DODELJEN NOBEL ZA MEDICINU: Dva lekara podeliće nagradu zbog revolucionarne metode lečenja RAKA!
Foto: Youtube printscreen

veliki prestiž

DODELJEN NOBEL ZA MEDICINU: Dva lekara podeliće nagradu zbog revolucionarne metode lečenja RAKA!

Alison i Honjo pokazali su kako se različite strategije mogu koristiti u podsticanju imunološkog sistema u borbi protiv raka

Objavljeno:

Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Džejms P. Alison and Tasuku Honjo koji su razvili posebnu imunoterapiju za lečenje raka.

Alison i Honjo pokazali su kako se različite strategije mogu koristiti u podsticanju imunološkog sistema u borbi protiv raka, objavio je Kraljevski institut u Stokholmu koji proglašava dobitnika Nobelove nagrade za medicinu.

Dvojica stručnjaka za borbu protiv raka podeliće finansijski iznos nagrade od 9 miliona kruna.

Allson (69) je profesor i vodi imunološko odeljenje u centru za rak MD Anderson teksaškog univerziteta u Hjustonu.

Honjo (76) profesor je na univerzitetu u Kjotu i redovni član japanske, ali i spoljni član američke i nemačke akademije nauka.

Nedelja proglašavanja dobitnika Nobelovih nagrada počela je danas, ali ove godine ima veliku prazninu - Švedska akademija neće dodeliti nagradu za književnost.

Akademija je u maju objavila da ove godine neće objaviti laureata za književnost, nakon što je seksualni skandal otkrio duboke podele među članovima odbora za dodelu.

Odluka je usledila zbog manjka poverenja javnosti u instituciju, pojašnjeno je. Odluka da se 'preskoči godina' u dodeli Nobela nije bez presedana, ali to se nije dogodilo od 1949.

Američki pisac Vilijam Fokner svoju je nagradu za tu godinu primio iduće. Tako bi i 2019. trebalo biti proglašeno dvoje dobitnika za književnost.

U međuvremenu, ostale nagrade idu uobičajenim tokom. Laureata određuje 50-člano veće Karolinskog instituta u Stokholmu. U utorak je na redu Nobel za fiziku, a u sredu za hemiju. U petak će se objaviti dobitnik nagrade za mir, a u ponedeljak 8. oktobra za ekonomiju.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.