MAJKA MU JE UBILA OCA SA 20 UDARACA ČEKIĆEM U GLAVU: On sada traži njenu slobodu - otkrio je jezivu pozadinu priče
Dejvid Čalen, Foto: Youtube printscreen

nije sve crno - belo

MAJKA MU JE UBILA OCA SA 20 UDARACA ČEKIĆEM U GLAVU: On sada traži njenu slobodu - otkrio je jezivu pozadinu priče

Sudbina njegove majke je potresna

Objavljeno:

Sali Čalen je završila u zatvoru zbog ubistva svog muža 2011. godine.

Njeni advokati sada se nadaju da će novi zakon, koji psihološku manipulaciju prepoznaje kao vid nasilja, pomoći u njenoj odbrani. Njen sin Dejvid za BBC je objasnio zašto želi da njegova majka, iako je ubila njegovog oca, izađe na slobodu.

Poslednje reči koje je Dejvidu majka uputila bile su:

- Znaš da te volim, zar ne?

Dan ranije, ona je u naletu besa čekićem ubila Dejvidovog oca i svog dugogodišnjeg muža. Tada, kada ga je odvezla na posao, on nije imao pojma da je Ričard Čalen, njegov otac, mrtav.

Nakon što je odvezla sina, Sali je planirala da okonča svoj život skokom sa poslednjeg sprata obližnjeg parkinga. Bio je zatvoren, ali je ona uprkos tome ušla unutra. Kada se popela na vrh, zvala je svoju rođaku i priznala ubistvo.

Rođaka je brzo reagovala i zvala je lokalnu liniju pomoći za samoubice, a oni su nakon dva sata pregovora nagovorili Sali da ne skoči.

Sali je potom osuđena na doživotnu zbog ubistva supruga. Osam godina kasnije, njeni advokati su uložili žalbu i pokušavaju da je oslobode.

Naime, prema zakonu iz 2015. psihološko nasilje u vezi može biti olakšavajući faktor u ubistvu. A Salini sinovi svedočili su dugogodišnjem psihološkom nasilju koje je ona trpela. Napustila ga je u novembru 2009.

Sinovi su je savetovali da ga se kloni i da mu se ne vraća. Ali, ona je ipak ponovo počela to da radi, nadajući se da će oživeti brak u kojem je bila 31 godinu.

Kada ga je posetila kobnog jutra ubistva, u torbi je ponela čekić. Ričard je od nje zahtevao da pre pomirenja potpiše ugovor u kojem bi se odrekla prava na porodičnu kuću vrednu milion, a postavio joj je i nove uslove. Neki od njih su bili da ga ne prekida dok priča, i da kada odu zajedno u restoran ne sme da priča s drugim ljudima.

Tada nije bilo hrane u kući, pa ju je Ričard zamolio da ode i kupi nešto. Međutim, to joj je bilo sumnjičavo, pa je krišom uzela njegov telefon. Kada je okrenula poslednji broj koji je zvao, začula je ženski glas.

Sali mu je spremila obrok, i dok je jeo, iz torbe je izvadila čekić i 20 puta ga njime udarila u glavu. Onda je kupila cigarete, vino, i napisala oproštajnu poruku, nameravajući da se ubije.

10 meseci kasnije, Sali je osuđena. Njen sin Dejvid smatra da je pogrešno prikazana kao ljubomorna i osvetoljubiva supruga.

Njena advokatkinja, Harijet Vistrič, po prvi put ikada će pokušati da upotrebi argument psihološkog nasilja u odbrani, iako će sve dodatno otežati činjenica da je Sali ponela čekić sa sobom. Međutim, kako njeni sinovi i porodica ipak smatraju da treba da izađe na slobodu, ima nade.

- Sve je odbrojavalo ka ovome: finansijsko zlostavlanje, psihološka manipulacija, kontrolisanje njenog kretanja, svakog aspekta njenog uma...Bila je kao robot kojim je on upravljao - kaže Dejvid.

Sali je Ričarda upoznala kada je imala 15 godina, 1971. On je bio pet godina stariji. Venčali su se 1979. Manipulacija i zlostavljanje su rano počeli, a Dejvid navodi i kako je otac njegovu majku varao i posećivao bordele.

Kada bi ona to saznala, rekao bi joj da je luda. Umeo je da je kažnjava oduzimajući joj auto i prihode. Komšije su svedočile da je tretirao kao vlasništvo, a često je i vređao. Govorio bi joj da je debela, i to pred prijateljima.

Dejvid kaže da njegova majka još uvek voli Ričarda, iako oni to ne razumeju.

- Ne znamo šta ćemo s tim... moj otac je mrtav ali i dalje ima moć nad njom.

On se nada da će sud prepoznati da je njegova majka žrtva dugogodišnje mentalne torture.

- Motiv nije to što je bila ljubomorna. Manipulisana je ceo život psihološki, otac ju je sputavao...Zaslužuje pravo na slobodu. Zaslužuje da njeno zlostavljanje bude prepoznato.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.