NOŽEM MI JE POKAZAO DA ĆE MI ODSEĆI GLAVU! Ovaj antropolog je jedini preživeo susret sa IZOLOVANIM PLEMENOM!
Pandit je posetio pleme, Foto: Youtube printscreen

zarobljeni u prošlosti

NOŽEM MI JE POKAZAO DA ĆE MI ODSEĆI GLAVU! Ovaj antropolog je jedini preživeo susret sa IZOLOVANIM PLEMENOM!

Pleme sa ostrva Sentinel je nedavno ubilo Amerikanca

Objavljeno:

Ne postoji osoba koja zna više o zloglasnom plemenu na ostrvu Sentinel od indijskog antropologa T. N. Pandita.

On je na čelu indijskog ministarstva za plemenska pitanja, i tokom više decenija posećivao je izolovan narod.

Pleme je sada ponovo u centru pažnje svetskih medija, nakon ubistva američkog misionara (27) koji je pokušavao da sa njima stupi u kontakt.

Međutim, Pandit veruje da izvešavanje o njima nije fer i da su oni zapravo jako prijateljski nastrojeni.

- Tokom naših susreta su nam pretili, ali nikada nije došlo do tačke gde bi krenuli da nas ubiju ili povrede. Kada god bi postali nasilni, mi smo se povlačili - ispričao je Pandit za BBC.

- Rastužila me je smrt mladića koji je došao čak iz Amerike. Ali on je pogrešio. Imao šanse da se spase. Ali je bio uporan i platio je životom.

Ubijeni Amerikanac
Ubijeni Amerikanac foto: Instagram printscreen

Pandit je prvi put kročio na Sentinel sa ekspedicijom 1967. godine. Pleme se prvo krilo u džungli, a onda su na njih ispalili strele. Antropolozi su na svako putovanje nosili određene predmete za razmenu sa plemenom.

- Nosili smo poklone u vidu činija i tiganja, velike količine kokosa, čelične alate poput čekića i noževa. Poveli smo i tri čoveka iz plemena Onge da nam prevedu njihov jezik. Ali ratnici Sentinela su nas dočekali besni, naoružani dugim kopljima i strelama, spremni da brane svoju zemlju - priča antropolog.

Uprkos neuspehu da stupe u kontakt sa plemenom, nastavili su da im ostavljaju poklone. Jednom su im ostavili prase, a pleme ga je samo ubilo i zakopalo u pesak - toliko ih nisu želeli na svom kopnu.

Prvi pravi kontakt dogodio se tek 1991, kada je pleme izašlo do okeana da ih sačeka.

- Pitali smo se zašto su nam dopustili da uđemo. Bila je to njihova odluka da se sastanemo pod njihovim uslovima. Stajali smo u vodi do vrata i davali im poklone, ali nisu nam dali da stupimo na kopno - priča Pandit.

On govori kako se nije plašio da će ga napasti, ali je bio oprezan.Pokušavali su da komuniciraju znakovnim jezikom, ali je pleme bilo zaokupljeno poklonima.

-Pričali su među sobom, ali nismo mogli da razumemo jezik. Zvučao je kao jezik okolnih plemena.

Pandit se seća i kako mu je, u jednom napetom trenutku razmene, jedan mladi pripadnik plemena pretio.

- Dok sam delio kokose, izdvojio sam se iz grupe i prišao bliže kopnu. Jedan mlađi Sentinelac je napravio grimasu, uzeo nož i pokazao njime kako će mi odseći glavu. Odmah sam pozvao čamac i počeo da se povlačim. Taj gest je bio značajan. Jasno mi je pokazao da nisam dobrodošao. - kaže za BBC.

Vlada Indije je tada zabranila dalje ekspedicije sa poklonima. Dolazak stranaca je opasan jer pleme već dugo živi izlovano, pa njihov imunitet ne bi pretrpeo ni bolesti poput običnog gripa. Pandit kaže kako su pre putovanja uvek išli na detaljne preglede.

Čau, misionar kojeg je ubilo pleme, nije imao dozvolu vlade za posetu, a došao je do ostrva tako što je podmitio ribare sa 354 dolara. Sada je u toku akcija da se povrati telo misionara.

Uprkos svom ličnom iskustvu, Pandit odbija da pleme nazove "neprijateljskim".

- To je pogrešan ugao gledanja. Mi smo agresori u ovoj priči. Mi smo pokušavali da uđemo na njihovu teritoriju. Sentinelci su miroljubivi ljudi. Ne traže sukob. Ne idu po okolnim regijama i ne prave probleme. Ovo je redak incident - tvrdi antropolog.

On se zalaže za nove ekspedicije sa poklonima, ali kaže da pleme ne treba uznemiravati.

- Treba da poštujemo njihovu želju da budu ostavljeni na miru - zaključuje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.