TAJNA ARHIVA, EGZORCIZAM I MAFIJA: Ovo su najmračnije tajne VATIKANA!
Foto: AP

SUMNJIVA ISTORIJA

TAJNA ARHIVA, EGZORCIZAM I MAFIJA: Ovo su najmračnije tajne VATIKANA!

Neke mračne strane Crkve su dokazane, međutim o njima se vrlo malo ili pak uopšte ne govori, a otkrivaju da Vatikan nije baš "raj na Zemlji".

Objavljeno:

Vatikan je svakako jedno od najzanimljivijih i najintrigantnijih mesta na svetu.

S populacijom od svega nekoliko hiljada judi, ta mala zemlja sebi može priuštiti multimilijunski račun a ima jednu od najbogatijih državnih istorija.

Vatikan svoj glamur svakako duguje faktoru "svetosti" samog pape koji vodi zemlju, a on je jedna od retkih poznatih ličnosti koji je poznat baš u celom svetu, a njegov uticaj je ogroman.

S puno slave dolazi i puno moći, a brojne teorije zavere ističu snažan uticaj na globalnu politiku, a neki odlaze toliko daleko tvrdeći da je teoriju "Novog svetskog poretka" dizajnirao sam papa!

Ali, na stranu teorije zavere, neke mračne strane Crkve su dokazane, međutim o njima se vrlo malo ili pak uopšte ne govori, a otkrivaju da Vatikan nije baš "raj na Zemlji".

1. Vatikan ima jednu od najviših stopa kriminala na svetu

Zanimljivi statistički podaci otkrivaju kako je svaka osoba u Vatikanu povezana s 1,5 zločina, po čemu se Vatikan nalazi u društvu zemalja s najvećom stopom kriminala. Ipak, treba naglasiti kako najveći broj zločina nisu nasilna dela, već džeparenje - ponajpre nad ogromnim brojem turista. Osim toga, beleže se i posedovanja droge kao i slučajevi prostitucije. Ono što je najviše problematično je činjenica kako u Vatikanu postoji samo jedan sudija, pravosuđe nije baš funkcionirajuće, a kazne su poprilično blage.

2. Najstrašnije ispovesti dolaze od sveštenika

Što se tiče greha, katolički kod nalaže da se odlazi lokalnom biskupu i da se priznaju gresi na ispovedi kako bi se primila pokora. Taj scenarijo odnosi se na većinu situacija, osim ako je neko počinio neki od sledećih grehova - razvrgnuo ispovednu tajnu, ispovedio se vlastitom seksualnom partneru i učestvovao o u pobačaju ili ubistvu. Ta tri greha odnose se isključivo na sveštenike, a "oslobađanje" od njih ne može pružiti lokalni biskup. Za to je zadužen poseban sud, poznat kao Apostolski sud, koji je osposobljen za takve, "specijalne" zadatke. Strašna je činjenica kako se taj sud redovno sastaje punih 830 godina, a njihov rad se drži dalje od javnosti, kao i kazne koje propisuju članovima svojih redova.

Papa Franja
Papa Franja foto: Fonetap

3. Žene nikad neće moći da postanu sveštenice

Godine 1994. papa Ivan Pavao II. izdao je apostolsko pismo Ordinatio Sacerdotalis u kojem je proglasio jednom za svagda da ”Katolička crkva nema nikakva ovlašćenja da dodele sveštenički red ženama i ovoga se definitivno moraju pridržavati svi vernici Crkve”. Za razliku od pitanja ženidbe sveštenika (koje je moguće promeniti), žene nikada neće postati sveštenice. To nije tzv. ”stakleno zvono” ili pokušaj Crkve da ograniči delovanje žena. Naprotiv, to je nepogrešivo priznanje da muškarci i žene imaju drugačije uloge i da je Hrist ustanovio muško sveštenstvo.

4. Opsednutosti je sve više

Procesi proterivanja đavola i demonskih sila vrše se širom sveta u katoličkim zemljama, pa i susednoj Hrvatskoj. Čitav proces ima svoja pravila - od istrage dokaza opsednutosti do samog postupka. U Vatikan se najčešće upućuju oni najteži slučajevi, a na primer je poznato kako je papa Ivan Pavao II za vreme svog papinstva sam izvršio tri egzorcizma, a Crkva je u poslednjih deset godina povećala broj aktivnih sveštenika egzorcista u svetu.

5. Vatikan ima tajnu arhivu koja bi mogla da promeni istoriju sveta

Vatikanska tajna arhiva verovatno je jedno od najtajanstvenijih mesta na svijetu. Sama arhiva je poslednjidom nekim od najvažnijih dokumenata evropske istorije, a samo odabrani imaju pristup dokumentima. Dep arhive nedostupan je čak i papi. Vatikanska arhiv apravi je lavirint hodnika i polica s knjigama koji se proteže ispod dvorišta Pigna u sklopu Vatikanskog muzeja. Milioni dokumenata o crkvenoj istoriji i crkvenim poslovima skriveni su ispod slojeva betona. Ustanovljena je tradicija strogog čuvanja svih spisa, a tek 1881. godine je samo jedan deo arhive je otvoren istraživačima. Međutim, čak i istraživači koji dobiju pristup, oko 1.000 naučnika svake godine, ne mogu slobodno da razgledaju sve dokumente. Moraju da traže tačno određeni dokument i čuvari arhiva im onda daju baš taj dokument i nijedan drugi.

6. Veštačka oplodnja nije im prihvatljiva

Mnogi katolici koji pate od neplodnosti koriste ovu metodu u nadi da će imati dete, ne bivajući svesni da ovaj postupak Katekizam Katoličke crkve naziva moralno neprihvatljivim (KKC 2377). U enciklici pape Ivana Pavla II., Donum Vitae, Crkva kaže ”…skladno tradicionalnom učenju o blagodatima braka i o dostojanstvu osoba, Crkva se i nadalje, s moralnog stajališta, protivi homolognoj oplodnji in vitro, ona je u sebi nedopuštena i u neskladu je s dostojanstvom rađanja i bračnog sjedinjenja, pa i tada kad se sve preduzme da ne dođe do smrti ljudskog embriona”.

7. Mafija i Vatikan su zaista imali dogovor

Ako ste gledali treći nastavak Kuma, možda se sećate mutnog dogovora koji je Vatikan potpisao s mafijom koji je najzad rezultovao ubistvom pape. Prema nekima, neka vrsta dogovora zaista je postojala i poslužila je kao inspiracija za film. Na dan 29. septembra 1978. papa Ivan Pavao I pronađen je mrtav u svom krevetu, tek 33 dana nakon što je postao papa. Njegova smrt ne samo da je šokirala, već je nametnula javnosti puno pitanja. Pričalo se kako iza ubistva doista stoji mafija, a ne srčani udar kako je bila službena izjava Vatikana. Ono što potpiruje te sumnje je činjenica da nikad nije urađena obdukcija, kao i to da je predsednik banke Vatikana otac Paul Markinkus dao otkaz na svoju poziciju nakon serije skandale u kojima je banka povezana s mafijom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.