DR ZAHI HAVAS PRED GOSTOVANJE U BEOGRADU: Uskoro ćemo znati gde je sahranjena najlepša žena sveta
Dr Zahi Havas, Foto: Promo

ČUVENI ARHEOLOG

DR ZAHI HAVAS PRED GOSTOVANJE U BEOGRADU: Uskoro ćemo znati gde je sahranjena najlepša žena sveta

Čuveni kralj piramida dr Zahi Havas najavljuje otkriće veka

Objavljeno:

Već 200 godina se traga za grobnicom prelepe kraljice Nefertiti.

Čuveni arheolog dr Zahi Havas na tragu je velikog otkrića, o čemu će govoriti na predavanjima 7. i 8. decembra u Beogradu

Kraljica Nefertiti smatrana je najlepšom ženom sveta. Njeno poreklo, život i smrt obavijeni su velom tajne, grobnica joj do danas nije pronađena, a čuveni kralj piramida dr Zahi Havas najavljuje otkriće veka.

Specifična već imenom – Lepotica je stigla, Nefertiti se upisala u istoriju kao žena kralja Akhenatona, prvog vladara koji je u starom Egiptu uveo monoteizam. Uvek je budila posebnu pažnju, njena čuvena bista koja se čuva u egipatskom muzeju u Berlinu smatra se jednim od najlepših dela stare ere. Ne zna se kako se bista našla u Berlinu, ali Adolf Hitler ju je svrstavao u svoje lično blago. Na osnovu nje grupa naučnika je napravila i najnoviju digitalnu rekonstrukciju lika. A dr Havas je još jednom pokazao da za njega istraživanja u Dolini kraljeva ne prestaju.

Blaga Egipta
Blaga Egipta foto: Promo

Zahvaljujući DNK analizama mumija Tutanamonovih srodnika, došao je do mumije u grobnici pod oznakom KV21, za koju smatra da je kraljica Ankhesenamun, ćerka krajice Nefertiti. Arheolog veruje da bi druga ženska mumija u grobnici mogla biti upravo mumija kraljice Nefertiti. To bi odgovaralo običaju starih Egipćana da se majka i ćerka sahranjuju jedna pored druge.

O ovim otkrićima, ali i o tajnim vratima unutar Velike piramide, o otkriću mumije kraljice Hatšepsut, misteriji smrti Ramzesa III, novim otkrićima oko Velike piramide i Sfinge, kao i o dugogodišnjoj potrazi za grobnicom kraljice Kleopatre i Marka Antonija dr Zahi Havas će govoriti 7. i 8. decembra u beogradskoj Operi i teatru Madlenijanum.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.