NEŠTO SE ČUDNO DOGAĐA SA SEVERNIM POLOM! Naučnici sumnjaju da zbog ove pojave Zemlji preti KATASTROFA
Auroru Borealis uzrokuje magnetizam, Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

VELIKA OPASNOST

NEŠTO SE ČUDNO DOGAĐA SA SEVERNIM POLOM! Naučnici sumnjaju da zbog ove pojave Zemlji preti KATASTROFA

Da li ste znali da polovi mogu zameniti mesta?

Objavljeno:

Magnetni polovi Zemlje se pomeraju, a naučnici nisu sigurni zbog čega se to događa.

Istraživači tvrde da se magnetno polje Severnog pola ubrzano pomera od Kanade ka Sibiru. I to se dešava toliko brzo, da postaje problem na mapama pravilo zabeležiti gde se nalaze magnetna polja.

Takva mapa se naziva svetski magnetski model, i od izuzetnog je značaja za bilo kakvu vrstu navigacije, od brodova do navigacije na pametnim telefonima.

Poslednja mapa izašla je 2015, i trebalo je da važi do 2020. Međutim, naučnici kažu da se magnetna polja jako brzo menjaju, pa mapa već sada mora biti ažurirana. Trebalo je da to bude urađeno do 15. januara, ali kako je vlada SAD sada u blokadi, to je odloženo.

Pomeranje magnetnog pola na severu
Pomeranje magnetnog pola na severu foto: Kyoto university

Magnetno polje je posrednik kojim se ostvaruje magnetno uzajamno delovanje. Prema tome, kao sto u prostoru oko svake nepokretne naelektrisane čestice postoji elektrostaticko polje, oko svake naelektrisane čestice koja se kreće postoji i magnteno polje.

Znamo i da postoje magnetni polovi naše planete, a oni nekada menjaju mesta! Stvar je u tome što polaritet koji stvara naše magnetno polje nije univerzalna konstanta, kao što ni Zemljino magnetno polje nije uvek iste jačine. Tokom istorije planete Zemlje polovi su se kompletno obrnuli, tj. potpuno zamenili mesta, nebrojeno puta, a jačina magnetnog polja se smanjivala i pojačavala. Iako se ovo ne događa u identičnim vremenskim razmacima, naučnici procenjuju da su se promene polova događale otprilike na svakih 200.000 – 300.000 godina. Ali danas je sve drugačije!

Arnod Čulaid, iz Unije američkih geologa, primetio je na magnetni pol na severu jako brzo pomera ka Rusiji, oko 50 kilometara godišnje, dok se magnetni pol na jugu pomera dosta sporije, oko 10 kilometara za godinu dana.

Naučnici takođe veruju da se do događa jer se sprema "zamena polova" koja može imati i katastrofalne posledice. Može ugroziti sve elektronske mreže i uređaje, ali i površinu Zemlje učiniti ranjivijom za štetno solarno zračenje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.