NAJMLAĐE UBICE U ISTORIJI BRITANIJE: Imali su samo 10 godina, a do SMRTI su mučili dečaka (2)! (VIDEO)
Imali su samo 10 godina, Foto: Youtube printscreen

ubistvo džejmsa bulgera

NAJMLAĐE UBICE U ISTORIJI BRITANIJE: Imali su samo 10 godina, a do SMRTI su mučili dečaka (2)! (VIDEO)

Venables i Tompson ostavili su Bulgerovo mrtvo telo na pruzi kako bi sve izgledalo kao nesreća

Objavljeno:

Više od 25 godina prošlo je otkako su nadzorne kamere u tržnom centru snimile dvojicu mladića i dvogodišnjeg dečaka.

Jedan od njih vodio je malenog za ruku i kako su kasnije rekli svedoci, svima se činilo da im je to mlađi brat. Tek kasnije će se saznati da su pred stotinama svedoka dečaka vodili njegovi otmičari i hladnokrvne ubice.

Dogodilo se to u Butlu, u Engleskoj. Kako će se saznati naknadno, tog 12. februara 1993. godine desetogodišnji Džon Venables i Robert Tompson do smrti su mučili Džejmsa Bulgera.

A u vreme od kada je taj snimak zabeležen i kada je ubijen Džejms Bulger na železničkom nasipu nekoliko milja dalje, tri dečaka su viđena kako hodaju tim područjem. Nekoliko svedoka ispričalo je kasnije da je maleni Bulger delovao uznemireno. Neki su čak vidjeli da stariji dečaci udaraju i šutiraju dvogodišnjaka. Ali većina posmatrača nije učinila ništa da zaustavi ubice, piše All That's Interesting.

Džon Venables i Robert Tompson tog su dana pobegli s nastave i uputili se u tržni centar Nju Strand u Butlu, nedaleko Liverpula. Došli su tamo da bi krali iz čiste zabave. Lutali su od radnje do radnje i u jednom trenutku odlučili su da ukradu dete. I danas nije jasno ko je od njih došao prvi na tu ideju, a nakon što su uhapšeni, počeli su da krive jedan drugog.

Džejms Bulger nije bio prva meta. Pokušali su da otmu pre njega, takođe dečaka. U robnoj kući 'TJ Hughes', žena je primetila da dvojica djčaka pokušavaju da privuku pažnju njene dece. Nekoliko trenutaka kasnije nestali su njena trogodišnja ćerka i dvogodišnji sin. Majka je brzo pronašla svoju ćerku, ali od njenog sina nije bilo ni traga. Panično je ispitivala devojčicu gde joj je brat, pa je rekla da je otišao s dvojicom dečaka napolje. Žena je odjurila panično dozivajući sina, i videla da ga Venables i Tompson pozivaju da ih sledi. Kad su videli majku, rekli su dečaku da joj se vrati i pobegli.

Ali takvu sreću nije imao Džejms Bulger. Nakon prvog neuspešnog pokušaja, Venables i Tompson počeli su da se motaju oko kioska s grickalicama, u nadi da će ukrasti slatkiše, a onda su opazili Džejmsa pored vrata obližnje mesare. Pridobili su ga u trenutku nepažnje Džejmsove majke. Venables ga je uzeo za ruku. Nekoliko kupaca kasnije se setilo da su primetili trio dok su prolazili kroz tžnii centar. Ponekad je Bulger trčao napred, ostavivši Venablesa i Tompsona, a oni bi ga pozvali natrag.

Iz tržnog centra izašli su u 15:42. Kad je primetila da joj nema sina, Denis je uhvatila panika, jer je bila uverena da je dečak uz nju. Potražila je osiguranje i opisala Džejmsa i šta je nosio na sebi. Isprva su dozivali njegovo ime preko zvučnika, ali ni pola sata kasnije nisu ga uspeli da ga pronađu, pa su njegov nestanak prijavili policiji.

U međuvremenu, nakon što su Venables, Tompson i Bulger napustili tržni centar, dečak je hteo da se vrati majci, ali dvojac je to ignorisao, pa su ga nastavili voditi do skrovišta pored kanala. Tamo su ga prvi put bacili naglavačke na tlo i tu je zaradio povredu čela. Da bi sakrili povredu, navukli su mu preko glave kapuljaču, ali problem je što su prolaznici potpuno zanemarili dečakov plač i suze, kao i povredu koja se nazirala na njegovoj glavi.

Venables i Tompson nastavili su šetnu Liverpulom sa svojom žrtvom, pa su čak prošetali s njim i jednom od najprometnijih ulica u Liverpulu. Neki su svedočili kasnije da su videli da se dečak odupire starijem dvojcu, da plače i doziva majku. Jedna žena je videla Tompsona kako udara Bulgera i trese ga. Ali, umesto da zove policiju, navukla je zavese da ne bi gledala groznu scenu.

Tek predveče zaustavila ih je jedna starija žena jer je Bulger neutešno plakao. Primetila je njegove povrede i pitala šta nije u redu, ali dvojica su joj rekli da su Džejmsa upravo našli 'na dnu onog brežuljka'. Nije ništa posumnjala pa ih je uputila u obližnju policijsku stanicu Valton Lejn. Kad ih je opet htela dozvati, Venables i hompson se više nisu obazirali na nju, a rekla je i da je čula Bulgera kako se smeje. Tek uveče je na vijestima čula da je nestao dečak i da se zove Džejms Bulger. Nazvala je policiju i shvatila da nije ništa učinila.

Nedugo nakon što su sreli tu ženu, još je jedna žena mogla spasiti Bulgera. Rekla je Venablesu i Tompsonu da će ona odvesti dete u policijsku stanicu, ali uz nju je bila i njena devojčica. Stoga je zamolila prolaznicu s psom da joj pričuva devojčicu, ali je ova rekla da pas ne voli decu, pa je odustala i tako je maleni Džejms izgubio još jednu šansu da ostane živ.

Venables, Tompson i Bulger su zatim ušli u dve različite radnje u kojima su međusobno razgovarali s dvema prodavačicama koje su, iako im je sve izgledalo sumnjivo, opet pustili trojac da odu. Ubice su zatim naišli i na dvojicu starijih znanaca koji su ih pitali ko je maleni, a oni su odgovorili da je to Tompsonov brat kojeg vode kući.

Onda su stigli na prugu i krenuli prema napuštenoj železničkoj stanici. Brutalno su ga mučili između 17:45 i 18:30. Najpre su mu levo oko poprskali plavom bojom koju su ukrali u radnji. Zatim su počeli da ga udaraju nogama, pa ciglama i kamenjem, a u usta su mu natrpali baterije. Naposletku, dečaci su udarili Bulgera železnom šipkom teškom 22 kilograma što je rezultiralo s deset fraktura lobanje. Obdukcija je pokazala da su Bulgeru naneli 42 povrede lica, tela i glave, ali nisu mogli utvrditi koja je povreda bila fatalna.

Venables i Tompson ostavili su Bulgerovo mrtvo telo na pruzi kako bi sve izgledalo kao nesreća. Pobegli su pre no što je naišao voz i raskomadao telo nesrećnog mališana na dva dela.

Sledećeg dana policija je pretražila kanal na kojem su prvi put videli dečake, ali istraga nije ništa pomogla. Posumnjali su najpre u roditelje, no kad su videli nadzorne snimke, čak je i otac Ralf postao optimističan. Rekao je Denis da će sve biti u redu jer je njihov sin s dvojicom dečaka. Ali, četvoro dece nekoliko dana kasnije pronašlo na pruzi Bulgerovo izmasakrirano telo udaljeno samo 200 metara od policijske stanice. Ubrzo su pronašli i kamenje, ciglu i šipku umrljane krvlju, kao i limenku plave boje.

Uz neke sumnje da su ubice Džejmsa Bulgera verovatno deca, policija je pregledala popise škola u okolini i pregledaju je li neko taj dan bio odsutan s nastave. Konačno, jedan telefonski poziv otkrio im je da su tog dana s nastave nedostajali Venables i Tompson i da jedan od njih - Venables - ima na rukavu plavu boju. Policija je pretresla kuću dvojice dečaka - jedan je imao Tompsonovu krv na cipelama, a našli su na Venablesovoj jakni i plavu boju. Uhapšenii su.

Usprkos tim dokazima, Venables i Tompson u početku nisu bili glavni osumnjičenici. Policija je bila usredotočena na drugu jecu koja su već imala nasilničke ispade i dosjee. Ali tokom ispitivanja Venables i Tompson su se okrenuli jedan protiv drugog. Venables je naposletku priznao.

- Ja sam ga ubio. Hoćete li reći njegovoj majci da mi je žao? - rekao je.

Tompson je, za razliku od prijatelja, sve negirao. Devet meseci kasnije počelo je suđenje. Van suda, ljudi su tražili odmazdu nad dečacima. "Ubijte kopilad", vikali su ljudi. "Život za život."

Još veći bes javnosti izazvala je Tompsonova hladnokrvnost, dok je Venables imao histerične ispade, pa su mnogi uvereni da je Tompson bio inicijator, ali ni psihijatri nisu mogli dokučiti njihove motive. Štaviše, psihijatri su zaključili da nisu psihopate jer su tačno znali razlikovati šta je dobro, a šta loše. Postali su najmlađi osuđenici za ubistvo u istoriji Velike Britanije i dobili su ukupno 250 godina zatvora. Ova kazna nema maksimum, ali ima minimum koji se određuje od slučaja do slučaja.

U ovom slučaju, to je bilo samo osam godina, kada bi dečaci odslužili kaznu do svoje 18. Nakon toga pušteni su jer se zaključilo da nisu opasni za društvo. U zatvoru nisu pokazali nikakvo nasilno ili neprirodno ponašanje u zatvoru, već su kaznu odslužili bez ijednog incidenta.

Ovih dana za Oscara je nominovan 30-minutni akcijski film, snimljen po ovom događaju. Režirao ga je irski redatelj Vinsent Lamb, a majka Denis je očajna. Na svom profilu napisala je da se grozi činjenice da je neko, a da ju nije ni pitao, snimio film o okrutnom ubistvu njenog deteta. Peticija protiv nominacije odmah je prikupila 90.000 potpisa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.