POSLEDNJI SNIMAK RUSKIH ASTRONAUTA KOJI SU POGINULI: Pre smrti, izgovorili su jezive reči! (VIDEO)
Astronauti SSSR-a, Foto: Youtube printscreen

tajne sssr-a

POSLEDNJI SNIMAK RUSKIH ASTRONAUTA KOJI SU POGINULI: Pre smrti, izgovorili su jezive reči! (VIDEO)

Braća radio-amateri snimlili su nešto užasno

Objavljeno:

Tokom kasnih pedesetih i ranih šezdesetih divljala je trka između SAD-a i SSSR-a kada je reč o odlascima u svemir.

Obe su strane gradile i testirale rakete najbrže što su mogle. Svaka je strana htela da bude prva u tome da lansira veštački satelit u orbitu (što je često imalo eksplozivne rezultate).

Bilo je uspeha, ali i neuspeha, i to s obe strane. Ljudi širom sveta su gledali i slušali, a posebna je to poslastica bila za radio amatere. Među takvima najistaknutija su bila italijanska braća Đovani i Akile Judika-Kordiglja. Materijal koji su oni sakupili u to doba je najdetaljnija i najveća privatna kolekcija koja postoji.

Posebno mnogo pažnje privlače snimke ruskih kosmonauta u poslednjim trenucima njihovih života - na letovima za koje Rusi negiraju da su se ikada dogodili. Hladni je rat značio da obe strane imaju svoje tajne, te da obe strane koriste propagandu. I SAD i SSSR hteli su da pokažu da su najbolji, najbrži, najrazvijeniji i najpametniji. Zato ne šokira da su mnoge stvari ostale tajne, posebno u SSSR-u gdje je državni aparat nadzirao medije (u SAD-u je tajnu bilo teže sačuvati).

S obzirom da su braća zaista bila tehnološki genijalci (a tek u svojim dvadesetima), kada su Rusi najavili uspešno lansiranje Sputnika I 4. oktobra 1957. godine, oni su se pobrinuli da čuju i poprate sve izrečeno na radio frekvenciji, piše The Vintage News. Naučili su kako da detektuju Doplerov efekt u orbiti, i kako iz toga da izračunaju brzinu i udaljenost objekta.

Napunili su beležnice i beležnice tablicama, ruskim frekvencijama i frazama. Pa kada je nakon mesec dana lansiran i Sputnik II, bili su jako dobro pripremljeni. Ali, ovaj su put braća otkrila nešto neočekivano - otkucaje srca. U pitanju je bio mali pas, Laika. Na žalost, Laika se nije vratila natrag (niti je to bilo u planu).

Tri meseca nakon toga Amerikanci su lansirali Explorer I, a braća su uhvatila i taj signal. Bili su lokalne zvezde. U obližnjem betonskom bunkeru koji je preostao od Drugog svetskog rata postavili su antene, a malu opservatoriju nazvali su Tore Bert. Tamo su se stalno vrzmali lokalni naučnici, novinari i prijatelji.

Sve je to postalo puno ozbiljnije 28. novembra 1960. kada su uhvatili S-O-S signal u Morzeovoj abecedi. Poziv u pomoć se stalno ponavljao. Prema njihovim kalkulacijama objekt se odmicao od Zemlje, a signal je slabio sve dok ga se više nije čulo. I danas se smatra da su braća snimila tragičan odlazak letelice i posade koja je nehotično napustila orbitu.

U četiri godine objavili su devet snimaka.

- Maj 1960 ljudska posada javlja da skreću s kursa

- Novembar 1960:S-O-S signal letelice koja napušta orbitu

- Februar 1961:snimak ruskog astronauta koji se guši i umire

- April 1961:kapsula koja je tri puta okružila Zemlju pre ulaska u atmosferu samo nekoliko dana pre istorijskog leta Jurija Gagarina

- Jun 1961: etelica koja gubi kontrolu i traži pomoć

- Oktobar 1961: ruski astronaut gubi kontrolu nad letelicom koja nestaje u dubinama svemira

- Novembar 1962: kapsula koja je zeznula ulazak u atmosferu, odbila se i otplutala u svemir

- Novembar 1963: astronautkinja koja umire tokom ulaska u atmosferu

- April 1964: još jedan astronaut umire pri ulasku kapsule u atmosferu Zemlje

Oko dva meseca kasnije, u februaru 1961. "pokupili" su još jednu transmisiju. Ovaj puta su to bili posjednji uzdasi čoveka koji umire. U novembru 1963. godine braća su snimila glas ruske astronautkinje koja je ulazila u atmosferu u letelici koja je otkazala poslušnost. Pre nego što je izgorela, snimili su je kako urla "vruće mi je".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.