MORALA SAM DA DOTAKNEM 50 AUTOMOBILA NA PUTU DO ŠKOLE! Devojka otkrila kako je živeti sa užasnim POREMEĆAJEM
Džema je imala veliki problem, Foto: Instagram printscreen

OPSESIVNO-KOMPULZIVNI POREMEĆAJ

MORALA SAM DA DOTAKNEM 50 AUTOMOBILA NA PUTU DO ŠKOLE! Devojka otkrila kako je živeti sa užasnim POREMEĆAJEM

Poremećaj joj je dijagnostikovan kad je imala 16 godina, a kaže da se svaki dan borila s ružnim mislima, bila opsednuta brojanjem

Objavljeno:

Modna stilistkinja Džena Mrdak (25) iz Kanbere otkrila je koliko joj je opsesivno-kompulzivni poremećaj uništavao život.

Prisetila se kako je bila uverena da će se nešto užasno dogoditi ako ne dotakne svaki automobil koji vidi na svojem putu do škole.

Poremećaj joj je dijagnostikovan kad je imala 16 godina, a kaže da se svaki dan borila s ružnim mislima, bila opsednuta brojanjem i morala je ponavljati određene radnje svaki dan.

Daily Mail piše kako je Džema u emisiji "Tudej" podelila loše iskustvo o uticaju ovog poremećaja na njen život, ali rekla da je pronašla snagu i iz bitke izašla kao pobednica.

- Oduvek sam bila anksiozno dete, ali sam se počela brinuti kad su mi na pamet počele padati grozne misli o tome da će se dogoditi užasne stvari - prisetila se i dodala:

- Uverila sam samu sebe da će takve misli otići ako ponavljam određene rituale, zbog toga bih se osećala bolje. Sve je bilo u brojanju, brojkama, proveravanju, ponavljanju radnji i ritualima koji su se stalno vrteli u mojoj glavi.

Recimo, svakog jutra na putu prema školi, opsesivno je dodirivala svaki automobil, i to 50 puta levom i 50 puta desnom rukom.

- Ako sam ih pogrešno izbrojala ili ih nisam ispravno dotaknula, sve bih počela ispočetka. Ipak, to mi nije teško padalo, čak i onda kad bih zbog brojanja propustila školski autobus. Sve je samo zavisilo od toga kakve bi je grozne misli pratile. Uopšte se nisam brinula ako bih propustila bus, nego sam bila zadovoljna što sam uradila ono što sam si u glavi zamislila kako bih se osećala bolje - rekla je.

Dodala je da se uopšte nije zamarala time što ne bi stigla u školu na vreme. Najvažnije joj je bilo ono što se događa u njenoj glavi, sve vreme razmišljala je isključivo o tome.

Džema je rekla:

- Dani su varirali - neki su bili teži, negi lakši, ali sam se svaki dan suočavala s ružnim mislima i to je ono što mi je zaokupiralo celi život. Bilo je jako naporno i mentalno iscrpljujuće, toliko da sam izgubila dodir sa stvarnošću.

Ona je izgubila kontakt s prijateljima i delom porodice i onime što se događa u svakodnevnom životu jer je bila okupirana onime što se događa u njezoj glavi. Dok je njena porodica bila svesna toga što se događa, Džema ga je sakrivala od prijatelja, ali odlučila je da im prizna pre dve godine:

- Porodica je znala zato što su shvatili da se nešto događa i trebala sam pomoć. Ali, moji prijatelji nisu znali, jako, jako dugo.

Deset godina nakon dijagnoze, Džema kaže kako uspešno kontroliše opsesivno-kompulzivni poremećaj vjžbanjem, meditacijom i odlaskom na terapiju kognitivnog ponašanja.

- Trebalo mi je jako dugo da dođem do ovog gde sam danas. Ali sam naučila kako to kontrolisati, a da istovremeno bude najbolje za mene - rekla je Džema pa dodala da se nada da će svojom ispovesti pomoći drugima koji se bore s istim problemom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.