POBEGLA JE OD NACISTA, PA ZARADILA MILIONE: Ova neverovatna žena se ODREKLA bogatstva zbog svog sina
Stefani Širli, Foto: Youtube printscreen

stefani širli

POBEGLA JE OD NACISTA, PA ZARADILA MILIONE: Ova neverovatna žena se ODREKLA bogatstva zbog svog sina

Njena softver kompanija danas vredi 150 miliona funti - a ona se svog tog bogatstva odrekla!

Objavljeno: 09:21h

Sivog julskog dana 1939. godine, petogodišnja devojčica stigla je u London vozom, u pratnji svoje mlađe sestre.

Vera Buhtal i njena sestra Renata stigle su sa malim koferom, u kaputima na kojem su bile privezene jevrejske zvezde. Devojčice su doputovale iz Austrije, gde su ostavile svoje roditelje, bežeći od nacista. Tada, Vera nije ni pomišljala kako će izgledati njen život, i da će postati jedna od najuspešnijih poslovnih žena.

Ona je javnosti postala poznata pod imenom Stefani Širli, a osam meseci je vredno gradila svoje milionsko carstvo softvera. Njena softver kompanija danas vredi 150 miliona funti - a ona se svog tog bogatstva odrekla!

Zbog sveprisutnog seksizma, malo ko van IT industrije zna za njeno ime - ali to će se uskoro promeniti, jer se po njenoj životnoj priči sada snima film.

Film će biti snimljen po njenim memoarima, u kojima se najviše fokusirala na svog autističnog sina Žila, sa kojim joj život nije bio lak. Njegovo stanje je čak njen brak doveo u krizu, a u jednom trenutku je sa mužem čak planirala "suicidalni pakt" u kojem su svo troje trebalo da se ubiju.

Vera danas ima 85 godina, a i dalje radi šest sati dnevno. Kaže da je današnjim ženama dosta lakše u životu i karijeri, ali to ne misli u negativnom smislu.

- Ispravno je to što je danas ženama lakše nego što je bilo meni. Našim ćerkama i treba da bude lakše. Ali mnoge žene nisu pripremljene da budu vođe, nisu svesne da vas rad zaista "pojede". Žele uspeh ali bez da toga da za to i plate cenu. Nije sve u vezi pola, jednostavno je teško kad si na vrhu - kaže.

Veru i njenu sestru su u Engleskoj usvojili Gaj i Rubi Smit, koji su dobro brinuli o njima. Bila je izuzetno talentovana za matematiku kao dete, pa su je poslali u "mušku" školu. Kaže da joj nije bilo lako, ali da ju je to iskustvo očvrsnulo.

Kao mlada žena, počela je da koristi svoje srednje ime, Stefani. Tada se ponovo srela i sa roditeljima, ali je njihov odnos bio zahladneo zbog godina razdvojenosti.

Osnovala je svoju firmu 1962. godine, i udala se za nekadašnjeg kolegu, Dereka Širlija. Upoznali su se dok su zajedno radili u pošti, gde je ona bila programerka. Nakon venčanja, od nje se očekivalo da napusti posao i posveti se porodici.

Ali, Vera je žarko želela da bude nezavisna i dalje, pa je pokrenula svoju firmu. Ideja joj je bila da zapošljava samo žene, i da im da fleksibilno radno vreme, da ne zapostave i svoju porodicu. Uskoro je njena firma pridobila značajne klijente, uključujući i Konkord, ali je morala da se služi trikovima. Često je morala da se pretvara da je muškarac, pa se potpisivala kao "Stiv".

Zbog zakona je morala da se odrekne principa da zapošljava samo žene, ali su one i dalje ostale u većini. Do osamdesetih godina njena kompanija je narasla u milionsku, poznatu pod imenom FI Grupa.

Dok je osvajala brojna priznanja, uključujući i titulu dame od same kraljice, niko nije znao za njenu porodičnu dramu. Vera se sa mužem dosta mučila da odgoji njihovog sina, koji se rodio 1963.

Teško je bilo voditi uspešnu kompaniju i brinuti se o Žilu.

- Dugo vremena sam mislila da su posao i Žil u ravnoteži. Kada sam radila, nisam mislila o Žilu, a kada bih bila sa Žilom, nisam mislila na posao - kaže.

Međutim, kada je postao tinejdžer, Žil je počeo da ima napade i izlive besa. Sa 43 godine, Vera je pušila 60 cigareta dnevno, a konačno je "pukla" 1976. kada je Žil imao 13 godina.

- Prestala sam da funkcionišem. Oboje smo završili u bolnici. Izašla sam posle mesec dana, ali Žil je ostao na zatvorenom odeljenju još 11 godina.

U jednom trenutku je čak razmišljala da ubije Žila, a onda i muža i sebe.

- Derek me je zaustavio. Ukazao mi je na to da to ne bi bilo samoubistvo za Žila. Ipak, na kraju je Žil živeo dostojan, miran život. Bio je srećan.

Sve to uticalo na njen brak, pa su ona i Derek rešili da se razvedu 1998. Ali, Žil je umro u svom snu te jeseni, u 35. godini života. Tragedija ih je opet zbližila i dan danas su u braku.

Žive u skromnom stanu, jer se Vera donirala svojih 69 miliona funti. 15 miliona je donirala za razvoj informatičkih tehnologija, 50 miliona je dala udruženjima koja se bave autizmom, a preostalo je donirala bolnicama.

Vera ima savet za sve žene:

- Ako sedite mirno, nećete ništa postići. Morate da ustanete i borite se za sebe!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.