugljena i drugih ruda, a zarada od izvezenog tekstila iznosi 752 miliona dolara u 2016.godini.

Poslednje UN sankcije u potpunosti su zabranile izvor ugljena, pa se Severna Koreja zaista mora snaći, a očigledno je kako se oslanjaju na Kinu u svom ekonomskom opstanku.

Kineski je izvoz porastao za oko 30 odsto, odnosno za 1,67 milijardu dolara u prvoj polovini godine, a većinom se radi o tkaninama i ostalim sirovinama iz kojih se u Severnoj Koreji proizvodi gotov proizvod spreman za tržište.

BONUS VIDEO:

OPSADNO STANJE NA ZVEZDARI, JAKE POLICIJSKE SNAGE U ULICI DIMITRIJA TUCOVIĆA: Mladić izboden nožem u hodniku zgrade posle vike i galame jutros u 6! UBICA BIO U BELOJ JAKNI? (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Magazin.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.