ZAMISLITE DA STE POSLEDNJI ČOVEK NA ZEMLJI: Ovako bi se nakon APOKALIPSE ponovo izgradila civilizacija
Zamislite da ste poslednji čovek na Zemlji, Foto: Pixabay.com

zanimljiva priča

ZAMISLITE DA STE POSLEDNJI ČOVEK NA ZEMLJI: Ovako bi se nakon APOKALIPSE ponovo izgradila civilizacija

Vi ste jedini preživeli u postapokaliptičnoj budućnosti - šta biste radili?

Objavljeno:

Smrtonosna bolest proširila se svetom.

Neverovatnom brzinom širi se našim naseljenim gradovima, a međunarodni letovi joj samo pomažu. Civilizacija je propala i većina čovečanstva je mrtva. Ali vi ste živi. Bili ste ozbiljno bolesni, ali sada vam je bolje. Probudili ste se u hladnoj kući, nemate električne energije, a ni vode više nema. Ulice su jezivo prazne, a na nebu nema aviona. Vi ste jedini preživeli u postapokaliptičnoj budućnosti.

Ovo je scenario profesora Luisa Dartnela, naučnika sa Univerziteta Vestminster iz njegove knjige 'Priručnik za preživele: Kako izgraditi naš svet iz temelja'.

Pitanje koje on postavlja je - šta može jedan čovek da uradi i koja sve znanja i veštine potrebne ljudima za preživljavanje i izgradnju novog društva?

Nakon određenog razdoblja nemira, ljudska vrsta će se primiriti i na kraju početi s izgradnjom novog društva.

BBC je na osnovu njegovih zapažanja osmislio korake koji bi nakon razdoblja nemira bili potrebni za izgradnju nove civilizacije.

Prvih nekoliko dana

Nakon što se prestanu da se održavaju elektrane i trafostanice nestaće električna energija. Ako pronađete solarne panele ili prenosne generatore moći će uživati u blagodatima elektrike barem još neko vreme. Internet će prestati postojati čim serveri prestanu raditi zbog nestanka struje. Kamera je i dalje korisna stvar, a neki bolji aparati opremljeni internim kompasom i dalje služe svrsi. GPS takođe će služiti barem još neko vreme. Tek nekoliko meseci nakon kraja čovečanstva sateliti zaslužni za GPS će izići iz svoje orbite i sistem pozicioniranja postaće toliko neprecizan da će biti beskoristan.

Prvih nekoliko nedelja

Morate što pre pronaći grupu drugih preživelih kako bi im se priključili. Zajedničkim snagama ćete se lakše štititi od divljih životinja ili beskrupuloznih pljačkaša. Takođe je lakše u grupi da traži hranu i skuplja plodove zemlje. Drugi bitan cilj je otići iz grada. Bez električne energije za pokretanje svih sistema, kako vodovoda tako i liftova, gradovi su jako loše mesto za preživljavanje. Odlazak u ruralnu okolinu gde se možete grejati na drva i vodu uzimati iz bunara pravi je izbor u takvim okolnostima.

Prvi meseci

Tokom prvih nekoliko meseci života nakon apokalipse najbitnije je pronaći siguran izvor čiste vode. Tako ćete izbeći mnoge bakterije iz vode. Prokuvavanje je jedan od najboljih načina za ubijanje mikroorganizama, ali troši puno energije. Uskoro ćete morati primeniti osnove tehnologije kako bi mogli dezinfikovati veće količine vode. Prvo ćete morati početi razmišljati o kloriranju vode. U tu svrhu možete upotjebiti i obično sredstvo za izbeljivanje ako ga imate. Problem je što morate znati koliko takvih tvari treba staviti u vodu kako bi ubili štetne organizme, a da se istovremeno ne otrujete. Nemate puno mogućnosti za grešku. Solarna dezinfekcija je jedna tehnika kojoj Svetska zdravstvena organizacije prenosi ljudima širom sveta. Postupak je jednostavan, plastična boca se napuni vodom i ostavi dan ili dva na suncu. Ultraljubičasta svetlost trebalo bi da ubije mikroorganizme. Pranje ruku sapunom takođe je bitan način sprečavanja širenja bolesti. Proizvodnja sapuna takođe je relativno lagan hemijski proces, a dovoljno je imati nešto hidrolizirane masti.

Prve godine

Kako će vam ponestati konzervirane hrane, tako ćete sve više biti prisiljeni na uzgoj vlastitih namirnica. U prvom redu tu je reč o pšenici, riži i kukuruzu, iako ni one nisu bez svojih problema. Ljudski organizam ne može probaviti žitarice bez intenzivnih procesa obrade. Što se tiče pšenice, tu je rič o mlevenju u brašno i onda pečenje hleba iz nastalog brašna. Jedan od najvećih napredaka u povijesti čovečanstva je rotacija useva. Zasad se podeli na nekoliko delova i svake godine se uzgajaju različite biljke na različitim delovima.

Prva decenija

Vaša mala zajednica postaje sve veća i sve se više oslanja sama na sebe. Sada je pravo vrijeme da naučite neke davno zaboravljene zanate kao što je kovanje i izrada metala. Ljudska vrsta napredovala je zato što smo umesto ljudskog napora upregli sile prirode da rade umesto nas. Novoj civilizaciji trebaće gorivo, a kako smo već iskoristili sve lako dostupne izvore nafte, morat ćete pribeći nekim kreativnijim rešenjima. Suva destilacija drva, izgaranje drva uz minimalnu količinu kiseonika, jedan je od potencijalnih izvora goriva.

Prvi vek

Za dostizanje nekih novih civilizacijskih vrhunaca potrebno je primeniti nauku, baš kao što su to nekad davno naučnici radili. Istraživanje, eksperimentiranje, repliciranje rezultata, sve su to nezamenjivi delovi društvenog napretka. Takvom društvu nezamenjiva je jedna svakodnevna stvar - reč je o običnom staklu. Kao pravi Robinson Kruzo, sve potrebne sastojke za izradu stakla možete naći na jednoj plaži. A staklo će vam trebati za izradu epruveta kako biste posmatrali hemijske reakcije ili izrađivali termometre i barometre. Tih nekoliko jednostavnih alata i radoznao um omogućiće novi uzlet ljudske vrste.

Ko zna, možda bi takvo društvo promenilo sve što smo do sad naučili i možda bi nastalo čak i bolje društvo nego ovo u kojem živimo?

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.