KRAMPUSI TOKOM BOŽIĆNIH PRAZNIKA KAŽNJAVAJU ONE KOJI NISU BILI DOBRI: Austrijski performans obećava dobar provod!
Krampusi kažnjavaju one koji nisu bili dobri, Foto: printscreen

pravi spektakl

KRAMPUSI TOKOM BOŽIĆNIH PRAZNIKA KAŽNJAVAJU ONE KOJI NISU BILI DOBRI: Austrijski performans obećava dobar provod!

Performans traje oko sat vremena

Objavljeno:

Krampusi su rogata bića iz austro-nemačkog folklora, koji u toku božićnih praznika kažnjavaju decu koja nisu bila dobra tokom godine. Oni nose velike krznene maske, imaju rogove, velika i teška zvona, i šiblje u rukama. Ovaj performans imali smo prilike da vidimo u Obertauernu početkom decembra, i pravi je spektakl. Doduše, malo zastrašujući i čudan, ali svakako zanimljiv.

Performans traje otprilike sat vremena, a posle njega se krampusi mogu sresti svuda po ulicama, i tada ih se treba paziti, jer nemojte da se iznenadite ako vas neki od njih udari šibljem, onako, čisto simbolično.

Poreklo Krampusa je nejasno, neki folkloristi i antropolozi smatraju da se pominju još pre hrišćanstva, i više o njima se može pronaći u germanskom paganizmu.

foto: Espreso

Prema verovanju, oni u alpskim oblastima dolaze sa Sv. Nikolom koji decu daruje poklonima. Ime mu verovatno dolazi od nemačke reči krampen koja znači kandža. U nordijskoj mitologiji on dolazi iz pakla, u grčkoj ga takođe ima u paganskim ritualima. Priča o Krampusu je verovatno nastala u području Alpa pa se odatle spustila u mesta.

Inače, noć Krampusa je odličan povod za ludu zabavu i partijanje, a jedan od najpoznatijih partija je baš ovaj u skijalištu Obertauern. Stotine Krampusa iz Austrije i šire dolaze da se pokažu u svom najstrašnijem obliku.

foto: Espreso

Ako se zadesite nekada u decembru u Obertauernu, ovaj događaj nemojte propustiti.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.