NAJSTARIJI ČOVEK U NORVEŠKOJ OTKRIO TAJNU DUGOVEČNOSTI: Kao mlad je pušio cigarete, sada pije čašu vina svaki dan!
Džordž Melford Najgard ima 108 godina, Foto: universumx.info

IMA 108 GODINA

NAJSTARIJI ČOVEK U NORVEŠKOJ OTKRIO TAJNU DUGOVEČNOSTI: Kao mlad je pušio cigarete, sada pije čašu vina svaki dan!

Najgard je rođen 1910. godine u Severnoj Dakoti, nakon što je njegov otac emigrirao iz Norveške 1894. godine

Objavljeno:

Dok se lov na izvor mladosti nastavlja, najstariji čovek u Norveškoj, Džordž Melford Najgard, podelio je svoje tajne dugog i ispunjenog života.

Nakon smrti Torbjorn Ovreboa prošle sedmice, Najgard je službeno postao najstariji muškarac u Norveškoj u dobi od 107 godina. On je proslavio svoj 108. rođendan 12. januara. U 2017. godini Norveška je imala 945 građana starijih od 100 godina.

- Nije istina da morate da živite zdravo da biste živeli dugo. Ja sam jeo i pio šta sam hteo u celom životu. Bio sam veliki pušač dok nisam navršio 40 godina, ali još uvek pijem čašu vina svaki dan. Ona vam razređuje krv. Ali pobrinite se da ne pijete previše - rekao je Najgard.

- Uvek sam bio dobro raspoložen. Čovek mora da živi, pogotovo u mojim godinama. Jednom davno sam imao komšiju koji je uvek bio besan i ljut, i ja nisam hteo da budem takav. Vi ne želite biti ljuti na život. Nisam toliko razmišljao o tome. Znam da je neko ko je stariji od mene umro pre nekoliko dana, rekli su mi. Ali ja ne želim da razmišljam toliko o tim stvarima. To nije dobra misao - dodao je Najgard.

Najgard je rođen 1910. godine u Severnoj Dakoti, nakon što je njegov otac emigrirao iz Norveške 1894. godine, a preživeo je oba svetska rata. Govoreći o Prvom svetskom ratu, Najgard se prisetio nekih od svojih najranijih uspomena.

- Sećam se nekih epizoda iz tog rata, isto tako. Između ostalog, sećam se da je moj tata dao jednog od naših konja za vojsku, američku vojsku. Džordž je naučio da vozi Ford Model T sa samo 14 godina. Vozio je ceo svoj život do dobi od 95, kad je vid počeo da mu slabi.

Najgard je bio svedok Drugog svetskog rata iz prve ruke, dok je bio stacioniran na Havajima za vreme svoje službe u američkoj mornarici. Odustao je od pušenja 1953. godine, ali se još uvek prepušta svom drugom poroku pijući čašu vina dnevno.

Najgard i njegova supruga Adel su se na kraju vratili natrag u grad Roverud u Norveškoj. Adel je preminula 1992. godine, a nakon teške borbe sa upalom pluća, dok je imala 101 godinu, nakon čega je Džordž bio prisiljen da se preseli u starački dom, gde živi sve do danas.

On, međutim, održava aktivan um i obraća pažnju na događaje širom sveta.

Bonus video

Espreso dijeta - druga nedelja 1

(Espreso.co.rs/ nettavisen.no/haber.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.