UDOVICA JE SILOVANA I UBIJENA U SVOJOJ KUĆI: Njen slučaj bio je prvi koji je rešen pomoću PORODIČNOG DNK!
Foto: AP

pioniri forenzike

UDOVICA JE SILOVANA I UBIJENA U SVOJOJ KUĆI: Njen slučaj bio je prvi koji je rešen pomoću PORODIČNOG DNK!

Bila je u takvom stanju da njenoj rođaki nisu pokazali telo pri indetifikaciji...

Objavljeno:

Ubistvo Gladis Godfri šokiralo je komšiluk u kojem je živela, kao i detektive koji su radili na njenom slučaju.

Udovica (87) spavala je u svojoj dnevnoj sobi kada je napadač ušao u njenu kući, počeo da je siluje i tuče.

- Uvek je spavala na stolici, nikad u krevetu - priseća se njena rođaka Sandra Linakre.

Ona je takođe često ostavljala kuću otključanu. Takođe je moguće da je prepoznala svoh napadača, koji je 2001. već jednom provalio u njen posed. Tada je uspela da se odbrani od lopova, kojeg je udarila flašom, ali on je uspeo dajoj ukrade tašnu. Kasnije je otkriveno da je on Džejson Vord (21), i to na neverovatan način.

Kada se Vord 16 meseci nakon prvog napada vratio, udovica nije uspela da ga otera.

On ju je prebio, gazio je, šutirao, zadavio, i počupao joj kosu.

Uzrok njene smrti bile su povrede glave i davljenje. Vrat i lobanja su joj bili slomljeni. Bila je u takvom stanju da njenoj rođaki nisu pokazali telo pri indetifikaciji.

- To je bio jedan od najužasnijih slučajeva koje sam istraživao - kaže detektiv Kevin Flint.

Prošlo je godinu dana od njenog ubistva, ali policija nije uspevala da pronađe ubicu. Na osnovu DNK analiza ustanovljeno je da je ubica zapravo provalnik koji je pre 16 meseci pokušao da opljačka Gladis.

Međutim, DNK nije bio dovoljan za potragu - pošto Vord nije bio hapšen, nije ga bilo u bazi DNK.

Policija je počela opširnu potragu i uzela uzorke od 1100 muškaraca u okrugu. Ali nije bilo poklapanja.

U međuvremenu, naučnici u Birningemu su radili na nečemu što će najzad pomoći da se reši slučaj: potraga porodičnog DNK-a.

DNK sa mesta zločina prosleđivana je u bazu, gde bi se tražilo slično, a ne potpuno indentično poklapanje. Ukoliko do takvog poklapanje dođe, znalo bi se da je to DNK nekog rođaka ubice.

Ovu metodu prvi put je uspostavio Forenzičko naučni servis, koji je pružao podršku policiji u Engleskoj i Velsu. U međuvremenu servis je zatvorila vlada.

Pretraga preko porodičnog DNK prvi put je urodila plodom u slučaju iz 2003. godine, kada je vozač trajekta doživeo srčani udar, kada mu je neko bacio ciglu kroz prozor. Na cigli je otkriven DNK koji je doveo do hapšenja Krega Hartmana.

Frensis Bejts je bila istražiteljka koja je radila na slučaju ubijene udovice.

- Volela bih da kažem da se dogodio neki "eureka" momenat ali nije bilo tako. Rezultat potrage bila je duga lista potencijalnih rođaka ubice i na policiji je ostalo da upotrebe svoje znanje i nađu ga - kaže ona.

Ona je sarađivala sa policijom i koristeći gografske parametre suzili su listu na top 20 osumnjičenih. Drugi na listi bio je Vordov muški rođak.

- Onda su mogli da odu kod Vordovog rođaka, ispitaju ga i pronađu Džejsona da bi uzeli uzorak od njega.

Ubica je konačno indetifikovan u decembru 2003. Gledisina rođaka se seća da je nije mogla da poveruje da je konačno stigla pravda za njenu baku.

- Ono što je bilo posebno lepo je to što se to desilo dva ili tri dana pre mog rođendana, pa mi je to bio kao poklon. Bila sam šokirana kada sam videla koliko ima godina. Tako mlad momak, nisam mogla da verujem - priča ona.

Džejson Vord živeo je na kilometar od Gladis. Bio je usamljenik, živeo je sa roditeljima i dane provodio igrajući video igre. Imao je problema sa alkoholom. Učenici iz njegove škole opisali su ga kao "čudnog i povodljivog".

Vord je prvo poricao ubistvo, ali je kasnije priznao zločin. Osuđen je na 22 godine zatvora.

Ovaj slučaj je jedan od prvih kome je porodični DNK pomogao da se reši. Od tada je pomoću toga rešeno 212 slučajeva. Ali, takođe se koristi da se reše i zastareli kriminalni slučajevi.

Takav je bio slučaj ubistva i silovanja Kolet Aram (16) iz 1983. godine. Njen ubica je izmicao pravdi 25 godina, dok njegov sin nije uhapšen zbog prekršaja u vožnji. Tako su došlo do njegovog DNK, i hapšenja njegovog oca.

U SAD, ova metoda je pomogla da se reši slučaj ubistva Karen Klas, supruge pevača Bila Medlija. Ona je silovana i zadavljena svojim helankama. Njen ubica je indetifikovan 40 godina kasnije, ali nije odslužio kaznu, jer ga je policija upucala 1982. godine.

Ove godine, porodični DNK pomogao je da se pronađe zloglasni serijski ubica poznat kao "Golden stejt ubica".

DNK sa mesta zločina upoređen je sa bazom na sajtu GEDmatch, koji se bavi geneologijom. Indetifikovan je Josep Džejms D'Anđelo, koji sada čeka sušenje.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.