OVIM MOĆNIM PIŠTOLJEM SU NAORUŽANI PUTINOVI SPECIJALCI: Puni se sam od sebe, ali pogledajte šta još može! (VIDEO)
Putin ima veoma dobro obezbeđenje, Foto: Reuter

automatski sps

OVIM MOĆNIM PIŠTOLJEM SU NAORUŽANI PUTINOVI SPECIJALCI: Puni se sam od sebe, ali pogledajte šta još može! (VIDEO)

Pištolj je toliko ubojit, da je ruskim federalcima zabranjeno da ga unose u SAD prilikom zvaničnih poseta

Objavljeno: 17:35h

Samopuneći pištolj Serdjukova, poznatiji kao automatski SPS, oružje je koje koriste pripadnici Federalne službe zaštite osoba iz osiguranja Vladimira Putina.

Pištolj je toliko ubojit, da je ruskim federalcima zabranjeno da ga unose u SAD prilikom zvaničnih poseta.

Prema svojim karakteristikama, SPS se smatra jednim od najboljih savremenih pištolja, a konstruisan je “od nule”, odnosno bez oslanjanja na neki raniji model. Pištolji konstruktora Serdjukova toliko su ubojiti da je ruskim federalcima zabranjeno da ih unose u SAD. Amerikanci su ruskim čuvarima dopustili samo slabije lično naoružanje.

SPS je pouzdan i u ekstremnim klimatskim uslovima – podjednako je efikasan na arktičkoj hladnoći do -50 C i na iscrpljujućoj pustinjskoj vrelini do +50 stepeni Celzijusa, navode stručnjaci. Kada strelac, sa prosečnim nivoom obuke, ispali deset metaka iz ovog pištolja, ostvaruje dobru gustinu grupisanja pogodaka – na udaljenosti od 25 metara disperzija pogodaka iznosi svega 6,5 centimetara, a na udaljenosti od 100 metara – 32 centimetra.

SPS se pojavio tokom 90. godina prošlog veka kao novo oficirsko lično naoružanje. Rusiju je tada zahvatio talas kriminala, a učesnici uličnih obračuna nosili su pancire, pa je bio potreban pištolj koji može da probije zaštitni prsluk.

SPS na udaljenosti od 100 metara mecima “SP10” probija pancire sa titanskim pločama debljine 1,4 milimetara, ili sa 30 slojeva kevlara, ili pak sa čeličnim limom debljine do 4 milimetra.

Ovaj ubojiti pištolj se stalno usavršava. U 2012. godini Centralni naučno-istraživački institut za precizno mašinstvo prikazao je još jednu modifikaciju pištolja sa oznakom SR1MP. Ona je karakteristična po tome što ima žljebove duž obe strane prednjeg dela rama, kao i “Pikatinijevu šinu” za montiranje raznih kolimatorskih nišana, laserske pokazivače cilja i taktičke lampe. Osim toga, na pištolj SR1MP može da se postavi i prigušivač.

Pištolj, koji nosi Putinovo osiguranje, proizvodi se samo za elitne jedinice i to u malim serijama, pošto specijalnim jedinicama nisu potrebne velike isporuke oružja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/rs.rbth.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.