SAZNALA JE DA IMA METASTAZE, PA JE ISPLANIRALA SVOJU PRELEPU SMRT: Na kraju je morala da bira između dva ZLA
BOLNICA, ILUSTRACIJA, Foto: AP

tuga!

SAZNALA JE DA IMA METASTAZE, PA JE ISPLANIRALA SVOJU PRELEPU SMRT: Na kraju je morala da bira između dva ZLA

Pažljivo je isplanirala svaki detalj svojih poslednjih dana, čak je napisala i sopstvenu smrtovnicu

Objavljeno:

Odri Parker nedeljama je organizovala svoju – kako je to opisala - “prelepu smrt, pažljivo planirajući svaki detalj svojih poslednjih dana i čak je napisala sopstvenu smrtovnicu.

Odri, šminkerka na televiziji, bila je u velikim bolovima nakon što se rak dojke proširio na njene kosti i zahvatio mozak i želela je da okonča svoj život pre nego što patnje postanu preteške da se nosi s njima budući da je eutanazija tamo dozvoljena. Ali, zbog kanadskog federalnog zakona koji navodi da osoba mora biti lucidna u vreme smrti i straha da bi joj kombinacija bolesti i lekova mogla to uskratiti, Odri je bila primorana da okonča svoj život mesecima pre nego što je nameravala da umre.

Odri (57) je preminula uz pomoć medicinske sestre 1. novembra, okružena porodicom i prijateljima u svom domu u Halifaksu. Njena izgubljena bitka za većom autonomijom kod medicinski asistirane smrti ponovo je zapalila debatu u Kanadi oko zakona u toj oblasti. Kritičari kažu da ovaj zakon primorava smrtno obolele da izaberu “jedno od dva zla” – prevremenu ili bolnu smrt.

Odri nije prva koja je iskoristila zakonsko pravo na medicinski asistiranu smrt – do sada je to uradilo više od 3.700 ljudi od 2015, otkako je Vrhovni sud Kanade utro put legalizaciji. Ali, ubrzo je postala jedna od najpoznatijih aktivistkinja za izmenu zakona.

Zakon usvojen 2016. omogućava svima starosti iznad 18 godina koji pate od “bolnog i neizlečivog medicinskog stanja” da primene fizički asistiranu smrt. Pojedinci moraju proći kroz konsultacije i pregledaju ih dva lekara kako bi dobili dozvolu za proces.

Parkerova je dobila dozvolu, ali je ključna stavka u zakonu – da bude u potpunosti lucidna u trenutku donošenja odluke – poremetila njene planove. Iako je želela da dočeka Božić još ove godine, Odri je rekla prijateljima da ne može da rizikuje i predugo čeka.

- Rak je toliko agresivno zahvatio njeno telo da se plašila da će, ako bude čekala predugo, izgubiti mentalni kapacitet i da će joj poništiti pravo na asistiranu smrt – rekao je Šanaz Gokul, šef organizacije “Dostojanstvena smrt Kanada” (Dying with Dignity).

Samo tri države u svetu omogućile su ljudima da planiraju svoju smrt unapred, bez zahteva za mentalnom kompetencijom u trenutku smrti – Holandija, Luksemburg i Belgija.

- Smrt Odri Parker obnovila je debate o planiranju smrti u Kanadi – kaže dr Džef Blekmer, potpredsednik Kanadskog medicinskog udruženja.

Vladin panel koji proučava postojeći zakon objaviće izveštaj u decembru, ali bez preporuka, niti će vlada biti obavezna da deluje. Dan nakon što je Odri preminula, kanadska ministarka pravde Džodi Vilson Rejbould rekla je da država ne razmatra promene u zakonu.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.