ZASPALA JE I NIJE SE PROBUDILA! Izgubili su ćerku zbog AUTO SEDIŠTA, bila je u POLOŽAJU koji je za bebu bio FATALAN
Položaj bebe u sedištu je jako važan, Foto: Pixabay

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU

ZASPALA JE I NIJE SE PROBUDILA! Izgubili su ćerku zbog AUTO SEDIŠTA, bila je u POLOŽAJU koji je za bebu bio FATALAN

Istraga je pokazala da je uzrok smrti malene Mije bio položaj u kojem je bila u auto sedištu

Objavljeno:

Tragičan gubitak ćerke neutešna majka Lisa Smit je odlučila da iskoristi kako bi upozorila druge roditelje na opasnost od spavanja u auto sedištima za decu.

Njena tragedija počela je pre tri godine. 10. juna 2015. primila je poziv koji joj je promenio život. 17-mesečna devojčica je zaspala u auto sedištu kod kuće gde je čuvala dadilja i više se nije probudila.

- To je bila naša predivna devojčica. Savršena u svakom pogledu. Ali kada su nam prišli lekari i rekli da joj mozak ne reaguje, sve što sam mogla je okrenuti se i reći: 'Znam' - ispričala je Smit za Today.

Istraga je pokazala da je uzrok smrti malene Mije bio položaj u kojem je bila u auto sedištu. Dok je spavala, blokiran joj je disajni put i nije mogla da diše.

- Kad je auto sedište u automobilu, položeno je na 45 stepeni što omogućava bebinoj glavi i vratu da su ispravno naslonjeni i ne blokira se disajni put - pojasnila je dr. Natali Azar.

Međutim, kada se auto sedište odloži na pod, detetu glava pada prema napred i može se ugušiti.

Istraživanje kojim su sagledane povrede dece u dobi od dve godine i mlađe, a koje su zadobijene u auto sedištima, pokazale su da je u 48 posto slučajeva smrti uzrok bila pozicijska asfiksija.

- Većina roditelja dobija savet da ne bude bebu dok spava, ali u situacijama kada se to dogodi u auto sedištu odmah po napuštanju automobila biste dete trebali preneti u krevetić - upozorila je dr. Azar.

Jednako tako, bebe i decu u auto sedištima roditelji nikada ne smeju da ostave bez nadzora.

- Roditelji smatraju da su auto sedišta dizajnirane za bebe pa ih nose u njima i kad se ne voze u automobilu. Stalno viđam sedišta u kolicima u trgovinama, na podu u crkvi ili restoranima - kaže Smit i apeluje na roditelje da to ne čine.

- Gubitak deteta slama srce. Najgore je što smo našu tragediju mogli sprečiti. Bespotrebno smo izgubili ćerku, a to ne zaslužuje nijedna porodica.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Pediatric, u četverogodišnjem razdoblju je 31 dete umrlo tokom spavanja u auto sedištu.Još 16 mališana umrlo je spavajući u drugim pomagalima poput dečjih kolica.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.