TA DECA SU MRTVA, ALI MI SE IGRAMO S NJIMA: Najjezivija priča godine stiže iz VELIKE BRITANIJE!
Deca tvrde da vide mrtve osobe, Foto: Profimedia

potresno

TA DECA SU MRTVA, ALI MI SE IGRAMO S NJIMA: Najjezivija priča godine stiže iz VELIKE BRITANIJE!

Majka kaže da joj je ćerkica to ispričala kao da je to najnormalnija stvar

Objavljeno:

Rebeka Evans veselo je šetala sa svojom ćerkicom Rozalin (3). Razgovarale su o prijateljima iz vrtića, o tome s kim malena voli da se igra i koje su joj najdraže igre.

- Odjednom moje dete počne da mi priča da ima novog najboljeg prijatelja. Upitam je kako se zove, a ona kaže: Devojčica je, zove se Tili i živi u našoj kući. Ona je mrtva. I Aleks je mrtav. I on živi kod nas. Njegova mama i deda su mrtvi. Ja se sa svojim novim prijateljima najčešće igram s lutkama - kazala je Rozalin.

Majka kaže da joj je ćerkica to ispričala kao da je to najnormalnija stvar.

- Ne znam nijednu devojčicu Tili i dečaka Aleksa. Nikad nismo razgovarali sa Rozelin o smrti i životu nakon smrti. Najviše što zna o tome je kad smo mačku moga dede uspavali. Tako da ne znam otkud joj ta priča - ostala je šokirana majka Rebeka te dodala kako je ona kao osoba potpuno racionalna, praktična i razumna. Radi kao novinar već 17 godina , veruje samo činjenicama i dokazima. Nije praznoverna i ne veruje u duhove.

"Ima toliko toga u životu što ne razumemo"

- Mislim da je dobro što sam takva jer moj suprug Adrian radi u Londonu tokom nedelje tako da smo uglavnom ćerkica i ja same u kući u severnom Devonu, a kuća je stara preko 500 godina. Naše najbliže komšije udaljene su nekoliko kilometara od nas i zapravo ja jednostavno sebi ne mogu da dopustim strah - kazala je Rebeka.

Ovo nije prvi put, istaknula je, da je ćerkica prestrašila.

- Kada je imala godinu i po sećam se kako je stajala kod vanjskih podrumskih vrata i vikala kako vidi ovce. Pustila sam je, mislila sam da dete nešto u svojoj glavici umišlja, ali ona je nastavila da viče "Gledaj mama, ovce, ovce." Nekoliko nedelja kasnije kad smo opet bili kraj vrata podruma ona je tužno konstatovala: "Ovce su otišle, mama." I iako sam svesna da je naša kuća izgrađena na mestu stare farme za ovce jednostavno sam na tu epizodu zaboravila - rekla je Rebeka.

No, sada njena Rozalin sa 3 godine često spominje Tili i Aleksa.

- Iako ne verujem u duhove, lagala bih kad bih rekla da me sama ideja o njima ne plaši. Ima toliko toga u životu što ne razumemo, toliko toga što ne znamo, a toliko je puno ljudi koji govore da su videli stvari koje ne mogu racionalno objasniti - zaključila je Rebeka.

"Svaki peti Britanac tvrdi da je da je bio u prisustvu duha"

Popis stanovništva iz 1861. godine pokazuje da je u to vreme tu živio dečak imenom Aleksandar Tarner. Popis iz 1891. pokazuje da je živela i Matilda Oke kojoj je tada bilo 20 godina. No zapisnici iz tog vremena su dosta nejasni pa je verovatno Matilda tada ipak bila dosta mlađa.

Iako će svi zaključiti da su Aleks, Tili, i stado ovaca tek plod imaginacije trogodišnjeg deteta, nedavna studija otkriva da je svaki peti Britanac tvrdio da je bio u prisustvu duha.

Djevojčica se druži sa prabakom koja je umrla pre njenog rođenja

Keti Jones(33), negovateljica iz Canterburyja ima ćerkicu Alis (11) koja je još s dve godine počela da govori kako vidi ljude koji više nisu živi.

- Počela bi da plače tada, govoreći da su dva muškarca u njenoj sobi, da bulje u nju i da viču na nju i da joj se to ne sviđa. Zatim je govorila da devojčica imena Šeila zna da sedi na dnu njenog kreveta i da plače za svojom mamom. Pregledala sam stare isečke novina i zaista je postojala tada devojčica Šeila koja je ubijena - ispričala je Keti.

Alis joj je tada rekla da je Ketina baka koja se također zvala Alis i koja je umrla godinu dana pre nego joj se praunučica rodila, dolazi u sobu. I da je ona poterala muškarca i devojku koji joj dolaze u sobu. Keti kaže da bi njena ćerka tačno opisala odeću koju bi baka imala na sebi. Nešto što uopšte nije mogla da zna.

- Kad je Alis imala tri godine, u porodici smo imali mrtvorođenče. Alis mi je tada rekla da je videla moju baku Alis sa bebom u rukama i da se beba zove Maks. Nema šanse da je to mogla da zna. Nismo joj rekli za mrtvorođenče niti smo spominjali njegovo ime jer nema smisla da se takve stvari govore tako malom detetu - ispričala je Keti.

I prošlo je nekoliko godina, a Alis bi i dalje znala da spome svoju pokojnu prabaku Alis i bebu Maksa.

- Jedan dan je došla i rekla kako Maks danas slavi četvrti rođendan. I ja sam zaista otišla da proverim. I zaista, da je dete ostalo živo baš taj dan bi slavilo četvrti rođendan - kazala je zaprepaštena majka.

Sada u dobi od 11 godina Alis kaže da sve manje i manje vidi, ali da joj je uvek drago kad vidi prabaku Alis.

- Uvek sam se s njom osećala sigurno. Osećam se samo prestrašeno kad vidim nekoga koga ne znam, ali sad ih sve manje vidim. Drugoj deci koja vide takve stvari rekla bihi da se ne boje jer vas oni samo traže i pokušavaju da vas zaštite - kazala je 11-godišnja Alis.

"To je Martinova kuća, ali on je umro"

Dr Štefan Vestgart, poznati i istaknutu engleski dečji psihijatar kaže da je takvo ponašanje normalno za malenu decu.

- Dečija mašta je neograničena i ne sadrži iste društvene i fizičke principe kao svet odraslih. Kao roditelj ne bih se bojao kad bi mi dete doživljavalo takve epizode jer se to može posmatrati na način da dete ima živopisnu i dobro definisanu maštu. Uobičajeno bi bilo da kad deca počnu da rastu i mozak se razvija da počnu da racionalizuju pa će tih doživljaja biti sve manje - objasnio je Vestgart.

Medicinska sestra Trićia Džordan (32) iz Njuporta kaže da njen sin Luka (7) vidi njenu mrtvu baku otkad je bio skroz mali.

- Moja baka je umrla kad je Luka imao samo 18 meseci i taman je počinjao da govori. Prvo što mi je rekao bilo je kako ga je baka koja je već tada bila mrtva spremila u krevet. To mi je bilo jako čudno i prepala sam se pa sam promenila temu - kazala je Trića.

Kad je imao četiri godine Luka je s majkom prolazio kraj jedne kuće blizu njihovog doma.

- Rekao mi je : "To je Martinova kuća, ali ga nema jer je on umro u vatri". Proverila sam i neki Martin je stvarno nekad živeo u toj kući - rekla je majka Trića.

Fizičar Honor Broksap smatra kako takva zapažanja ne bi trebala biti tek tako odbačena.

- Svi smo rođeni sa šestim čulom. No prestanemo da ga koristimo kako starimo. Deca više veruju, manje sve preispituju i nisu cinična. Nisu ih još uverili da su sve to besmislice - kazao je Broksap.

Bonus video:

BEBA PADA NAGLAVAČKE, TATA U SEKUNDI POSTAJE SUPERHEROJ! Munjevitom reakcijom sprečio tragediju na stepenicama!

(Espreso.co.rs/24Sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.