ELIZABETA I JE PROVODILA ČETIRI SATA STAVLJAJUĆI MASKU NA LICE: Velika kraljica je krila STARŠNU TAJNU
Margo Robi kao Elizabeta I, Foto: Youtube printscreen

zanimljiva istorija

ELIZABETA I JE PROVODILA ČETIRI SATA STAVLJAJUĆI MASKU NA LICE: Velika kraljica je krila STARŠNU TAJNU

Poznato je kako je čitavo lice oblagala nekom smesom

Objavljeno:

Engleska kraljica Elizabeta I na portretima je (posebno u starijoj dobi) žena čije je lice belo kao kreč.

Poznato je kako je čitavo lice oblagala nekom smesom, prirodno crvenu kosu šišala do kože, i stavljala crvene kovrdžave perike.

Elizabeta je na taj način portretirana i u filmovima. U filmu "Elizabeth" Šekhara Kapura iz 1998. godine Kejt Blančet se odlučuje na "metamorfozu" u trenutku kada postaje jasno da se neće udavati te da je njeno biće personifikacija Engleske. U novom filmu "Mary, Queen of Scots", u kojem Saoirs Ronan glumi Mari, a Margo Robi Elizabetu, i Robi većinu vremena ima "zacementirano" lice.

- Nije to neko iznenađenje, tako je pisalo i u scenariju, a meni na neki način to olakšava da se "ubacim" u ulogu - kaže Robi o oblaganju.

Istoričari tvrde kako je više razloga u pitanju, od odvajanja privatnog identiteta i onoga kraljice, preko starenja koje ju je užasavalo do prikrivanja ožiljaka od malih boginja koje su je skoro ubile kada je bila dete, piše People.

Navodno u mladosti krasna žena (prema tadašnjima standardima) koja je od oca nasledila plamenu kosu na lice je stavljala kremu napravljenu od belog olova i gline. Na usne je nanosila crvenilo napravljeno od pčelinjeg voska i boje te oko očiju crnu olovku. Navodno je to nazivala svojom "maskom mladosti" iako je već tada bila poznata činjenica da kombinacija olova, gline i octa neopisivo isušuje kožu (uz dodatak toga i da polagano truje organizam), ali Elizabeta se nije htela da odustane.

U drugoj polovini njene duge vladavine njeno je odevanje i šminkanje trajalo četiri sata, a kada joj je jednom nestrpljivi vojvoda od Eseksa uletio u odaje i video je bez šminke, isušene kože i s ožiljcima i bez perike, bio je užasnut, pa je prijateljima govorio kako je vladarica "živi leš".

Elizabeta mu je skinula glavu (iako je s time imalo veze i to da je bio deo zavere protiv nje). Iako lepa kao mlada žena, Elizabeta je poznata i kao tašta, često je diplomatske goste iz drugih kraljevstva pitala kako im se čine njene dvorske dame.

- Kako da pričam o zvezdama kada je ispred mene sunce - je bio najčešći (i najmudriji) tip odgovora kojeg je Elizabeta i očekivala.

Jedan je nemački diplomata za 60-godišnju kraljicu ustanovio da ima "crne zube jer kao i većina Engleza previše konzumira šećer".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.