49 DANA JE PROVEO IZGUBLJEN NA PUČINI: Želeo sam da se udavim, čak 10 brodova me nije videlo, a onda se desilo ČUDO
Adilang se sjajano snašao da preživi, Foto: Youtube printscreen

hrabri ribar

49 DANA JE PROVEO IZGUBLJEN NA PUČINI: Želeo sam da se udavim, čak 10 brodova me nije videlo, a onda se desilo ČUDO

Indonežanin se čak tri puta izgubio na moru, i sva tri puta se spasao!

Objavljeno:

Aldi Novel Adilang je tinejdžer iz Indonezije čije je spašavanje ove jeseni privuklo pažnju sveta - on je proveo čak 49 dana plutajući u svom ribarskom brodiću, izgubljen na pučini.

Međutim, to nije njegova jedina priča o preživljavanju. On se čak tri puta izgubio na moru, i sva tri puta se spasao!

On je radio na brodiću koji je zamka za ribe, i koji se nazva rompong. Međutim, u julu je doživeo nesreću - kanap njegovog romponga se otkačio od brodića njegovog prijatelja, koji je tada spavao. Struje su ga brzo odvukle daleko.

Imao je zalihe hrane koje su mu potrajale sedam dana.

- Pirinač, čista voda, začini, gas za kuvanje, i druge potrebštine su nestale. Da preživim morao sam da lovim ribu i spaljujem drvene delove broda da bih je spremao. Čak sam jeo i sirovu ribu - priča Adilang za BBC.

Njegov najveći izazov bila je čista voda. To je rešio tako što je odeću potapao u more, pa je koristio kao filter. On tvrdi da je tako umanjio slanost vode.

Dok je 49 dana plutao na moru, pored njega je prošlo čak 10 brodova, ali nijedan ga nije primetio!

Sam na pučini, čitao je Bibliju i molio se da opet vidi svoje roditelje. Priznaje da ga je očaj u jednom trenutku toliko obuzeo, da je želeo da se udavi.

Poslednjeg dana avgusta je ugledao brod koji je prevozio ugalj.

- Samo sam vikao "upomoć, upomoć, upomoć". To je jedino što sam mogao - priča on, nesvesan da je tada već bio daleko od voda Indolezije, u vodama Guama.

Panamski brod je bio njegov spas. Dali su mu svežu vodu i odeću. Ostao je na brodu koji je plovio za Japan. Stigao je u Japan 6. septembra i uskoro odleteo nazad svojoj porodici.

Adilang otkriva da su prethodna dva puta kada se izgubio na moru kraće trajala - prvi put je bio izgubljen sedam, a drugi put dva dana.

Rompong ne poseduje nikakav sistem navigacije ili bezbednosti. Njegov posao je samo da pali lampe na rompongu, koje privlače ribe. Plata mu je bila 134 dolara mesečno.

Ipak, posle ovog neverovatnog iskustva, Adilang ipak ne želi opet da plovi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.