ULAZAK U BAZEN ZA NJEGA JE BIO KOBAN: Zarazio se AMEBOM KOJA JEDE MOZAK, a ona je sada nađena i u gradskom vodovodu
Foto: Dragana Udovičić

stravično

ULAZAK U BAZEN ZA NJEGA JE BIO KOBAN: Zarazio se AMEBOM KOJA JEDE MOZAK, a ona je sada nađena i u gradskom vodovodu

Ova ameba prouzrokuje infekciju mozga koja dovodi do uništenja moždanog tkiva i može biti fatalna

Objavljeno:

Ameba koja jede mozak, čiji je stručan naziv Naegleria fowleri, odgovorna je za smrt 29-godišnjeg surfera iz Nju Džersija.

Sve je počelo prošlog meseca, kad je Fabricio Stabile otišao u posetu vodenom parku u Teksasu. Dok je bio u bazenu, zarazio se smrtonosnom amebom, da bi preminuo 16. septembra od infekcije.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trenutno ispituje odmaralište u kojem je Stabile uneo amebu u organizam, a vodeni park je zatvoren do kraja istrage. Deset dana kasnije, 26. septembra, smrtonosna ameba detektovana je i u gradskom vodovodu kod Šrivporta u Luizijani. Ameba je otkrivena zahvaljujući redovnom testiranju sistema.

Iz CDC navode da Naegleria fowleri uzrokuje primarni amebni meningocefalitis (PAM), infekciju mozga koja dovodi do uništenja moždanog tkiva i može biti fatalna. Simptomi podsećaju na one kod bakterijskog meningitisa i uključuju povišenu temperaturu, glavbolju i mučninu. Osoba obolela od PAM obično umre za pet dana od pojave prvih simptoma, navodi “Forčen”.

foto: Profimedia

Takođe se navodi da se nije moguće zaraziti smrtonosnom amebom nakon ispijanja zaražene vode. Što se tiče slučaja Fabricija Stabilea, navodi se da ameba može ući iz zaražene vode u telo kroz nos, bilo preko hlorisane bazenske vode ili korišćenjem česmovače za ispiranje nosa.

Infekcije ovom amebom nisu uobičajene, ali je stopa smrtnosti nakon zaraze čak 97 odsto. Svega četiri osobe su preživele, od 143 registrovanih obolelih u SAD u poslednjih 55 godina.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.