NAJAVA VELIKE OPASNOSTI: Naučnici su upravo saopštili vesti koje NISMO ŽELELI DA ČUJEMO!
Velike boginje su bile smrtonosne, Foto: EPA/YONHAP SOUTH

zloupotreba nauke

NAJAVA VELIKE OPASNOSTI: Naučnici su upravo saopštili vesti koje NISMO ŽELELI DA ČUJEMO!

Virus koji može da zbriše milione se vraća!

Objavljeno:

Naučnici su zabrinuti da bi nova tehnologija mogla da donese ljudima mogućnost da ponovo ožive velike boginje - virus koji je ubio milione ljudi pre nego što je iskorenjen 1980. godine, i da bi taj virus mogao da se koristi kao oružje.

Virus je iskorenjen pre skoro 40 godina zahvaljujući dugotrajnoj kampanji vakcinacije. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da je viru moguće "oživeti" sklapanjem delova DNK, pa ga je moguće koristiti kao biološko oružje.

Naučnici sa univerziteta Alberta uspeli su da ožive virus u kontraverznom istraživanju u januaru 2018, koristeći sintetičku biologiju. Kanadski makrobiolozi ponovo su stvorili virus kupujući sintetičku DNK onlajn za 100.000 dolara.

Iako ova tehnologija može kreirati ljudske organe koju mogu spašavati živote, njen razvoj može dovesti i do opasnih ishoda. Recimo, može se stvoriti smrtonosan virus za relativno malo novca.

- Uprkos očiglednim prednostima koje donosi sastavljanje DNK, svaki čovek sa pristupom internetu može da pristupi genetičkim nacrtima virusa koji su ubili milione - upozorava viohemičar Kevin Esvelt.

On dodaje da se neki podaci, koji se lako mogu zloupotrebiti, nalaze čak i na Vikipediji.

Na sreću, 178 zemalja sveta su potpisale Konvenciju o biološkom i toksičnom oružju kojom su se usaglasile da biološkom oružju nema mesta u modernom ratovanju.

Iako ostaje opasnost u vidu dostupnih podataka za kreiranje virusa, to bi i dalje bilo jako teško bez eksperata i značajnih resrusa.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.