RODILA SE S ČETIRI NOGE: Ovako je izgledala, a da joj vidite decu! (FOTO)
Džozefina Mirtli Korbin, Foto: preentscreen/youtube

neobična priča

RODILA SE S ČETIRI NOGE: Ovako je izgledala, a da joj vidite decu! (FOTO)

Doktori su, ne znajući još za pravu dijagnozu, svašta nagađali

Objavljeno: 21:34h

Džozefina Mirtli Korbin bila je obična, najobičnija devojčica. Naprotiv, kažu izvori, vrlo pametna i talentovana za muziku. Kad se rodila bila je malo teža od prosečnog deteta, a porođaj je zakomplikovala činjenica da je bila okrenuta na bok, pa su lekari morali da intervenišu.

Usprkos tome beba je bila jaka i bucmasta. Rasla je normalnim tempom, dojila i napredovala. Jedina mala razlika koja je Mirli činila drugačijom jeste činjenica da je imala - četiri noge.

Džozefina Mirtli
Džozefina Mirtli foto: preentscreen/youtube

Noge sa spoljnih strana bile su one jake i "normalne", na njima je Mirtli hodala, dok je unutarnji par bio kao manja, tanja i kraća verzija pravih nogu. Doktori su, ne znajući još za pravu dijagnozu, svašta nagađali.

Jedan od razloga deformacije koje su naveli jeste i 10 godina razlike između roditelja. Otac Viliam je, naime, imao 25, a majka 34 godine.

Rodila se sa četiri noge
Rodila se sa četiri noge foto: preentscreen/youtube

Drugo, lekari su primetili kako je par neobično nalikovao jedno na drugo. Oboje su bili crvenokosi, s plavim očima i vrlo svetle kože. Toliko su nalikovali da su lekari svuda morali napominjati kako nisu u nikakvom (bližem ili daljnjem) srodstvu.

Međutim, ni jedno niti drugo nije objašnjavalo njeno stanje, njeni roditelji su imali i sedmero druge dece, koji su bili savršeno "normalni".

Kasnije se ispostavilo kako je rođena s dijagnozom imena "dipigus" i da je u pitanju naprosto greška tokom razvoja, kada se od tela razvijala. Rezultat toga jeste da je rođena i sa dve karlice, jedna do druge.

Sa svakom karlicom imala je i set nogu, jedno stopalo od ovog unutarnjeg "malog" para bilo je malo "uvijeno".

Prema medicinskim dosjeima i dnevnicima koje je pisao njen lekar Mirtli Korbin mogla je micati unutrašnjim nogama, iako nisu bile dovoljno jake da na njima hoda što je bilo i potpuno nevažno jer ionako nisu bile dovoljno dugačke da dodirnu tlo.

Njeni roditelji
Njeni roditeljifoto: preentscreen/youtube

Godine 1882. u dobi od 13 godina Korbin je počela nastupati pod nazivom "Četveronožna devojčica iz Teksasa". To se sve izdogađalo nakon što je znatiželjnim susedima počela da naplaćuje da gledaju njene noge, pa je ocu sinulo da je to idealan način kako malo zaraditi. Počeo je tiskati pamflete sa uputama gde mogu da dođu i videdevojčicu.

Promotivni pamfleti opisuju je kao "nežnu devojčicu koja zrači kao sunce". Postala je neverovatno popularna, i vrlo je brzo počela da odlazi na mini turneje. Posećivala je male gradove i mestašca i nastupala za publiku. Zarađivala je oko 450 dolara sedmično.

Onda se u priču upleo poznati biznismen, filantrop i političar P.T. Barnum koji ju je uvrstio u svoju "flotu" čudaka i neobičnih ljudi. Četiri je godine radila za Barnuma, i čak je inspirirala i druge cirkuse da devojčicama stavljaju lažne noge jer se, radi ugovora, nisu mogli dočepati nje.

Sa samo 18 godina, Mirtli Korbin se povukla iz biznisa. Upoznala je lekara po imenu Klinton Biknel i ludo se zaljubila. Sa 19, već je bila u braku.

Godinu dana kasnije, 1887., otkrila je kako je trudna. Prvo se žalila na bolove, temperaturu, glavobolju i nedostatak apetita. Usprkos jedinstvenoj anatomiji, piše All That Is Interesting, imala je dva seta u unutarnjih i spoljnih reproduktivnih organa), doktori su bili uvereni da može izneti trudnoću.

Prvu bebu je izgubila
Prvu bebu je izgubila foto: preentscreen/youtube

Prvi pokušaj nije uspeo, i nakon prvog tromesečja morao se napraviti abortus jer se Mirtli teško razbolela. Usprkos tome, kasnije je rodila četvero potpuno zdrave dece.

Njen život je bio relativno normalan iako je često spominjana u medicinskoj literaturi. Ona je tiho i povučeno živela u svom domu u Teksasu.

Napustila je ovaj svet 1928. godine, nakon upale kože uzrokovane streptokokom. Iako bi danas to antibiotici bez problema rešili, tada je to bila ozbiljna dijagnoza.

Devojka sa četiri noge
Devojka sa četiri noge foto: preentscreen/youtube

Datuma 06. maja 1928. pokopana je. Članovi porodice stajali su nad grobom u smenama dok se cement nije skroz posušio. Bilo je to kako nikome ne bi palo na pamet da ekshumira njenoo telo, posebno s obzirom da je mnogo lekara ponudilo veliki novac za telo "četveronožne devojčice iz Teksasa".

Bonus video

Emisija Kratki espreso- novogodišnji specijal (Premotavanje 2018. godine)

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.