DEVOJKA JE UMRLA ZBOG SENDVIČA, a njeni roditelji su sada otkrili jezive detalje!
Foto: Printscreen / Facebook / Youtube

tuga...

DEVOJKA JE UMRLA ZBOG SENDVIČA, a njeni roditelji su sada otkrili jezive detalje!

Roditelji preminule devojke opisali su svoje poslednje trenutke sa ćerkom

Objavljeno:

"Taši, ljubavi. Toliko te volim. Uskoro ćemo biti zajedno."

To su bile zadnje reči Tanje Ednan-Laperouse izrečene svojoj kćeri Nataši koja je ležala u bolnici u gotovo 1000 kilometara udaljenoj Francuskoj.

Tanjin suprug Nadim stavio je mobilni na jastuk pored uha njihove kćeri kada je postalo jasno da ova 15-godišnjakinja neće prežieti katastrofalnu alergisku reakciju na sezam koji se nalazio u bagetu poznatog proizvođača Pret a Manger.

- Moraš sada da se oprostiš od nje, molio je Nadim suprugu koja je bila na aerodromu Stansted i čekala prvi let za Francusku kako bi bila sa svojom kćeri.

- Nemoj gubiti vreme. Može umreti svakog trenutka. Reci nešto, možda te čuje, govorio je Tanji suprug.

Ova potresna priča postala je dostupna javnosti u subotu, kada su roditelji nesretne Nataše odlučili da sa svima podele poslednje trenutke koje su imali sa svojom kćeri, a sve nakon završetka istrage za koju se pretpostavlja kako će podići veliku buru u industriji prehrane.

Patolog dr. Sean Cummings kritikovao je lanac sendvič-barova koji nije jasno ukazao na potencijalno fatalne alergene, te jače istaknuo upozorenje.

Nataša, koja je alergična na sezam, kupila je sendvič u poznatom britanskom sendvič-baru Pret a Manager na aerodromu Heathrow.

Nije bilo nikakvog upozorenja da sendvič sadrži sezam, jer, eto, to nisu dužni da naprave po zakonu.

Cummings kaže kako se sprema da piše i kompaniji, kao i ministarstvu poljoprivrede kako bi se neke stvari promenile.

Takođe, i Natašina porodica ima nameru da tuži Pret a Manager.

- Sada znamo da nije umrla zbog nas, umrla je zbog nemara Pret a Managera i to samo zbog odsustva dve male reči na pakovanju sendviča. Da su samo napisali da sendvič sadrži seme sezama Nataša bi bila živa, kaže za Guardian Natašina majka.

Natašin otac, koji je kćeri ubrizgao dve injekcije adrenalina nakon što joj je pozlilo na aerodrumu, i dalje je neutešan i krivi sebe za kćerkinu smrt.

- Volim svoju ćerku , ona je moja krv. Umro bih za nju hiljadu puta, ma neka me razapnu samo da ona živi. Petnaest godina bila mi je sve u životu. Kako sam je mogao izneveriti? Živeću s tim do kraja života..., neutešno priča otac.

Opisao je i trenutak kada je svoje dete vidio u mrtvačnici.

- Samo je ležala tamo, potpuno hladna. Izvukli su je iz hladnjaka. Nije ličila na sebe. Počeo sam da je grlim i ljubim... Zaista počinjete verovati da ljudi imaju dušu kada vidite takav prizor. No meni je ostalo samo njeno telo..., nastavio je potresnu ispovest Natašin otac.

Tanja tvrdi kako i dalje nemaju snagu da ništa diraju u Natašinoj sobi.

- Sve je kako je i ostavila. Roba na podu. Domaći na stolu. Nismo dirali ni njenu školsku torbu, kroz suze priča majka.

Natašini roditelji su odlučili da podele svoju stravičnu priču sa svima nakon što im je patolog rekao da će, osim ministarstva poljoprivrede, poslati pitanje i Regulatornoj agenciji za lekove i zdravstvo kao i proizvođaču EpiPena, injekcije adrenalina koje je Nadim dao svojoj kćerci. Kod EpiPena je sporna njihova doza, kao i igle.

Jedan od farmaceutskih stručnjaka kazao je kako EpiPen datira još iz vremena Zaljevskog rata i prvobitno je bio namenjen samo muškarcima.

Taj isti stručnjak kaže kako nije jasno koliko je adrenalina ušlo u Natašino telo, ali sumnja kako je reč o premaloj količini, a čini se i kako je igla koju je koristio Natašin otac bila oko 16 mm, dok većina smatra kako je 25 mm optimalno.

Da bi tragedija bila veća, samo godinu dana pre Natašine smrti bilo je pritužbi na Pret a Manager, odnosno javili su se kupci koji su pretrpeli alergijske reakcije.

- Da, sj***li su. Ali neka sada učine sve da lobiraju za promenu zakona o upozorenju proizvođača. Ukoliko zaista imaju nameru da to urade, imaće veliku pomoć od mene i supruga, zaključuje majka nesrećtno preminule Nataše.

BONUS VIDEO:

ESPRESO INTERVJU NEDELJE: Jadranka Joksimović

(Espreso.co.rs / Jutranji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.