ZUBI MI TRUNU, KOSTI SU MI PROPALE, KOSA MI OPADA! O ovim posledicama ANOREKSIJE niko ne govori
Lizi Porter, Foto: Instagram printscreen

jeziva ispovest

ZUBI MI TRUNU, KOSTI SU MI PROPALE, KOSA MI OPADA! O ovim posledicama ANOREKSIJE niko ne govori

Lizi i posle više godina nakon štoje pobedila bolest trpi posledice

Objavljeno: 13:12h

Lizi Porter je preživela anoreksiju kao tinejdžerka, a sada je, u kasnim dvadesetim, otkrila kakve je poslednice dugogodišnje izgladnjivanje ostavilo na njeno telo.

Ona je za BBC ispričala svoju ispovest. Prenosimo je u celosti:

" Imate osteoporozu kičme i osteopeniju kuka. Morate da uzimate kalcijum i vitamin D zauvek. Moramo da sprečimo lomove i frakture."

Bio je maj 2018, i ove reči mog lekara su me probudili iz duge faze poricanja.

Došle su uz mnoge komplikovane grafikone, koji su prikazali smanjenu gustinu mojih kostiju. Nisam ih razumela. Ali razumela sam reči koje su bile napisane na rendgenskom snimku: "osteoporoza. Rizik od preloma: visok".

Godinama sam mislila da sam se poptuno oporavila od anoreksije. Da, i 2010. mi je rečeno da imam osteoporozu. Ali narednih osam godina sam ubeđivala sebe da mi se stanje popravilo, i da su rupe u mojoj kučmi zarasle.

Nažalost, nisu.

Dijagnostikovana mi je anoreksija sa 12 godina, i uskoro sam osetila poslednice koje nimalo nisu bile glamurozne. Kada su leta bila vrela, ja sam drhtala: bila sam kao reptil, nisam mogla da generišem toplotu svog tela. Zimi mi je koža pucala ali nije zarastala, u nedostatku hrane. Imala sam zatvor, naduvenost i kosa mi otpadala. Život mi se sveo na izbegavanje hrane.

Narednih 15 godina sam dva puta bila u bolnici i pila sam gomilu antidepresiva - jer se anoreksija često povezuje sa lošim raspoloženjem, suicidom, i ne čudi što ima najveću stopu smrtnosti od svih psihičkih oboljenja.

Bila sam kod više lekara nego što mogu da se setim. Želja da nastavim sa životom naterala me je da se odreknem mnogih anoreksičnih navika. Nekada sam provodila sate mereći sastojke za salatu, i sečući različitim nožem paradajz, krastavac i kupus. Nisam više želela da tako izgleda moja rutina.

Ali, anoreksija je učinila da moje telo naglo ostari, i sada se suočavam sa dugotrajnim posledicama.

Osteoporoza znači da imam malu gustinu kostiju, što dovodi do bolnih preloma, krivljenja kičme, gubitka na visini. Najviše pogađa starije žene, ali su i anoreksičari u velikoj opasnosti.

Skeneri su me razbudili. Hodala sam po Bejrutu, gde živim, osećajući se bolesno. Šta ja to radim sebi? Misli su mi prolazile kroz glavu. Setila sam se starice iz mog rodnog sela Hetfordšir, koja je hodala skroz savijena. Osteoporoza je bolest baba, a ja imam samo 27 godina.

Ali brzo sam se vratila u stanje apatije. Pretvarala sam se da mi kosti nisu tanke i slabe. Ja sam snažna i potpuno zdrava, pričala sam sebi, iako moram da pijem kalcijum i vitamin D do kraja života, iako mi se vrti u glavi kad ustanem, iako sam anemična.

Kako bi povećala gustinu kostiju, moram više da jedem i da se ugojim. Ali moj život je "previše zauzet" kako bi se nosila i sa stresom i anksioznošću koji su mi ostali od anoreksije. I dalje brojim kalorije, i u stanju sam da besnim na svakog ko me primorava da jedem nešto što ne volim - torte, peciva i sladolede.

Godine su mi trebale da dopustim prijateljima da me odvedu na salatu sa uljem - iako me je sram kada pomislim koliko sam brinula oko "dresinga" svake salate.

Osteoporoza je takođe uticala na moje zube, koji se lako kvare i bole. Potrošila sam 5,500 dolara na zubare. Sve što je žilavo, hrskavo ili hladno ja ne mogu da jedem.

Teško je predvideti kako će anoreksija uticati na nečije telo - svi su različiti. Mogu se javiti i problemi sa razmišljanjem, sa srcem, bubrezima i jetrom.

Poptuno sam iskrena prema sebi, i znam da moram da se potrudim da maksimalno smanjim posledice anoreksije. Ne želim da se vraćam nazad. Imam dovoljno stvari zbog kojih želim da živim. Imam posao koji volim, prijatelje kojima verujem, i roditelje koji me podržavaju. Jednog majskog dana mi je moja najbliža drugarica Lejla, poslala sledeću poruku, nakon što sam joj kukala da mi je dosta svega:

" Neću ti reći da te par kila viška neće učiniti debelom, jer je to sve u tvojoj glavi. Rećiću ti da treba da biraš između toga da budeš "debela" i funkcionalna, ili "mršava" i vezana za krevet. Bićeš mršava ali će tvoj život biti gotov. I to je sve".

Šta mogu da kažem na to? Veliki deo mene zna da je ona upravu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.