MALOLETNICA GA JE OPTUŽILA ZA SILOVANJE: Osuđen je na 50 godina robije, a onda se sve PREOKRENULO zbog jednog PSA!
Foto: Twitter printscreen

KADA PRAVDA ZAKAŽE

MALOLETNICA GA JE OPTUŽILA ZA SILOVANJE: Osuđen je na 50 godina robije, a onda se sve PREOKRENULO zbog jednog PSA!

Muškarac iz Oregona osuđen je u aprilu prošle godine na temelju svedočenja njegove navodne žrtve, koja je na sudu tvrdila da joj je Horner pretio smrću ako policiji prijavi zlostavljanje

Objavljeno:

Džošua Horner, vodoinstalater koji je prošle godine osuđen na 50 godina zatvora zbog navodnog seksualnog zlostavljanja maloletnice, doživeo je neočekivani preokret u svom slučaju - u čijem je središtu labrador Lusi.

Muškarac iz Oregona osuđen je u aprilu prošle godine na temelju svedočenja njegove navodne žrtve, koja je na sudu tvrdila da joj je Horner pretio smrću ako policiji prijavi zlostavljanje.

Takođe je izjavila da je Horner, u pokušaju da je zastraši, pred njom ustrelio njenu labradoricu Lusi.

Porota ga je proglasila krivim, a sud je odredio odsluženje zatvorske kazne u trajanju od 50 godina. Šest meseci nakon presude, Horner je odlučio da zatraži pomoć od udruženja Oregon Innocence Project, organizacije koja se bavi slučajevima ljudi osuđenih za zločine koje nisu počinili da dokažu svoju nevinost.

Udruženje je počelo da istražuje slučaj. Kako je Horner insistirao na tome da nije upucao psa, članovi organizacije su se dali u potragu za Lusi. Naime, ako pronađu psa, to će biti dokaz da je navodna žrtva koja je Hornera optužila za seksualni napad lagala na sudu.

Volonteri su pretraživali šire područje okruga Dešuts u Oregonu u potrazi za Lusi. Najzad, do njih je došla informacija da je labrador koji odgovara opisu udomio par koji živi u gradiću Girhart. Volonteru udruženja javili su se novim vlasnicima i dogovorili sastanak.

- Lusi je pila vodu iz svoje činije i sedela u hladu ispod trema kuće. Malo smo je pomazili i igrali smo se s njom. Bilo je prekrasno - izjavila je Lisa Kriston, volonterka organizacije za New York Times.

Put udomljavanja koji je Lusi prošla nakon što su je se njeni prvi vlasnici rešili kako bi na sudu mogli tvrditi da je pas ubijen, omogućio je uspjšnu identifikaciju da je pronađeni pas zaista Lusi.

Osim toga, Lusi nije čistokrvna labradorica, pa ju je 'otkrio' specifičan oblik glave i dugačke uši kakve nisu uobičajene kod njene pasmine.

Volonteri udruženja svoje su otkriće podelili s okružnim tužiocem Džonom Hamelom, a Lusi je postala ključan dokaz na temelju koje je poništena presuda Horneru.

- Kujica Lusi nije ustreljena. Kujica Lusi je živa i zdrava - izjavio je tužilac u službenom saopštenju.

Na sudu u ponedeljak izjavio je kako nije siguran da Horner nije seksualno zlostavljao navodnu žrtvu, ali više nije siguran da je to učinio.

S druge strane, sada je siguran da je navodna žrtva lagala na sudu.

Hornerova supruga Keli Horner, koja je sve vreme bila uverena u suprugovu nevinost, bila je uz svog supruga tokom celog procesa.

Slučajevi seksualnog zlostavljanja, pogotovo kada su u pitanju deca i maloletne osobe posebno su osetljivi, pogotovo jer uglavnom ne postoji mnogo materijalnih dokaza koji mogu potkrepiti optužbe. Ali upravo zbog težine takvih optužbi, sudovi se kod takvih predmeta nalaze na veoma klizavom terenu.

Nakon što je Lusi pronađena, maloletnica koja je optužila Hornera za zlostavljanje nije se pojavila na sastanku na kojem je s tužiocem trebalo da objasni zašto je lagala u svom svedočenju. Kada je jedan od istražitelja otišao u da je poseti njenom domu, pobegla je.

Zbog svega toga, sud je poništio presudu i pustio Hornera na slobodu.

- Amerika ima najbolji pravosudni sistem na svetu, ali nije savršen. Greške će se događati, ali ono što je važno je kako ćemo se prema tim greškama odnositi - izjavio je tužilac Hamel.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.