OTAC BI JE SILOVAO PA NATERAO DA PLEŠE: Čuvena holivudska glumica imala je mračno detinjstvo!
Rita Hejvort, Foto: Wikipedia

rita hejvort

OTAC BI JE SILOVAO PA NATERAO DA PLEŠE: Čuvena holivudska glumica imala je mračno detinjstvo!

Otac ju je predstavljao kao suprugu...

Objavljeno:

Rita Hejvort je bila jedna od najslavnijih žena svog vremena.

Zavodničkih očiju i s jarko crvenim ružem na usnama bila je najčešći motiv pin-up fotografija 30-ih i 40-ih godina.

Ali glumica zapravo je skrivala strašnu tajnu još iz detinjstva.

Rođena je 17. oktobra 1918. godine kao Margarita Karmen Kansino. Bila je najstarije dete dvoje plesača. Otac Eduardo Kansino u Ameriku je došao iz Sevilje, a majka Volga Hejvort bila je irsko-engleskog porekla, a par se venčao 1917.

Margaritin otac svojoj je ćerki predvidio plesačku karijeru jer je u Eduardovoj porodici to bila tradicija. I Margaritin deda po ocu bio je plesač koji je proslavio bolero, a u to vrijeme njegova je škola španskih tradicionalnih plesova u Madridu bila na svetskom glasu.

Rita Hejvort
Rita Hejvort foto: Wikipedia

Kad je već bila slavna Rita Hejvort se prijetila kako je imala jedva tri i po godine i tek je bila naučila da hoda, kad je otac počeo da je podučava plesu.

- Nije mi se uopšte svidelo, ali on je insistirao, a kad sam postala starija, nisam imala hrabrosti reći mu da to ne želim. Vežbanje, vežbanje, vežbanje,... to je jedino čega se sećam iz detinjstva.

Ali, to nije bilo najstrašnije što se Riti dogodilo u detinjstvu. Godine 1927., kad je imala jedva devet godina, njen otac Eduardo Kansino, preselio se s porodicom iz Bruklina u Kaliforniju. Bila je to godina kad se snimio prvi zvučni film, a Eduardo nikad nije naučio dobro da govori engleski. Shvatio je da tu neće biti za njega budućnosti, iako je njegov ples neizmerno cenio Fred Aster.

Kansina je uhvatila panika da će ostati bez posla, a je počeo sa sobom voditi svoju ćerku Margaritu, odnosno Karmen - kako joj je tad nadenuo umetničko ime. Umesto da ju šalje u školu, devojčicu je počeo napadno da šminka, ofarbao joj je kosu u crno i odevao u izazovne haljine, kako bi izgledala starija, pa ju vodio u Tihuanu u kazina gde bi cele noći nastupali.

Ali, niko nije znao da je Eduardo Kansino zapravo nastrani pedofil koji je svoju vlastitu ćerku počeo da predstavlja kao svoju suprugu. I ne samo to. Osim što ju je, kad nije bila poslušna, brutalno tukao, on je počeo i da je siluje.

Nastupe u kazinima iskoristio je za poznanstva s filmskim producentima iz Holivuda da bi je gurnuo u filmsku industriju. Prvu ulogu plesačice dobila je kad joj je bilo samo osam godina. Čim su ju videli kako pleše, uloge su se počele redati jedna za drugom, pa je 1935. zaigrala u čak sedam filmova

Rita Hejvort postala je tako seks-ikona već 30-ih kad još nije imala ni 20 godina, pa nije ni čudno što je s 18 morala da se uda za 41-godišnjeg Edija Džadsona, auto-dilera za kojeg je ona zapravo bila tek dobra investicija s velikim potencijalom za zaradu.

Džadson je u ime svoje mlade supruge potpisao sedmogodišnji ugovor s Kolumbija pikčurs, gde je dobila i nove uloge, koje su joj donele i veliku slavu. Konačno, usjela je da se reši i prvog supruga, koji ju je finansijski iskorištavao, kao i pre toga njen otac.

Kad je konačno isplatila Džadsona, postala je slobodna žena, ali ne zadugo. Idući suprug postao joj je slavni i harizmatični holivudski redatelj Orson Vels, uz kojeg je tek shvatila da ono što joj se događalo u detinjstvu nije normalan odnos oca i ćerke.

Naime, Rita je bila uverena da je fizičko i seksualno nasilje normalan odnos i da to proživljavaju i druge njene vršnjakinje.

- Da, reč je o incestu - priznao je jednom Orson Vels biografkinji Liming, koja je nakon glumičine smrti 1987. godine, napisala njenu životnu priču.

U "Kolumbija pikčurs" o njoj se pobrinuo voditelj producentske kuće, Hari Kon. On joj je predložio da promeni ime jer je Rita bilo zvučnije od Margarita, a Hejvort je bilo devojačko prezime njene majke Volge. On joj je dodelio i ulogu supruge pilota, u klasiku 'Samo anđeli imaju krila' Hauarda Hovksa, ali prvi put u životu Rita je odbila mogućnost da spava sa zloglasnim filmskim mogulom, na što ju je terao njen suprug Džadson.

Kad se konačno rešila prvog supruga, zapela je za oko Orsonu Velsu. Uzeli su se 1943. godine, a filmski genije dao joj je ulogu u svom filmu ''Dama iz Šangaja". Rita je bila uverena da je konačno pronašla ljubav života, Ali Velsnije bio čovjk koji bi ispunio njena očekivanja - nije bio muškarac koji bi razumeo sve njene emocionalne potrebe.

Stoga ju je počeo varati s kim god je imao priliku - od prostitutki, do veze s Džudi Garland. Ritu je čekalo još jedno ljubavno razočaranje, pa je opet utehu počela tražiti u brojnim muškarcima, između ostalog i u zagrljaju Hauarda Hjudžsa, s kojim je i zatrudnela.

Ni ta veza nije imala perspektivu, pa je Hejvort otputovala u Evropu zbog abortusa. Tu je upoznala plajbojai multimilijardera Ali Kana za kojeg se udala 1949. On joj je pokušao pružiti sve ono što nisu bivši muževi i ljubavnici, ali ona više nije ni sama znala u koga može imati poverenja. Brak se brzo raspao, samo dve godine kasnije. Nakon toga, Rita je brzo počela da propada.

Godinama je vodila bitu za starateljstvo nad decom - dvoje iz braka s Orsonom Velsom i Jasminu Aga Kan, koju je rodila u braku s Alijem, a mediji su sve pomno pratili.

Nakon Kana udala se najpre za pevača Dika Hejmesa, koji je u Holivudu imao nadimak 'Gospodin Zlo'. I on ju je finansijski iskoristio, a nakon toga Rita je utehu počela da nalazi u velikim količinama alkohola.

Tokom 60-ih dobivala je sve manje uloga jer nije u takvom stanju mogla pamtiti dijaloge. Početkom 80-ih, kad je imala 62, dijagnosticirana joj je Alchajmerova bolest. Njena voljena ćerka Jasmin postala je njena starateljka i brinula se s puno ljubavi za Ritu sve do njine smrti 1987. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.