IMALA JE BOLESNO DETE, ALI SU JOJ REKLI DA ODE NA GROB SVEŠTENIKA: Na ovaj praznik, desilo joj se ČUDO!
Pored svešteničkog groba izgrađena je kapelica..., Foto: Vikipedija

neverovatno

IMALA JE BOLESNO DETE, ALI SU JOJ REKLI DA ODE NA GROB SVEŠTENIKA: Na ovaj praznik, desilo joj se ČUDO!

U dalmatinskom selu Ljubunci, blizu Vrdola, postoji ljubunačko groblje "Mašetka" sa više od šezdeset grobnih mesta, ali malo ko zna da je jedan od grobova toliko poseban da ga često posećuju meštani i putnici namernici

Objavljeno: 24.11.2018. 22:59h
  • 197

Posebno mesto na groblju je sveštenički grob pored kojeg je izgrađena kapelica. Na praznik Sv. Petra i Pavla ovde je organizovana redovna misa, a mesto je postalo hodočašće na koje dolaze ljudi iz svih delova Rame pa i šire.

Grob je uvek prigodno uređen cvećem, upaljenim svećama, a oko njega je napravljena mala staza što svedoči o čestom hodočašćenju groba.

Prema predanju, veruje se da je u grobu sahranjen sveštenik, a uz ovaj grob meštani vezuju svoje potrebe, zavete i molitve.

Jela Brajko svedoči o svom obilasku groba i zavetu za izlečenje deteta.

- Nakon obilaska groba i molitve bolest kao da je rukom odnešena - kaže Jela.

 

 

I dok neki ovo mesto obavezno posećuju svakog dana, mnogi kao uzimaju sastrugani prah sa spomenika. Sve ovo, kažu meštani, svedoči da je tu pokopan pravednik, a ljude podstiče na zavete Isusova rečenica nakon ozdravljenja bolesnika "Vera te tvoja spasila!"

O ovakvim i sličnim zavetima svedoče Ana i Slavko Jurić. Slavko tvrdi kako je skoro bila svakodnevna obaveza prilikom prolaska pored groba na putu do škole u Rici, obići barem jednom grob i pomoliti se. Mnogi kao moći uzimaju „sastrugani“ prah sa stećka.

Inače, u Ljubincima, pored sveštenikovog groba, nalazi se još i nekropola Rika, pored mesnog groblja, kao i ostaci ranohrišćanske bazilike iznad Vrdola.

 

 

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

 

(Espreso.rs/ Srbijadanas.com)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media