TERMINALNO BOLESNA TRUDNICA IZLEČILA SE POSLE NJEGOVIH MOLITVI: Oskar Romero će uskoro i zvanično postati SVETAC!
Oskar Romero, Foto: Wikipedia

KANONIZACIJA HRABROG SVEŠTENIKA

TERMINALNO BOLESNA TRUDNICA IZLEČILA SE POSLE NJEGOVIH MOLITVI: Oskar Romero će uskoro i zvanično postati SVETAC!

Romero je ubijen snajperom dok je služio misu

Objavljeno:

Oskar Romero, sveštenik iz Salvadora koji je bio poznat kao borac za društvenu pravdu i siromašne, biće proglašen za sveca od strane Pape Franje, skoro četiri decenije nakon što je ubijen.

On je bio nadbiskup San Salvadora i blisko povezan za liberalnim teološkim pokretom pokom šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka.Upravo zbog te povezanosti, konzervativci unutar Katoličke crkve dugo su pokušali da spreče njegovu kanonizaciju-

Liberalno teološki pokret se zalagao za pomoć siromašnima, ali su verovali da nije dovoljno da se crkva saoseća sa ugroženima, već da treba da "pogura" društvene i političke promene koje bi zaustavile siromaštvo - čak i ako to znači podržavanje oružane borbe protiv opresora.

- Kanonizacija će Romeru doneti šire poštovanje koje je zaslužio. Osuđivao je nasilje koje je podelilo zemlju, govorio je protiv opresije, stao je protiv nepravde uz ljude koji su živeli u siromaštvu - rekla je Kler Dikson iz Katoličke crkve u Latinskoj Americi.

Kako bi bio proglašen za sveca, Romero je morao da izvede "čudo" - a Vatikan je zaključio da je njegovo čudo slučaj terminalno bolesne i trudne žene (34) koja je posle Romerovih molitvi potpuno ozdravila i porodila se.

Romero je upucan u srce snajperom dok je držao misu u kapeli u bolnici 24. marta 1980, dan nakon što je javno pozvao vojsku da ne ubija nedužne civile u prljavom ratu u El Salvadoru. Na njegovoj sahrani, vojska je otvorila vatru i ubila nekoliko ljudi koji su prisustvovali ispraćaju sveštenika.

U svojim dnevnicima, Romero je pisao:

- Između moćnih i bogatih, i siromašnih i ranjivih, na čiju stranu bi trebalo da stane sveštenik? Nemam dilema. Sveštenik treba da stane uz svoj narod.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Theguardian.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.