KINESKO ČUDO: Otvara se NAJDUŽI prekomorski MOST na svetu, detalji njegove izgradnje su neverovatni!
Most između Hong Konga i Makaa, Foto: EPA/ALEX HOFFORD

inženjerski podvig

KINESKO ČUDO: Otvara se NAJDUŽI prekomorski MOST na svetu, detalji njegove izgradnje su neverovatni!

Most je sagrađen tako da može da izdrži zemljotres magnitude 8 stepena Rihtera, a u njega je utrošeno 400,000 tona čelika

Objavljeno:

Najduži prekomorski most na svetu, čija je izgradnja koštala 20 milijardi dolara, i koji se gradio devet godina, uskoro će biti otvoren.

Most povezuje Hong Kong i Makau, a ceremoniji otvaranja prisustvovaće i kineski predsednik Si Đinping. Saobraćaj će biti pušten u sredu.

Dug je 55 kilometara, a trebalo je da bude otvoren još 2016. godine, ali je došlo do problema.

Most će povezati čak 11 gradova, na podrućju na kojem živi 68 miliona ljudi. Skratiće put između dva grada sa tri sata na 30 minuta.

Dok u Kini slave otvaranje mosta, u Hong Kongu i nisu toliko zadovoljni, jer se plaše da će most doneti veliki priliv kineskih turista. Samo u 2016, u Hong Kong je iz Kine došlo 56.7 miliona turista. Kritičari kineske vlade takođe most vide kao "alatku" Pekinga da Hong Kong približi Partiji. Naglasili su i da su ogormna novčana sredstva mogla biti utrošena na veće probleme grada, poput nedostatka stanova i siromaštva.

Most je sagrađen tako da može da izdrži zemljotres magnitude 8 stepena Rihtera, a u njega je utrošeno 400,000 tona čelika.

Jedan deo mosta je i tunel dug 6.7 kilometara između dva veštačka ostrva.

Pogledajte galeriju:

1 / 2 Foto: EPA/ALEX HOFFORD

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.