U čast oca moderne hemije: Njegov Periodni sistem živi večno! (FOTO) (GIF)

veliki ruski naučnik

U čast oca moderne hemije: Njegov Periodni sistem živi večno! (FOTO) (GIF)

Rođen na današnji dan pre 182 godine, Mendeljejev je u snu video sve hemijske elemente kako padaju na svoje mesto u tabeli i tako došao na ideju da napravi Periodni sistem elemenata
Objavljeno:

Ruski hemičar Dmitrij Medeljejev rođen je 8. februara 1834. godine. U čast 182. godišnjice njegovog rođenja, Gugl je objavio njegovu prvu verziju tablice iz 1869. kao Gugl Dudl. Igraju se Boga: Britanski naučnici dobili dozvolu za genetski inženjering na ljudskim embrionima! (FOTO) (VIDEO) Sve do 1863. u svetu se znalo za samo 56 elemenata, a svake godine je otkrivan po jedan novi element. Mendeljejev je "u snu u kom je video sve hemijske elemente kako padaju na svoje mesto u tabeli u skladu sa svojim hemijskim svojstvima" došao na ideju da napravi Periodni sistem elemenata.

Wikipedia
Mendeljejev je uključio i više elemenata nego bilo koji drugi hemičar pre njega. Kategorizovao je elemente prema njihovim relativnim atomskim masama, pošto je primetio da su one u vezi s njihovim hemijskim i fizičkim svojstvima i mogao je da predvidi atomsku masu neotkrivenih elemenata, za koje je ostavio prostora u tabeli.
Čuveni hemičar je radio kao profesor na Tehnološkom institutu i Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu, a njegov udžbenik "Principi hemije", objavljen u dva toma 1860. i 1868, smatra se ključnim delom za ovu oblast nauke.
Element 101 Mendeljevijum nosi ime po njemu. Od svog nastanka, periodni sistem se mnogo promenio. Poslednja četiri elemanta dodata su mu prošlog meseca čime je zvanično popunjen i sedmi red u tabeli. Dmitrij Medeljejev je umro je 1907. u 72. godini. (Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.