IMAM 30, A MOJA SESTRA 33 GODINE: Jako je se PLAŠIM jer mi već 10 godina radi STRAVIČNU STVAR
Sestre, Foto: Pixabay.com

užas!

IMAM 30, A MOJA SESTRA 33 GODINE: Jako je se PLAŠIM jer mi već 10 godina radi STRAVIČNU STVAR

Moja sestra ima 33 godine. Ja imam 30 i ona me prestravljuje

Objavljeno: 23.11.2018. 10:19h
  • 53

Tako svoje pismo počinje anonimna čitateljka koja se za pomoć obratila psihoterapeutu Erin na portalu Ravishly, a njen problem naišao je na veliki odjek. Ovako on glasi:

Osećam se potpuno nebezbedno i ugroženo kada je moja sestra pored mene. Kad smo bile male, redovno je sebe grebala i ujedala, pa bi onda govorila majci da sam joj to ja uradila. I dalje se sećam kako bi se zacenila smeha dok se majka drala na mene i kažnjavala me. Onda su joj stavili protezu i majka je konačno shvatila da samu sebe ujeda a mene lažno optužuje. Onda je prešla na to da mi cepa domaće zadatke.

U godinama koje su usledile, njeni načini mučenja mene bili su sve gori. Pretila je da će mi ubiti psa jer joj smeta. Kad sam joj rekla da bolujem od kancera rekla mi je da se "ne trudim dovoljno da ozdravim", i da izmišljam.

Živela je sa našom majkom dok nije napunila 31 godinu. Nije plaćala ništa i svu zaradu trošila je na svoja zadovoljstva, a onda je upoznala dečka na internetu i preselila se kod njega. Majku je ostavila u dugovima jer moja sestra ne samo da joj nije davala pare, već joj je i uzimala njenu ušteđevinu.

 

Otac i majka je i dalje opravdavaju predamnom i trpe njeno ponašanje jer im preti da im nikad neće dovesti unuče ako se ne ponašaju kako je njoj po volji.

Redovno govori da je ona propala jer sam ja po svaku cenu htela da napredujem. Preselila sam se u drugi grad zbog boljeg posla, išla sam na fakultet i time je "napustila", i sada sam uspešna dok ona, kako kaže, trune, jer je žrtvovana zbog mog uspeha.

Prošlog meseca je prestala da razgovara sa mnom i bilo je divno. Nažalost, nedavno je opet počela da komunicira, tačnije, da mi šalje slike svog sina. Pokušava da preko njega ponovo uđe u moj život.

Pet godina idem kod terapeuta zbog njenih manipulacija i laži kojima sam izložena celog života. Plašim je se. Ja sam uspešna, odrasla žena sa divnim brakom. A plašim se svoje starije sestre.

A ovako glasi odgovor terapeutkinje Erin.

- Nijedan član porodice nema pravo da te maltretira samo zato što ste porodica. Možda deluje zastrašujuće postaviti granice okolini i primoravati ih da ih se pridržavaju, ali to mora da se uradi kako bi se prekinule toksične veze.

Sva ta krivica koju osećaš zapravo je bes koji pokušavaš da ugušiš u sebi. Imaš puno pravo da budeš ljuta na nju. I imaš puno pravo da postaviš granice dokle sme da ti priđe. Uspela si da zasnuješ svoju zdravu i srećnu porodicu, sada imaš zadatak da je očuvaš.

Ne sumnjaj u sebe kada pomisliš da treba da udaljiš sestru od svoje porodice. Tvoj instinkt da se izuzmeš iz nezdravog okruženja je potpuno opravdan.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.rs / ravishly.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media