JEDVA SE SPASILA IZ KANDŽI SEKTE: Majka je rakom ucenjivala da im se pridruži, a onda je doživela PAKAO!
Foto: YouTube Printscreen

GREJS ROUD

JEDVA SE SPASILA IZ KANDŽI SEKTE: Majka je rakom ucenjivala da im se pridruži, a onda je doživela PAKAO!

Čelna žena komune Šin Ok-ju, kao i njeni sledbenici veruje da svetu preti glad i doba kada će opstati samo oni koji veruju u drugi dolazak Isusa Hrista

Objavljeno:

Seojeon Li iz Južne Koreje bila je uvučena u sektu "Grejs roud" zbog koje je napustila i celu porodicu, pa i majku bolesnu od raka.

- Trčala sam niz put u pidžami i nadala se da me neće zgaziti. Bila sam sigurna u to da koliko god vremena prošlo, i što mi god rekli nema šanse da mi isperu mozak dovoljno da ostanem u sekti. To se nije moglo dogoditi - kaže Seojeon.

Reč je o svojevrsnom hibridu između sekte i kompanije koja se razvila početkom veka u Južnoj Koreji, a danas ima oko hiljadu sledbenika koji svi, mahom, žive na Fidžiju, odakle je 2014. pobegla i tada 21-godišnja Li.

To da im se uopšte pridružila na Fidžiju je bila klopka njene vlastite majke koja ju je ucenila svojim zdravstvenim stanjem. Godinu dana ranije Seojeon se vratila u Koreju iz SAD-a, gde je studirala, kako bi bila podrška majci koja je obolela od raka maternice.

- Čim sam se vratila mama mi je rekla da neće ni razmišljati o lečenju ako ja ne odem s njome u Grejs roud (put milosti) crkvu. Pristala sam iako mi je bilo grozno. Ljudi su vrištali, bacakali se i urlali. Na putu kući rekla sam majci da mislim da je to sekta, ali nisam insistirala - kaže Li čiji je otac preminuo od raka.

Vratila se na fakultet kada joj je mama rekla da i dalje ne želi na tretman osim ako se ćerka ne vrati kući. Nakon operacije molila je ćerku da zajedno odu dve nedelje na Fidži kako bi se oporavila

- Tada još nisam znala da je to pametna spletka, ali sve mi je postalo jasno kada nas je taksista nakon sletanja odvezao u komunu. Samu sam sebe zapitala kako sam mogla biti tako glupa - rekla je za BBC.

Čelna žena komune Šin Ok-ju, kao i njeni sledbenici veruje da svetu preti glad i doba kada će opstati samo oni koji veruju u drugi dolazak Isusa Hrista.

Nedavno je Gardijan objavio video Šin Ok-ju kako tuče svoje sledbenike, tera njih da tuku članove svoje porodice i međusobno se maltretiraju.

Godine 2014. većina hršćanskih denominacija Grejs roud crkvu proglasila je "jeretičnom", a oni su se u vrlo kratkom roku preselili na Fidži. To je, rekla je Ok-ju, jedno od retkih mesta gde bog neće udariti i gde neće vladati glad.

Oko 400 sledbenika koji sada tamo žive formalno su se organizovali u nešto nalik na kompaniju. Tvrde da "se sunce rađa na Fidžiju te da će, kako Biblija i piše, to mesto postati centar sveta".

Li tvrdi da što si viši po hijerarhiji znači da si više novca donirao, a kao i većina sekti nateraju sledbenike da svaki cent i peni doniraju crkvi te da prekinu sve kontakte s onima koji ne žele biti članovi sekte.

U međuvremenu, sagradili su poslovno carstvo koje uključuje restorane, građevinske poduhvate i uzgoj hrane što im je, kažu, primarna aktivnost.

- Tata nam je nakon smrti ostavio popriličnu sumu, toga uopšte više nema. Mama je sve dala crkvi, a ja sam kasno saznala da je prodala i naš stan u Koreji - kaže Li.

Sin liderke sekte, Daniel Kim, kaže kako je njegova majka "divna žena koja nikoga ne tera na nasilje nego nas sve spašava od apokalipse".

Sekta je na Fidžiju dogurala tako daleko da sklapa dogovore sa vladom, pa su čak dobili konkurs za renovaciju predsedničke palače. Južna je Koreja Fidži i formalno upozorila kako je reč o sekti u kojoj je jedan član preminuo od ritualnog batinanja, a petero bivših članova koji su uspeli da pobegnu rekli u kako su im oduzeti pasoši.

Mnogi, kaže Li, zaista nemaju izbora nego da ostanu jer nisu više samostalni, sve su poklonili crkvi. Ovog je leta Šin Ok-ju uhapšena kada je stupila natrag na tlo Južne Koreje, a dve su države napokon organizovale raciju sumnjajući u to da na Fidžiju Šin i njen sin, de facto, drže robove.

Istraga i podizanje optužnice su u procesu. Daniel Kim kaže da je njegova "majka ponekada nekom nevaljalcu dala po prstima, a onaj je čovek preminuo od raka, a ne nekakvog ritualnog batinanja, kao što je sulud navod da držimo 400 osoba protiv njihove volje - oni uvek mogu otići i čak dati da se napravi pasoš po hitnom postupku, tako da oduzimanje pasoša, što i ne praktikujemo ne bi imalo nikakvog smisla".

Upravo je to morala uraditi Seojeon Li koja je napravila grešku pa je dan pre odlaska majci rekla da ona ide.

- Probudila sam se i shvatila da više nema mog laptopa niti pasoša. Mama mi je odmah priznala da je ona to učinila jer želi da ostanem. Kada sam par puta probala nazvati policiju, drugi su ih članovi kasnije odmah kontaktirali i rekli da se ja šalim. Na kraju sam u pidžami i japankama izletela na put dok su me ganjali. Zaustavila sam policijski auto i oni su me odveli do ambasade. Tamo je došla i moja mama koja mi je, kako bi me šokirala i zadržala, priznala da sam usvojena te da se čitavi ostatak porodice planira ovde doseliti - rekla je Li.

Međutim, uverena je kako joj nikada ne bi isprali mozak, već bi čitava stvar završila suicidom.

Više ne studira, nego radi, jer nema novca za fakultet ali je srećna iako ne nema kontakt baš ni sa kime iz porodice.

- Zvuči hladno ali ne mogu im oprostiti što su mi hteli da mi urade. Bolje je ovako - zaključuje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.