OPTIČKE ILUZIJE NEMAJU NIKAKVE VEZE SA STRESOM
Iluzija koja je zaludela internet, Foto: Twitter printscreen

oazite

OPTIČKE ILUZIJE NEMAJU NIKAKVE VEZE SA STRESOM

Pogledajte

Objavljeno: 09:46h

Optičke iluzije su uvek interesantne onima koji ih posmatraju i istražuju šta je ono što vide. Mnogi veruju da se u njima ogledaju i otkrivaju skrivene strane naše ličnosti, trenutno stanje našeg uma, emocije, raspoloženje... Ipak, nasuprot svemu tome, kako je psiholog rekao za AFP, iluzija se ne može koristiti za merenje nivoa stresa.

Naime, u objavama na društvenim mrežama koje su godinama kružile, tvrdi se da jedna takva iluzija, koju je navodno stvorio japanski neurolog, pokazuje koliki nam je nivo stresa. To nije utemeljeno niti naučno potkovano.

Mada se navodi da je ovu optičku iluziju napravio japanski profesor neurologije Jamamoto Hašima, mada se iluzija uistinu temelji na radu psihologa, sliku je izradio ukrajinski grafički dizajner. Nositlacautorskih prava naveden je kao Jurij Perepadia, grafički dizajner iz Ukrajine. Perepadia je rekao da je sliku napravio 2016.

Akiyoshi Kitaoka, na čijem radu Perepadia kaže da se temelji slika, profesor je psihologije na Univerzitetu Ritsumeikan u Osaki u Japanu. Prema njegovoj ličnojstranici, proučava vizuelnu percepciju i iluziju. Na stranici ima više primera optičkih iluzija, uz objašnjenja kako te iluzije funkcionišu zapravo.

On je za AFP istakao da je tvrdnja da optička iluzija koja je kružila društvenim medijima i da navodno može meriti nivo stresa "neutemeljena laž." Dodao je sliku uz tekst "vizuelna iluzija nema veze sa stresom".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.