UMRLI SU POD VELOM MISTERIJE: 9 planinara je pronađeno bez jezika i očiju, a vlasti nisu smele ništa da kažu!
I dalje nije razjašnjeno kako su stradali planinari, Foto: Printscreen/youtube

Večita tajna šta se desilo

UMRLI SU POD VELOM MISTERIJE: 9 planinara je pronađeno bez jezika i očiju, a vlasti nisu smele ništa da kažu!

Nakon nekoliko dana penjanja uhvatila ih je snežna oluja pa su bili prisiljeni da naprave kamp i tamo se zadrže

Objavljeno: 12:17h

Planinski prolaz Djatlov na severu masiva Ural krajem pedesetih pokazao se kao fatalan za devet iskusnih sovjetskih planinara. Sedam muškaraca i dve žene umrli su pod nerazjašnjenim okolnostima.

Studenti Politehničkog instituta iz Jekaterinburga bili su iskusni planinari, svi su imali 2. kategoriju penjača, a nakon ovog putovanja i savladane planine Otorten trebalo je da dobiju najvišu, 3. kategoriju. Otorten na jeziku naroda Mansi koje na planini znači "ne idite tamo", ali to nije uplašilo mlade planinare pod vodstvom Igora Djatlova. Kada su došli u maleno selo Vizai na samom rubu divljine, domaćini su im pričali priče i lovcima naroda Mansi koji su redovno nestajali na planinskom prelazu koji su prozvali "planinom smrti". Jedan planinar, Juri Judin, dobio je dizenteriju pa je bio prisiljen da ostane u selu, a posebno je značajno da postoji legenda o devet lovaca koji su svoje živote izgubili na planini, ali to nije demotivisalo planinare.

foto: Printscreen/youtube

Nakon nekoliko dana penjanja uhvatila ih je snežna oluja pa su bili prisiljeni da naprave kamp i tamo se zadrže. Upravo zato niko u njihovom sportskom klubu nije bio zabrinut što se nisu vratili u roku. Ali, kada su punih osam dana premašili termin Judin se zabrinuo, kao i članovi porodice planinara pa su organizovane potrage. Kolege iz kluba nisu pronašli prijatelje pa je mobilisana i vojska i helikopteri. Kada je pronađen kamp postalo je jasno da je sablasno prazan, kao i da je neko nožem prerezao zadnji deo šatora kako bi mogli iz njega pobeći. U šatoru su ostale zalihe hrane, skije i topla odeća.

Sledili su tragove u snegu koje su napravili bosonogi planinari, trčeći u nepoznatom smeru na temperaturi - 22. Na rubi šume uskoro su pronađena dva muškarca u donjem rublju, smrznuta. Zapalili su malenu vatru ali nije im pomoglo da se održe u životu. Još tri tela, među njima i Djatlov, pronađeni su na putu natrag prema šatorima. Meseci su prošli i proleće je došlo kada su pronađena tela ostalih četiri planinara. Bili su toplo obučeni u odeću svojih prijatelja koji su pronađeni na rubu šume u donjem rublju. Čini se kako su bili izvan šatora kada su napadnuti, ali zašto su nosili tuđu odeću? Izvađene su im oči, iščupani jezici, slomljena rebra i nagnječen mozak iako spoljnih ozleda nisu imali. Autopsija je pokazala da su izloženi nekom radioaktivnom materijalu, što vlasti nikada nisu htele da komentarišu.

foto: Printscreen/youtube

- Jaka sila koju planinari nisu uspeli savladati - piše u službenom dokumentu nakon zatvaranja istrage samo mesec dana nakon pronalaska poslednja četiri tela, i usprkos svim neodgovorenim pitanjima. Čitavo je područje bilo zatvoreno za javnost i planinarenje pune tri godine. Glavni inspektor Lev Ivanov kasnije je rekao kako su planinu te godine nadletale sjajne sfere te da je on "uveren kako je reč o vanzemaljcima". Vlasti su nudile odgovore poput lavine snega, napada medveda ili ubistva od strane Mansi lovaca, ali tokom godina događaji na planini fascinirali su brojne teoretičare zavere. Lavina čak i nije nemoguće objašnjenje jer dezorjentisani nastradali često skidaju odeću zbog toga što im mozak šalje signale da su u plamenu i gore (iako se u stvari smrzavaju), ali to ne objašnjava ostale misterije poput ozleda, radioaktivnosti i nošenja tuđe odeće.

Brojne knjige, filmovi, priče i dokumentarci pisani su i snimani o incidentu na planinskom prelazu Diatlov. Vanzemaljci, tajna testiranja infrazvukova od strane sovjetske vojske, američki tajni agenti pa čak i uralski ekvivalent Jetiju - Menk - već se decenijama spominju kao potencijalni odgovori na pitanje - šta se dogodilo s devet planinara na prelazu koji danas nosi ime vođe ekspedicije.

Bonus video:

KRATKI ESPRESO 7 (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.