TELO JE BILO TOLIKO UNAKAŽENO, DA SU MISLILI DA JE STRAŠILO! Ubistvo mladog homoseksualca promenilo je Ameriku
Metju Šepard, Foto: Youtube printscreen

metju šepard

TELO JE BILO TOLIKO UNAKAŽENO, DA SU MISLILI DA JE STRAŠILO! Ubistvo mladog homoseksualca promenilo je Ameriku

Ostao je vezan uz ogradu 18 sati i pronašli su ga sasvim prehlađenog, na rubu smrzavanja. Umro je u bolnici

Objavljeno:

Smrt studenta iz Vajominga, kojeg su ubice prebili vezale golog uz ogradu, i tamo ostavili preko noći da se smrzava, pre 20 godina šokirala je Ameriku.

Telo nesrećnog Metjua pronašli su prolaznici idući dan, a bilo je toliko unakaženo da su mislili kako je reč o strašilu.

Umro je u bolnici, a identifikovali su ga tek po otiscima zuba. Tako su i njegovi roditelji Džudi i Denis Šepard saznali da njihov sin leži u bolnici.

- Imao je zavoje i šavove po celom licu, a zavoj kojim su mu omotali glavu trebalo je da zaustavi krvarenje iz slomljene glave. Prsti na rukama i nogama bili su zgrčeni, svuda su iz njega virile cevčice koje je trebalo da ga održavaju na životu. Jedno oko mu je bilo otvoreno, imao je tubu u ustima, a po narukvici smo prepoznali da je to naš sin. Celo lice mu je bilo unakaženo, mogli smo ga prepoznati tek kad smo mu prišli jako blizu - prisetila se njegova majka Džudi.

Dva dana ranije, u utorak 6. oktobra 1998. Metju je izašao u obližnji bar u Laramijeu. Nije skrivao da je gaj i tamo je trebalo da se nađe s prijateljima da organizuju LGBT nedelju u gradskom kampusu. Ali, nakon sastanka on je želeo da popije još jedno pivo, a kolege su otišle kući.

U "Fajrsajd Landžu" 21-godišnjak se upoznao s dvojicom njegovih vršnjaka, Raselom Hendersonom i Ejronom Mekinijem. U jedva 165 cm visokom Metjuu videli su laku metu, piše BBC.

Šerif Dejv O'Mali iz okruga Albani, koji je bio glavni istražitelj na ovom slučaju, se prisetio:

- Mekini je rekao da su on i Rasel otišli u WC u bar Fireside i isplanirali celu akciju. Pretvarali su se da su i oni gejevi kako bi pridobili Metjuovo poverenje, pa je to pomoglo da započnu razgovor.

Ubice su isplanirale da namame Šeparda u Mekinijev pik-ap kako bi mogli da ga opljačkaju. Kad je Mekiniju u automobilu uperio pištolj u Šeparda i oduzeo mu novčanik, našao je unutra tek 20 dolara.

Odvezli su ga milju izvan grada na makadam i završili na rubu prerije, na nekom ranču. Henderson je uzeo uže za sušenje odeće i svezao Šeparda za drvenu ogradu.

Mekini je počeo drškom pištolja da udara žrtvu. Šerif O'Mali rekao je da je Šepard dobio oko 20 udaraca u glavu drškom pištolja.

- Takve vrste povreda glave i lica video sam samo u najtežim saobačajnim nesrećama zbog velike brzine, kad na lobanjama postoje brojne frakture zbog jakih udaraca.

Ubica
Ubica foto: Youtube printscreen

Mekini i Henderson ukrali su zatim Šepardove cipele i ostavili ga da tako umre. Ostao je vezan uz ogradu 18 sati i pronašli su ga sasvim prehlađenog, na rubu smrzavanja. Iduće večeri jedan tinejdžer vozio se onuda biciklom i primetio nešto uz ogradu, ali mislio je da je neko postavio lutku za Halloween. Zgrozio se kad je shvatio da je to ljudsko telo.

Policajka Redži Flati koja je prva došla s patrolom, opisala je scenu:

- Met je ležao svezan na leđima, s rukama iza sebe, a disao je slabo i isprekidano. Činilo mi se da je puno mlađi, da je reč o nekom detetu, jer je bio sitne građe.

Flati pokušala mu je tada otvoriti usta da mu oslobodi dotok kiseonika u pluća, ali nije uspela. Osim nagnječenja mozga, Šepard je imao četiri fatalne frakture lpbanje od udaraca koje mu je zadao Mekini.

Kad su čuli šta se dogodilo, njegovi roditelji hitno su doputovali iz Saudijske Arabije, gde je njegov otac radio kao inspektor na naftnoj bušotini. Kad su mediji izvestili o načinu na koji je mladić ubijen, Amerikom je zavladao bes.

Dva dana nakon njegove smrti, političari, brojne zvezde okupili su se na Capitolu da bi upozorili na problem.

Predsednik Bil Klinton osudio je napadače kao 'pune mržnje i straha'. Širom Amerike u domovima su za šeparda upaljene sveće.

Ali, sahrana je prošla u sasvim drugačijoj atmosferi. Kad su roditelji hteli da sahrane Metjua u porodičnu grobnicu u rodnom gradu Kasperu, 16. oktobra 1998. godine, tamo su se okupili anti-gaj prptestanti predvođeni velečasnim Fredom Felpsom iz Kanzasa. On i njegovo stado, u kojem je bilo i mnogo djce, nosili su plakate s homofobičnim natpisima i vikali da će Metju završiti goreći u paklu.

Otac Denis Šepard, danas 69-godišnjak, prisetio se kako su strepili da će neko osknavi grob, pa su sve do prošle nedelje urnu s posmrtnim ostacima svog sina držali u kući.

Ovih dana urna s posmrtnim ostacima Metjua Šeparda postavljena je u Nacionalnu katedralu u Vašingtonu, kako bi zauvek podsećala na njegovu ostavštinu.

Smrt mladića promenila je i američke zakone o pravima homoseksualnih osoba. Zbirka Metjuovih ličnih stvari, koju je donirala njegova porodica - upravo je otišla na izložbu u Nacionalni muzej američke istorije Smitsonian Instituta u glavnom gradu SAD-a.

Među izloženim stvarima bit će njegovi školski radovi, pozoršni scenariji, fotografije i sandale su među izložbama, a postavljanjem njegove urne u Nacionalnu katedralu u Vašingtonu, Šepard je dobio posebnu počast jer su tu mogućnost dobili samo još i predsednik Vudro Vilson, zatim gluvoslepa akademski obrazovana Helen Keler i pomorski časnik iz 19. veka Džordž Duvji.

Majka Džudi kaže:

- Sahrana mog sina u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu bila je mnogo emotivnija od sahrane odmah nakon njegove smrti. On je napokon dobio zadovoljenje za svu muku kroz koju je prošao. Sećam se kad me, kao dečak, pitao:'Mama, šta misliš, hoću li jednog dana biti slavan?' Sad je dobio odgovor.

Prisetila se i kako je baš neposredno pre smrti počeo ponovno normalno da živi nakon što se rešio trauma kao žrtva grupnog silovanja za vreme maturskog putovanja u Maroko.

Lokalni šerif kaže da su ubice Mekini i Henderson zapravo bili vaspitno zapušteni mladići, ali to nimalo ne umanjuje faktor homofobije koji je bio presudan za ovo ubistvo.

- Bili su zavisnici o kristal-metu duže vreme, a to znači da više nisu imali sposobnost percepcije svojih postupaka i imali su ozbiljnih mentalnih problema. Ali, Mekini je rekao da je počeo da tuče Šeparda kad mu je ovaj za vreme vožnje stavio ruku na koleno. Mekini mu je tad rekao:'Znaš šta? Mi nismo gejevi i sad ćemo te prebiti!“ Ali u drugom iskazu, rekao je da mu se činilo da je Šepard imao nameru da ga pipa.

Mekinije iz zatvora napisao pismo u kojem je, pored ostalog, rekao:

- Bio sam jako pijan i jako homofobičan, poludeo sam i počeo pedera udarati pištoljem koji sam već imao u ruci.

Na suđenju Mekinijevi advokatii pokušali su da dokažu da je Šepard izazvao bes njegovog klijenta kad mu je dodirnuo nogu, ali je sudija odbio takvu mogućnost i rekao da 'strah od homoseksualca' nije argument.

- Iako je prvobitna namera bila da ga opljačkaju, po mojem mišljenju ovo je ubistvo iz mržnje - kaže šerif O'Mali.

Obojica napadača dobili su po dve doživotne zatvorske kazne, zbog otmice i ubistva, a nijedan od njih nije pristao na razgovor za novine.

Šepardovo ubistvo inspirisalo je mnoge scenariste, pisce i muzičare. Metjuova porodica pokrenula je Fondaciju koja je podržavala donošenje federalnog kaznenog zakona koji bi osudio napade motivisane seksualnom ili rodnom orijentacijom.

Roditelji Džudi i Denis, na poziv predjednika Baraka Obame došli su u Belu kuću 2009. godine da bi svjdočili potpisivanju zakona koji nosi ime po njihovom sinu:“Matthew Shepard and James Byrd Jr Hate Crimes Prevention Act“.

Ali, sveštenik Robinson koji je predvodio misu na sahrani Metjua Šeparda u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu podsetio je da su prava LGBT osoba u Americi opet ugrožena, zahvaljujući predsedniku Trampu.

- Opet su meta transrodne zajednice i administracija razmišlja da rod definiše kao čisto biološku kategoriju - rekao je Robinson, poznat kao prvi biskup i sveštenik gej u Episkopalnoj crkvi u Americi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.