RODITELJI SU MI GURALI LEVAK U GRLO KAKO BIH NEŠTO POJELA! Bila je opsednuta ZDRAVOM HRANOM, pa je doživela UŽAS!
Ešli je hrabro objavila snimak pakla kroz koji je prošla, Foto: Youtube printscreen

ANOREKSIJA

RODITELJI SU MI GURALI LEVAK U GRLO KAKO BIH NEŠTO POJELA! Bila je opsednuta ZDRAVOM HRANOM, pa je doživela UŽAS!

"Dovodila sam svog oca u situacije gde je doslovno morao da mi na silu otvara usta i gura levak u grlo kroz koji me je hranio"

Objavljeno:

Ešli Tomas (17) je australijska tinejdžerka samo koja je ispričala svoju strašnu priču o borbi koji vodi s anoreksijom.

Ona je izjavila je da je u dobi od samo 14 godina razvila poremećaj u ishrani zbog stalnog pritiska društvenih mreža i medija koji su promovisali mršavost.

Problem koji je započeo s odustajanjem od belog hleba i riže je brzo doveo do ishrane bazirane na zelenim sokovima i napornim treninzima usred noći.

Kako je vreme prolazilo, Ešli je bila sve mršavija i mršavija, bez energije te je izgledala stalno bolesna, a njeni roditelji Kendal i Endru nisu znali kako bi mogli da joj pomognu, pa su počeli da je prisilno hrane.

Hranili su svoju ozbiljno anoreksičnu ćerku čak sedam puta dnevno u očajničkom pokušaju da ju održe živom.

- Morali su da mi gurnu levak u grlo i hrane me tečnom hranom jer nisam htela ništa da jedem - rekla je Ešli.

- Dovodila sam svog oca u situacije gde je doslovno morao da mi na silu otvara usta i gura levak u grlo kroz koji me je hranio. I to sve zato što sam odbijala da jedem. Umirala sam njima pred očima - ispričala je Ešli.

Rekla je da je tri godine ranije većinu svojeg vremena provodila na društvenim mrežama zahvaljujući kojima je postala opsednuta 'čistom ishranom'. Nakon što joj je prijateljica rekla da ima nezategnut stomak, Ešli je odlučila da promeni ishranu, počela je 'zdravo jesti', sve u želji da što pre postane fit.

Nažalost, njen trud da se zdravo hrani je brzo prerastao u opsesiju. Želela je biti poput tih influensera s društvenih mreža, pratila je sve šta su radili i imitirala njihove živote, što ju je na kraju skoro ubilo, kad je u potpunosti prestala da jede.

Lekari upozoravaju da uticajni influenseri na društvenim medijima kod mladih podstiču poremećaj ishrane koji se zove 'ortoreksija nervoza' - stanje koje uključuje simptome opsesivnog ponašanja u potrazi za 'čistim životom'.

- Te devojke su se stalno fotografisale u bikinijima i s hranom u rukama ili su se snimale tokom kupnje hrane u radnji i pokazivale namirnice zahvaljujući kojima su tako vitke - prisetila se Ešli.

Objasnila je kako influenseri na društvenim mrežama šalju poruke poput 'šta biste trebalo da jedete i šta ne biste trebalo da jedete' ili 'ovo sam radila i jela kako bih imala ovakvu figuru'.

- Ono što sam ja videla je bilo savršeno telo, kakvo sam i ja htela da imam. Imala sam cilj i pobožno sam pratila sve što su objavljivali. Kad sam počela mršaveti puno ljudi mi je prišlo s izjavama poput: 'izgledaš neverovatno' ili 'baš si fit' čime su podsticali moje ponašanje i hranili moju bolest misleći da je to što radim zdravo i dobro za mene - objasnila je Ešli.

- U to vreme sam mislila da imam potpunu kontrolu nad svojim životom i telom, ali sam potpuno izgubila sebe - dodala je.

U jednom trenutku Ešlini roditelji više nisu znali šta da rade kako bi joj pomogli i odlučili su ju hospitalizovati. Objasnili su za Daily Mail kako su se ponekad osećali kao da muče svoju ćerku samo da bi je naterali da nešto pojede.

- Kad smo shvatili kakvu bitku Ešli vodi sama sa sobom, stvari su postale nepodnošljive. Imali smo 'poltergeista' sa svim što to prati - vrtela je glavu unatrag, prevrtala oči, vrištala i bacala se... Stvari koje čovek vidi u filmu mi smo imali kući- priseća se Endru

- Samo što nismo počeli da se opraštamo s njom - dodala je Kendal kroz suze.

Tri godine kasnije nakon što je pronašla snagu da promeni svoje ponašanje i pobedi poremećaj koji je imala, Ešli danas ne prati društvene mreže.

Ortoreksija nervoza je fiksacija isključivo na 'čistu, zdravu ili ispravnu' hranu, a ne na količinu koja se konzumira. Sve češće, sve veći broj ljudi, iz ishrane izbacuje cele grupe namirnica, smatrajući da je to jedini način da budu zdravi i puni 'pozitivne' energije.

Problem je što je to postao globalni trend na društvenim mrežama koje imaju sve više uticaja na mlade ljude i njihove životne izbore.

Ovaj trend je jako opasan jer je isključiv, pa bi se svatko ko razmišlja da iz ishrane izbaci celi niz namirnica prvo trebao posavetovati s doktorom i nutricionistom.

Uz to što je nezdravo izbaciti celi niz namirnica iz ishrane, svaki organizam je drugačiji i drugačije će reagovati na hranu koju čovek jede. Neko voli i može većinu vremena da jede sirovu hranu, a nekome to neće odgovarati - biće stalno gladan jer, na primer, njegov organizam ne može tu količinu sirove hrane da prevari.

Ortoreksija nervoza kod pojedinca uzrokuje veliki stres u trenucima kad osoba smatra da je nešto krivo pojela. Tada postaje uznemirena i oseća grižu savesti što pokušava onda 'ispraviti' jedući hranu koju smatra 'zdravom i korisnom'.

Ona može imati jako negativne posledice na pojedinca - društvena izolacija, fizičko i emotivno propadanje, psihičke probleme, a zna završiti i smrću kad zbog restriktivne ishrane i gladovanja otkaže srce.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.