Dajem otkaz: Kako se povući sa stilom, kada otići tiho, a kada svima reći sve u lice! (GIF)

tačke sa koje nema povratka

Dajem otkaz: Kako se povući sa stilom, kada otići tiho, a kada svima reći sve u lice! (GIF)

Met Poter je proučavao otkaze više od 25 godina nakon čega je napravio tipologiju pet glavnih tipova
Objavljeno: 13:05h

Otkazi su istorija koju nisu pisali pobednici nego oni koji su napustili bojno polje! Met Poter ih je proučavao više od 25 godina i utvrdio da svi imaju jednu zajedničku osobinu: Dosta su slični epitafima, pošto su svi pisani iz tačke sa koje nema povratka! Kod nas bi završila u Vladi Srbije: Ruskinja dobila otkaz zbog seksi fotki (FOTO) Poter je napravio spisak pet glavnih tipova otkaza, koji mogu da posluže i kao priručnik za samopomoć. 1. Eksplozivna istina Svako od nas krije eksplozivnu istinu: javno raspredanje o promašajima vaše firme je ključan sastojak svakog gnevnog oproštajnog govora. Ključno je iznenađenje! Direktor Greg Smit dao je otkaz 2012. u eksplozivnom otvorenom pismu naslovljenom sa "Zašto odlazim iz Goldman Saksa". Nije mu bilo dovoljno da pošalje mejl samo svojim šefovima, već je i dogovorio sa uredništvom Njujork Tajmsa da pismo izađe kao komentar u tom uticajnom listu. To je bio otkaz kakav ljudi najviše vole: mali čovek se suprotstavio moćnicima za koje su svi smatrali da treba da budu kažnjeni. Pismo je postalo viralno, a deonice su do večeri potonule i izgubljene su dve milijarde dolara. 2. Ubica razgovora Dajete otkaz zbog nekog nečasnog postupka ili neuspeha? Bilo bi sjajno da niko ne primeti da vas uskoro neće biti! Ideja je stati na kraj sramote: podvući crtu, tiho nestati i naterati ljude da zaborave šta ste napravili. Zato treba izbeći bilo kakvo pominjanje onoga što je pošlo po zlu i nastojati da se ne napiše bilo šta upečatljivo. Otkazno pismo treba da deluje kao gas za uspavljivanje. Nije naodmet pokušati i sa pokojim spinom, kao npr. prozvati nekoga ko vas optužuje ili podsetiti da postoje stvari kojih drugi uopšte nisu svesni. Direktor propalog "Enrona" Džefri Skiling je svojevremeno rekao da se povlači iz "ličnih razloga". 3. Insajderski udar Ovo je još poznato i kao "trik Džefrija Hauvija". Hauvi je bio bliski saradnik Margaret Tačer koga su zvali njenom boljom polovinom sklonom postizanju konsenzusa. Njegovo povlačenje i pismo koje je napisao bili su odraz osećanja razočaranosti i frustracije i ubojitiji od bilo čega drugog za tadašnju britansku premijerku.

- Raditi za premijerku u Evropi je bilo uporedivo sa situacijom u kriketu kada udarač, u trenutku kada treba da zamahne jer loptica već leti prema njemu, shvati da mu je palica polomljena, a da ju je polomio kapiten njegovog tima - napisao je on. 4. Protest kamikaze Piloti kamikaze su bili predani u svojim samoubilačkim pohodima. Ako se slična predanost upotrebi kao taktika u davanju otkaza, to može da ima neverovatnu moć. U maju 2003, kad se invazija na Irak već bila izvesna, britanski ministar spoljnih poslova Robin Kuk je, u svojoj ostavci, rekao da ne treba "srljati u rat". Manje je poznata ostavka tadašnje pravne savetnice britanske Vlade Elizabet Vilmsherst, koja je u pismu istakla da bi njen potpis na odluci o početku napada na Irak kompromitovao njen rad na slučajevima ratnih zločina u Međunarodnom krivičnom sudu. Ako se dobro izvede, otkaz zbog "prigovora savesti" može da vas oslobodi svake krivice, i da dobro uplaši sve ostale. 5. Poruka u boci Dajete otkaz jer ste osumnjičeni za nešto? Opustite se. Neka vaše povlačenje bude za pamćenje i neka se zna da će ono što govorite ući u istoriju! Ričard Nikson prvi je inaugurisao ovaj pristup. U televizijskom obraćanju, o vlastitoj ostavci je rekao: "Nikad nisam bio osoba koja odustaje. Borio sam se za svoja uverenja."
Budućnost je, međutim, "klizava" stvar. Molba Tonija Blera, da o njegovom mandatu na čelu britanske vlade ne sude samo po neslavnoj vojnoj intervenciji u Iraku nego i po dostignućima u ekonomiji, možda se 2007. činila razumnom. Ipak, već posle nekoliko nedelja, ti "uspesi" su došli pod upitnik naglom propašću banke Nordern Rok. (Espreso.co.rs / Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.