NA ROĐENJU JE IMALA 400 GRAMA: Beba se rodila 4 meseca pre vremena, danas je premašila očekivanja lekara! (FOTO)
Lajla je na rođenju imala 400 grama, Foto: Facebook printscreen

malo čudo

NA ROĐENJU JE IMALA 400 GRAMA: Beba se rodila 4 meseca pre vremena, danas je premašila očekivanja lekara! (FOTO)

Lekari koji su porodili malenu Lajlu na nagovor njene majke nisu odustali

Objavljeno:

Mnogi lekari ne preporučuju oživljavanje beba rođenih pre 22 nedelje jer je stopa preživljavanja ekstremno niska.

Ali, lekari koji su porodili malenu Lajlu na nagovor njene majke nisu odustali, a ona im je zbog toga, zajedno sa suprugom, večno zahvalna.

Naime, Lajla je rođena nakon 21. nedelje i četiri dana, a težila je tek 400 grama zbog čega ju se smatra najmlađim preživelim nedonoščetom na svetu, piše Daily Mail.

Lajla je bila premalena
Lajla je bila premalena foto: Facebook printscreen

Pre nego što su ju njeni roditelji Kortni i Pol mogli da je odvedu kući, Lajla je u bolnici provela čak 126 dana kako bi dovoljno ojačala.

Kortni se prisetila da se u 21. nedelji trudnoće počela da se oseća vrlo čudno. Jednog je jutra otišla u WC i shvatila da će se poroditi.

Danas, četiri godine kasnije, Lajla je snažna i vesela devojčica. Iako se normalno razvija i druži s vršnjacima, a jedini znak da se prerano rodila je kašnjenje u razvitku govora. Ali, s vremenom bi i to trebalo doći na svoje mesto.

Lajla je porasla u prelepu devojčicu
Lajla je porasla u prelepu devojčicu foto: Facebook printscreen

Broj preranih rođenja u SAD-u inače raste već tri godine zaredom nakon što je konstantno padao između 2007. i 2014. godine. Svaka deseta beba rađa se prerano, a bebe rođene prerano imaju veći rizik za probleme s disanjem, hranjenjem i podložnija su infekcijama.

Prerano rođena deca po pravilu sporije rastu pa se fizički i mentalno sporije razvijaju i imaju veći rizik od ADHD-a, neuroloških problema i autizma, zbog različitih abnormalnosti u razvoju mozga.

Nekoliko je stvari, piše Daily Mail, koje povećavaju mogućnost preranog rađanja: prethodno prerano rađanje, trudnoća s blizancima ili trojkama, manje od šest meseci između porođaja i novog začeća, kao i prekomerna težina majke.

Kada je s 126 navršenih dana Lajla dostigla težinu od dva i po kilograma, roditelji su je napokon mogli povesti kući. Iako su danas najponosniji roditelji na svetu, svesni su da bi Lajla mogla imati određenih problema zbog toga što je bila nedonošče.

Lekari objašnjavaju da se nedonošče rađa s nerazvijenim organima, pa i mozgom zbog čega kasnije mogu imati problema sa školovanjem. Ali, mala Lajla je borac od prvog dana i njeni su roditelji uvereni da će ona sve nedostatke nadomestiti trudom i voljom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.