DA LI JE TO KONAČNO TO? Uhvaćeni MISTERIOZNI SIGNALI s drugog kraja Svemira! Svi su POTPUNO ZBUNJENI!
Znajući da postoji još jedan, može se pretpostaviti da ih ima još, rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka sa Univerziteta British Columbia, Foto: Printscreen Youtube / RT

ASTRONOMI Uočili

DA LI JE TO KONAČNO TO? Uhvaćeni MISTERIOZNI SIGNALI s drugog kraja Svemira! Svi su POTPUNO ZBUNJENI!

Prava priroda i poreklo ovih radio talasa nije poznata

Objavljeno:

Astronomi su otkrili detalje tajanstvenih signala koji dopiru iz udaljene galaksije, a koje je prvi ulovio teleskop u Kanadi, piše BBC.

Prava priroda i poreklo ovih radio talasa nije poznata. Među 13 'brzih radijskih signala' ('fast radio bursts' ili FRB), uočen je i vrlo neobičan repetitivni signal koji je stigao iz istog izvora udaljenog oko 1,5 mlrd. svetlosnih godina.

Ovakav događaj uočen je tek jednom pre, a primetio ga je drugi teleskop.

- Znajući da postoji još jedan, može se pretpostaviti da ih ima još, rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka sa Univerziteta British Columbia.

- A s više ponavljanja i više izvora dostupnih za proučavanje, možda ćemo moći proniknuti u ovu kozmičku zagonetku - odakle su signali i što ih proizvodi, dodala je.

Opservatorija CHIME, smeštena u dolini Okanagan u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, sastoji se od 100 metara duge, polucilindrične antene koja svaki dan skenira severno nebo.

Teleskop je pušten u pogon lani te je vrlo brzo ulovio 13 radijskih signala uključujući i one koji se ponavljaju.

Saznanja su objavljena u časopisu Nature.

- Otkrili smo i drugi niz ponavljajućih signala koji su posve nalik na one uočene ranije, kazao je Shriharsh Tendulkar sa Sveučilišta McGill u Kanadi.

Naučnici su dosad otkrili 60 takvih signala i dva koja se ponavljaju. Pretpostavlja se da se takvih signala pojavi na hiljade svakoga dana.

Jednako su brojne i teorije o njihovom poreklu i uzroku.

Jedni misle da je reč u neutronskoj zvezdi s izuzetno snažnim magnetskim poljem koje se okreće jako brzo, drugi misle da se radi o spajanju dveju neutronskih zvezda, a ima i onih koji smatraju da se radi o vanzemaljskom svemirskom brodu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.