PROJEKAT LEBENSBORN: Nacisti su želeli da stvore SUPERIORNU RASU, a cenu za to platilo je hiljade dece!
Hteli su savršenu decu, Foto: Youtube printscreen

užasni zločini

PROJEKAT LEBENSBORN: Nacisti su želeli da stvore SUPERIORNU RASU, a cenu za to platilo je hiljade dece!

Njihova je ideja bila da odgoje u nizu specijalnih domova stotine hiljada plave, snažne dece, kako bi do 1972. godine velika Nemačka dobila 120 miliona nadljudi

Objavljeno:

Norveška se nedavno nakon više od 70 godina čekanja izvinila norveškim ženama koje su maltretirane jer su tokom Drugog svetskog rata bile u vezama s nemačkim vojnicima.

U tada neutralnu Norvešku su nacističke snage ušle u aprilu 1940. Smatra se da je oko 50.000 norveških žena bilo u intimnim vezama s nemačkim vojnicima, a Nemce je SS vođa Hajnrih Himler podticao na to da imaju decu s Norvežankama.

Himler, jedan od najmoćnijih Hitlerovih ljudi, favorizirao je Norvežanke i nadao se da one mogu pomoći u promovisanju nacističke ideologije i arijevske rase.

Mnoga su deca rođena iz tih veza, ali žene koje su bile u vezama s nemačkim vojnicima pogrdno su dobile nadimak 'Nemačke devojke', a nakon rata su bile mete odmazde pa su optužene za izdaju zemlje.

Kazne za njih su uključivale uskraćivanje građanskih prava, pritvaranje ili proterivanje iz zemlje u Nemačku, zajedno sa svojom decom.

Iz ove Himlerove ideje rodio se monstruozan projekt - Lebensborn. Osim logora smrti, druga najveća tajna nacističkog sistema promene sveta bio je tzv. projekt Lebensborn.

Prema rasističkim idejama filozofa Alfreda Rosenberga, tehničke detalje razradio je Himler. Njihova je ideja bila da odgoje u nizu specijalnih domova stotine hiljada plave, snažne dece, kako bi do 1972. godine velika Nemačka dobila 120 miliona nadljudi.

Njene oružane snage bi u tom kontekstu narasle na 600 SS-divizija! S tom im se vojnom moći niko nikad ne bi mogao suprotstaviti. Ta potpuno neverovatna ideja promene ljudske vrste na celoj planeti bila je možda i najluđa zamisao koju je ta skupina, opsednuta mistikom, zagonetnim kultovima, alkemijom i eugenikom, ikad osmislila.

Idealni su im bili Norvežani, 'potomci Vikinga'

- Nordijski čovek je najlepše ljudsko biće na svetu. I po inteligenciji i po svojoj izuzetnoj pojavi, on je superioran. Nordijac je svetlokos i ima plave oči - kralj nad kraljevima u odnosu prema svim ostalim pripadnicima ljudske rase na Zemlji - pisao je Hans Gunter, nacistički teoretičar rase.

Prema njegovim kriterijumima, idealni su bili Norvežani, “potomoci Vikinga”... Vikinzi su, prema ovim teorijama, davali idealno arijsko potomstvo jer su imali sve osobine krvi i tla kao i Nemci, pa čak i bolje.

Ali Norveška nije bila dovoljna. Skupljali žene za stvaranje superarijevske rase Prema Himlerovom planu, osnovan je specijalni tim agenata za ‘rasni odabir’ koji je po okupiranim zemljama, ali i celom svetu, trebalo da prikuplja žene za stvaranje superarijevske rase.

Agenti su se razmilili po Norveškoj, Holandiji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Britaniji, Kanadi, Australiji i SAD-U. Kad je Vermaht ušao u te zemlje, obeležene žene su poslane u Nemačku. Projekt je tamo već bio u punom zamahu.

Sredinom 1936. Himler je otvorio prvi Lebensborn u predgrađu Minhena u dvorcu Štajhering. Sitem je imao Domove majki i Domove dece. Ukupno je bilo šest takvih specijalnih domova dece i 17 domova majki. Za svaku Nemicu koja ima više od troje i četvoro dece, ustanovljen je čak i "Majčinski krst" kao odlikovanje. Bilo je to odličje ravno “Čeličnom krstu” koji se dodjeljivao za hrabrost i bilo na visokoj ceni u Nemačkoj.

Himler je osmislio Lebensborn
Himler je osmislio Lebensborn foto: AP

Međutim, mnogi su delovi eksperimenta krenuli u, za nacističke eugeničare, pogrešnom smeru. Mnogim su novorođenima počele tamniti na početku plave ili zelene oči.

Decu koja nisu ostala plava, čekala je tužna sudbina. Gušenje plinom.

Pod kraj Rajha, Hitler je naredio uništenje sve Lebensbornove dece, ali je taj plan sprečen. Pomahnitali gospodar Rajha, uveren u to da na svetu ima mjsta samo za jedan “herrenvolk”, narod gospodara, bio je uveren da Nemci zaslužuju kolektivno uništenje.

Svom ministru ratne privrede, glasovitom arhitektu Spiru - kojega je Hitler obožavao i video ga kao svojognaslednika - Firer je naredio da spali svu Nemačku.

Na sreću, Spir je imao dovoljno razuma i dovoljno hrabrosti da se suprotstavi Hitlerovoj naredbi. Istu je naredbu, iz Moskve, izdao Staljin. On je bio snažno uveren u strašnu vitalnost nemačkog naroda. Bio je siguran da će Nemci, ne uništi li im se sva industrija, za manje od decenije opet postati sila i opasnost za Rusiju, pa je naredio “spaljenu zemlju”, ali to naređenje iz raznih razloga takođe nije ostvareno.

Lebensborn projekt bio je strogo čuvana tajna i za njega se možda i ne bi saznalo da Amerikanci, nakon oslobođenja Nemačke, nisu došli do arhiva i zatekli brojne domove. Do kraja rata rođeno je navodno više od 42.000 dece majki dobrovoljki i SS-ovih vojnika u tajnim klinikama u Nemačkoj i u okupiranim zemljama.

Ali navodno je još oko 200.000 plavokose i plavooke dece oteto i prevezeno u Rajh. Amerikanci su decu za koju su ustanovili takvo podreklo hteli da vrate u matične države, ali ona su na tu ideju reagovala paničnim strahom. Intenzivno germanizirana, indoktrinirana u nacističkom duhu, ona su uglavnom ostala u Nemačkoj.

Procenjuje se da ih je danas u toj zemlji više od sto hiljada, ali to je još jedna od priča o kojima se javno ne govori, ako se baš ne mora... Saveznički istražitelji nisu usjeli skupiti sve detalje o Lebensbornu.

Nacisti su u Nirnbergu optuženi zbog 40.000 otete plavokose dece iz Poljske, ali slučaj je pratila zavera ćutnje. Prema nekim informacijama, Lebensborn je u Rumuniji navodno nastavio Čaušesku.

Žalosna sudbina stotina hiljada dece koja su nakon rata po Evropi hodala kao žigosana i prokleta, prezrena, bez doma, s dve tuđine a nijednom domovinom, trajno je u upozorenje o ceni koju za ludačke planove o rasnoj nadmoći plaćaju i oni koji se u to upuste i oni koji nisu ništa krivi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.