AMIŠI I MODERNE BOLESTI: Ovo je prava istina
Otkriveno je da Amiši imaju znatno manje šanse da obole od raka u odnosu na ostatak stanovništva, Foto: Print Screen Youtube

otkriveno

AMIŠI I MODERNE BOLESTI: Ovo je prava istina

Pogledajte

Objavljeno: 11:52h

Na internetu se često može pročitati da Amiši važe za narod u kom gotovo da nema slučajeva raka, a neretko se za njih tvrdi i da ne obolevaju od dijabetesa, kao i da nisu primećeni slučajevi dece s autizmom u ovom misterioznom narodu.

Međutim, ne postoji nijedan dokaz koji bi ukazao da se ova stanja i bolesti ne javljaju kod Amiša, a nije istinita ni tvrdnja da deca u ovim porodicama nisu vakcinisana.

Brekston Mičel, genetski epidemiolog s Unvierziteta u Merilendu, istraživao je 25 godina populaciju Amiša u Lankasteru i naglašava da su vakcine protiv difterije, rotavirusa, tetanusa, dečije paralize prihvaćenije u amiškim porodicama nego vakcine protiv kovida. On ističe i da ne zna za naučne studije u kojima su upoređivane vakcinacije u detinjstvu Amiša i drugih naroda, iako je istina da je broj vakcinisanih članova amiških populacija nešto niži od uobičajenog.

Takođe, on dodaje da nije istina da rak i dijabetes nisu primećeni kod dece Amiša, a isto važi i za autizam.

– Rak i dijabetes su neuobičajeni kod dece, iako se javljaju kod Amiša – ističe on. – I autizam se pojavljuje među Amišima.

On smatra da je dijabetes u detinjstvu kod ovog naroda ređi jer su ova deca fizički aktivnija od svojih neamiških vršnjaka.

Takođe, na broj obolelih od raka i dijabetesa utiču i drugi faktori: Amiši najčešće ne konzumiraju alkohol i cigarete, ne menjaju često partnere, dosta vremena provode napolju, sami uzgajaju svoju organsku hranu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.