NOVINAR DAVITELJ: Osuđen je za devet UBISTAVA! Izveštavao o zlodelima koje je sam počinio! (FOTO)
Novinar svirepi ubica, Foto: Youtube prinscreen/The Specialist

GNUSNi ZLOČINi

NOVINAR DAVITELJ: Osuđen je za devet UBISTAVA! Izveštavao o zlodelima koje je sam počinio! (FOTO)

Unterveger je u zatvoru otkrio da ima talenta za pisanje. Počeo je da piše pripovetke, pesme, dramske komade...

Objavljeno:

Priče o serijskim ubicama obično stižu iz Amerike, ali verovatno najluđa od njih dogodila se u Austriji, da bi se zatim proširila na ceo svet. U austrijskom gradu Gracu, dakle, rođen je jedan od najbolesnijih serijskih ubica u istoriji, Johan Unterveger, zvani Džek, a kasnije, "bečki davitelj". Njegov slučaj predstavlja i najveću grešku austrijskog pravosuđa. Nego, krenimo redom.

Unterveger je rođen 16. avgusta 1950 godine, a kao mladić, hapšen je više puta zbog seksualnog uznemiravanja i sitnih krađa. Majka je, prema nekim izvorima, bila prostitutka, a otac nepoznati američki vojnik. Godine 1974. je ubio svoju prvu žrtvu, 18-ogodišnju Nemicu Margaret Šefer, i to tako što ju je zadavio njenim grudnjakom. Dve godine kasnije je uhapšen i osuđen na doživotnu robiju.

foto: Printscreen

Unterveger je u zatvoru otkrio da ima talenta za pisanje. Počeo je da piše pripovetke, pesme, dramske komade, a napisao je i autobiografiju "Čistilište ili put u zatvor - izveštaj krivca", koji je kasnije pretočen u dokumentarni film.

Za neverovati, ali Unterveger je iz zatvora pokrenuo kampanju za oslobađanje, tvrdivši da se pokajao, koja je naišla na odobravanje javnosti. Mnoge istaknute ličnosti, poput čuvenog pisca Gintera Grasa i dobitnice Nobelove nagrade Elfride Jelinek su pozivali predsednika Austrije da pomiluje Untervegera. I urodilo je plodom. Ubica Unterveger pušten je na slobodu 1990. posle izdržanih 15 godina zatvora, koliko je zakonski minimum za njegov zločin u Austriji.

Nije dugo trebalo Untervegeru da krene u ubilački pohod po Evropi. Ubio je prostitutku Blanku Boškovu u Čehoslovačkoj, i bar još sedam njenih kolegninica u rodnoj Austriji i to samo u prvoj godini posle izlaska iz zatvora. Da stvar bude luđa, u isto vreme je postao vrlo popularan kao pisac - njegova autobiografija je izučavana u školama, a njegove priče za decu su čitane na radiju. Austrijo, zemljo! Unterveger je postao analitičar i novinar, izveštavajući o ubistvima koje je sam činio!

Godine 1991, talentovani novinar i pisac (i davitelj) Unterveger odlazi u Los Anđeles, SAD, gde je radio kao reporter za austrijske novine. Nećete verovati, radio je crnu hroniku, a specijalnost su mu bila ubistva prostitutki. Dok je boravio u Los Anđelesu, tri prostitutke su ubijene - silovane se i zadavljene, a Unterveger je vrlo verno i plastično opisivao njihova ubistva - baš čudno.

U međuvremenu, austijska policija je prikupila dovoljno dokaza protiv Untevegera, koji je uhapšen u Los Anđelesu 1992. godine. Vraćen je u Austriju i osuđen za devet dokazanih ubistava. Kažnjen je opet doživotnom robijom, ovoga puta bez mogućnosti pomilovanja.

Dana 29. juna 1994. godine, Johan Džek Unterveger, hladnokrvni ubica i psihopata, obesio se u zatvoru. Upravo snimaju film o njemu u Holivudu, a čuveni glumac Džon Malkovič igra ga u predstavi koja se i danas izvodi širom Evrope.

Austrijanci su snimili i igrani film o njemu, pogledajte trejler:

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.