Pištolj koji je osvojio Zapad: 180 godina od nastanka prvog Kolta (FOTO) (VIDEO)

burence sa 6 metaka

Pištolj koji je osvojio Zapad: 180 godina od nastanka prvog Kolta (FOTO) (VIDEO)

Gledajući točkove na brodu osamnaestogodišnji Samjuel Kolt je došao na ideju za konstruisanje izuma koji je izmenio tok američke istorije
Objavljeno: 12:04h

Američki pronalazač i industrijalac Samjuel Kolt ostao je poznat u istoriji kao pronalazač revolvera. Svoj prvi pištolj, koji ga je potpuno fascinirao, dobio je na poklon od oca kada je imao samo 11 godina. Otac ga je 1832. poslao na brod, da bi se tamo naučio pomorstvu. Znate li šta su džeferdar, tančica i krdžalinka? Moćno srpsko oružje iz Prvog svetskog ustanka! (FOTO) (VIDEO) Tada 18-ogodišnjak, Kolt je gledajući točkove na brodu, dobio ideju za budući dizajn svog najpoznatijeg izuma. Patent za svoj prvi revolver prijavio je pre punih 180 godina, 25. februara 1836. godine.

Samjuel Kolt (Wikipedia)
Ovo su neki od kultnih modela modela čuvene fabrike Kolt, koja je poslednjih godina imala priličnih finansijskih problema da bi početkom ove godine najavila izlazak iz bankrotstva. 1. Colt Paterson (1836) Ovo je prvi serijski proizvedeni revolver na svetu. Ime je dobio po mestu Paterson u Nju Džersiju, gde je Kolt imao fabriku.
Wikipedia / Hmaag
Doboš revolvera primao je 5 metaka kalibra .28 in (7,1 mm), koji je 1837. zamenjen kalibrom .36 in (9,1 mm).
Wikipedia / Hmaag
2. Colt Dragoon (1848) Vojni revolver "Colt Model 1848" kalibra .44 in (10,9 mm), Kolt je dizajnirao za Američke konjičke strelce, poznate kao "Draguni".
Wikipedia / Hmaag
Revolver je imao manji doboš i skraćenu cev pa je bio lakši. Mehanizam punjenja je bio pouzdaniji nego kod prethodnih modela. Postao veoma je popularan tokom 1850.-ih i 1860.-ih i bio veoma korišćen u Američkom građanskom ratu.
Wikipedia / Hmaag
3. Colt 1851 Navy (1850) Prvi mornarički Kolt je model dizajniran 1847. u kalibru .38 in (9 mm). Proizvedeno je 250.000 primeraka, od čega 22.000 u Koltovoj fabrici u Londonu.
Wikipedia
Osim velike popularnosti među američkim doseljenicima, koji su se sa istočne obale kretali prema zapadu, koristila ga je i ruska carska vojska u Krimskom ratu.
Wikipedia / Hmaag
4. Colt Army Model 1860 Ovaj revolver kalibra .44 in (10,9 mm) bilo je veoma korišćeno u Američkom građanskom ratu. Kao oružje za blisku borbu koristili oficiri, artiljerci i konjanici.
Wikipedia / Hmaag
Oružje je imalo domet od 70 do 90 metara, ali se punilo na komplikovan način (u doboš su se zasebno ubacivali meci i barutno punjenje). To je dovelo do izrade papirnatih metaka, ali su se kapisle i dalje ubacivale posebno.
Papirni meci (Wikipedia / Hmaag)
5. Colt Single Action Army (1873) Ovaj model dobio je burence sa 6 metaka. Dizajniran je 1872. za potrebe američkih oružanih snaga i federalnih službi, pa je ubrzo postao standardni vojni pištolj za narednih 20 godina.
Wikipedia / Hmaag
Iako je proizvođen u preko 30 različitih kalibara i sa različitim dužinama cevi, njegov izgled je uglavnom ostao isti.
Wikipedia
Bio je izuzetno popularan među rančerima, čuvarima zakona i odmetnicima na Divljem zapadu. "Pištolj koji je osvojio Zapad" je zahvaljujući vestern filmovima postao jedna od ikona američke kulture.

Džordž S. Paton nosio ga je tokom Drugog svetskog rata
Wikipedia / Hmaag
6. Colt M1892 (1892) punio mnogo lakše i brže od prethodnika
Wikipedia / Hmaag
7. Colt Detective Special (1927)
neizostavno je oružje glavnih likova skoro svih starijih holivuskh akcionih filmova prvih revolvera sa kratkom cevi
Wikipedia
Bio je popularan među agentima raznih službi i privatnim detektivima zbog mogućnosti lakog skrivanja u džep.
Proizvođen je duže od 60 godina.
zajednički proizvodili i delili ideje i patente

Резултати претраге

Proizvodnja novih "zmijskih" modela počinje tokom 50-ih godina. 8. Colt Python (1955) u kalibru .357 Magnum izuzetno precizan revolver
Wikipedia / Stephen Z.
sve veće uvođenje poluautomatskih pištoja je donekle ugrozilo ovaj model
9. Colt King Cobra (1986) pravljen je u kalibru .357 Magnum i .38 Special
Prvenstveno namenjen bezbednosnim službama, bio je mnogo prihvaćeniji među entuzijastima. U poređenju sa drugim modelima, veoma kratko se zadržao u proizvodnji.
10. Colt Anaconda (1990) Anakonada je veliki revolver najvećeg kalibra. Izađivan u tri dužine cevi i kalibrima .44 Magnum and .45 Colt . Poznat je po snažnoj konstrukiji i velikoj težini, koja dobro apsorbuje trzaj tih jakih kalibara.
Wikipedia
prvenstvano je namenjen lovcima i ljubiteljima oružja

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.